22 Νοεμβρίου 2009

Οι μαθησιακές δυσκολίες και το στρες των παιδιών

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι αγχωμένο;

Αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή του, η ξαφνική κι έντονη κινητικότητα, η επιθετικότητα, μπορεί να είναι σημάδια έντονου στρες.
Προβλήματα ύπνου, όπως αϋπνία, διακεκομμένος ύπνος, ανήσυχος ύπνος, μπορεί να δημιουργούνται από το στρες.
Κάποια παιδιά όταν διακατέχονται από στρες παρουσιάζουν και σωματικές ενοχλήσεις, όπως είναι οι επίμονοι στομαχόπονοι και οι πονοκέφαλοι.
Τα πιο μικρά παιδάκια αντιδρούν στο στρες ρουφώντας τον αντίχειρά τους, παίζοντας επίμονα με τα μαλλιά τους, ή σκαλίζοντας τη μύτη τους.
Συχνά "κρύβουν" τις ασκήσεις που έχουν να κάνουν στο σπίτι και βρίσκουν ένα σωρό στρατηγικές αποφυγής!!

  • Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας;Η επαρκής ξεκούραση και η καλή διατροφή θα ενισχύσουν τις φυσικές άμυνες του παιδιού στην αντιμετώπιση του άγχους.
  • Μάθετε να ξοδεύετε χρόνο με το παιδί σας καθημερινά. Όταν καταλάβετε ότι θέλει να σας μιλήσει, ή απλά θέλει να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με σας, μη χάνετε ευκαιρία να του δείξετε ότι είστε διαθέσιμοι. Σε οποιαδήποτε ηλικία βρίσκεται το παιδί σας αυτός ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε μαζί του είναι πολύ σημαντικός τόσο για το ίδιο όσο και για την σχέση του μαζί σας. Είναι σίγουρα δύσκολο για πολλούς από σας, όταν επιστρέφετε στο σπίτι από τη δουλειά, να καθίσετε στο πάτωμα και να παίξετε με το παιδί σας, ή απλά να μιλήσετε μαζί του.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το άγχος του συζητώντας μαζί του για τους λόγους που μπορεί να το προκαλούν. Από τη μεταξύ σας συζήτηση μπορεί να προκύψουν κάποιες καινούργιες ιδέες και λύσεις.
  • Βρείτε δραστηριότητες που χαλαρώνουν το παιδί και αφιερώστε κάποιο χρόνο σε αυτές.
  • Απλοποιήστε και οργανώστε την ώρα του διαβάσματος.
  • Κάντε το διάβασμα ευχάριστο και όχι κάτι ανιαρό. Αν βοηθάτε εσείς το παιδί σας με τα μαθήματα του σχολείου, καλό είναι να έχετε καλή διάθεση και πολύ υπομονή. Οι φωνές και η πίεση δεν ωφελούν καθόλου!!
Όλα τα παιδιά μπορεί κάποια στιγμή να εμφανίσουν στρες, όχι μόνο όσα έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Κατά τη γνώμη μου, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες σχεδόν πάντα εμφανίζουν άγχος, για αυτό και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου