24 Νοεμβρίου 2009

Το παιδί μου δεν θέλει να διαβάσει...τι να κάνω;


Καταρχήν μην πανικοβάλλεστε! Προσπαθήστε να καταλάβετε από που πηγάζει αυτή η άρνηση. Μήπως το παιδί είναι πολύ πιεσμένο; Μήπως συμβαίνει κάτι στο σχολείο ;

Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πως το διάβασμα είναι μερικές φορές κουραστικό και προσπαθήστε να το κάνετε πιο ενδιαφέρον!
π.χ. όταν πρέπει να διαβάσει ένα κείμενο, αλλάξτε τη φωνή σας, όταν έχει να λύσει ένα πρόβλημα, ζωγραφίστε μια εικόνα σχετική, όταν έχει να μάθει την ιστορία, κάντε ένα τραγουδάκι ή λογοπαίγνιο κ.λ.π.

Αν παρόλο που κάνετε όλα αυτά, πάλι αρνείται να διαβάσει....μην πέσετε στην παγίδα να το παρακαλέσετε!!! Είναι πολύ λάθος και πιστέψτε με το πιο πιθανό είναι να έχει αντίθετα αποτελέσματα Μην κυνηγάτε το παιδί όλο το απόγευμα προκειμένου να διαβάσει.

Αυτό που προτείνω (και σχεδόν πάντα έχει αποτέλεσμα ) είναι, όσο κι αν φαίνεται τρελό, να αφήσετε το παιδί να πάει αδιάβαστο την άλλη μέρα! Τι να κάνετε όμως παράλληλα...Συνεννοηθείτε με το δάσκαλο και συζητήστε μαζί τι συμβαίνει. Ο δάσκαλος πρέπει να εξετάσει το παιδί στα μαθήματα και να του κάνει παρατήρηση που δεν έγραψε ή δεν διάβασε και να του επισημάνει τις συνέπειες. Συνήθως μετά από κάτι τέτοιο, το παιδί γίνεται πιο συνεπής επειδή θέλει την επιβράβευση και από τους δασκάλους και τους γονείς. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

2 σχόλια:

  1. "Ο δάσκαλος πρέπει να εξετάσει το παιδί στα μαθήματα και να του κάνει παρατήρηση που δεν έγραψε ή δεν διάβασε και να του επισημάνει τις συνέπειες."
    και ποιές είναι αυτές? ο βαθμός?!?!?! ο συναισθηματικός εκβιασμός?!?!?!? ποιό κόστος είναι αυτό που έχει πραγματικά νόημα για ένα παιδάκι????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστέψτε με η παρατήρηση από το δάσκαλο ποτέ δεν αρέσει στα παιδιά. Πρέπει το παιδί από μικρή ηλικία να καταλάβει ότι γυρνώντας από το σχολείο έχει να κάνει κάποιες εργασίες- και δυστυχώς τα παιδιά σε αυτό το ηλίθιο εκπαιδευτικό σύστημα έχουν πολύ διάβασμα στο σπίτι. Αν ο γονιός είναι συνέχεια από πάνω και κάνει αυτός το διάβασμα παρά το παιδί είναι μεγάλο λάθος. Αργά ή γρήγορα ο γονιός κουράζεται, το παιδί μαθαίνει να το παρακαλάνε για να διαβάσει και όλο αυτό καταλήγει σε μια απαίσια καθημερινότητα. Αν το παιδί δεν θέλει να διαβάσει το αφήνεις και έχει συνέπειες. Δεν νομίζω να μην θέλει να συμμετέχει στην τάξη, δεν νομίζω να μην θέλει να ακούει καλά λόγια από τον εκπαιδευτικό. Επίσης θα έχει συνέπειες και από τους γονείς, το τι είναι αυτό που έχει αξία για το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. π.χ. δεν θα πάει βόλτα το απόγευμα, δεν θα πάρει το παιχνιδάκι που ζητάει, δεν θα δει τηλεόραση πριν διαβάσει, δεν θα παίξει παιχνίδια αν δεν διαβάσει. Αυτό δεν είναι ψυχολογικός εκβιασμός, είναι απλές και ήπιες μορφές τιμωρίας. Δεν αποδοκιμάζουμε το παιδί αλλά τη συμπεριφορά Μπορούμε να πούμε ΄σ'αγαπώ αλλά με στεναχωρεί αυτό που κάνεις, τονίζουμε και αποδοκιμάζουμε την πράξη, όχι το άτομο! Η πράξη τιμωρείται, όχι το άτομο. Δεν μπορείς να αφήσεις ένα παιδί να σε κάνει ό,τι θέλει...πρέπει να βάζεις όρια. Ίσως αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι στο να είσαι γονιός...!

    Ευχαριστώ για το σχόλιο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή