Σελίδες

1 Φεβρουαρίου 2010

Απλοί τρόποι εκμάθησης ορθογραφίας

Το κάθε παιδί μαθαίνει ορθογραφία με διαφορετικό τρόπο. Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται είναι η δυσορθογραφία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Το δύσκολο είναι ότι ενώ ξέρουν τον κανόνα, τον ξεχνούν όταν γράφουν! Γράφω μερικές ιδέες για το πως μπορεί να διδαχθεί η ορθογραφία και η γραμματική.


  • Συστηματική και επαναμβανόμενη κατάρτιση των βασικών κανόνων. Αρχικά πρέπει να διδάξουμε καλά τους βασικότερους κανόνες και να βεβαιωθούμε ότι το παιδί τους έχει κατανοήσει αρκετά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να κάνουμε επανάληψη των κανόνων.

  • Οπτική παράσταση των κανόνων. Σχετίζουμε έναν κανόνα ορθογραφίας με εικόνες και διαφορετικά χρώματα.

  • Μπορούμε στα σχολικά κείμενα να κάνουμε ομαδοποίηση των λέξεων. π.χ. Ζητάμε από το παιδί να βρουν όλα τα ρήματα σε -ιζω ή όλα τα θηλυκά ουσιαστικά και να τα γράψουν. Είναι μια καλή εξάσκηση στους κανόνες.
Το πιο σημαντικό είναι να μην αγχώνουμε τα παιδιά για τα ορθογραφικά λάθη, έτσι απογοητεύονται και πέφτει η αυτοεκτίμηση τους. Ας τα διορθώνουμε διακριτικά και με θετικό τρόπο.
Στα δευτερεύοντα μαθήματα να μην λαμβάνονται υπόψη τα ορθογραφικά λάθη και να μην επηρεάζουν το βαθμό.
Το να γράψει το παιδί π.χ. 10 φορές μια λέξη που έκανε λάθος...δεν βοηθά σε τίποτα!! Δεν μαθαίνει έτσι! Προτιμήστε τα οπτικά ερεθίσματα και τη συχνή επανάληψη.

213 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας. Διάβασα το κείμενό σας και το βρήκα πολύ διαφωτιστικό. Θέλω να κάνω ορθογραφία στο ανηψάκι μου, που παρόλλο που είναι 14 ετων..γράφει απαίσια, "κάπος έτσει". Θέλει να τον βοηθήσω..αλλά δεν ξέρω απο που να αρχίσω.. Στην αρχή σκέφτηκα να του υπαγορεύω απο τα βιβλία του σχολείου..αλλά δεν θέλει..προτιμάει λέει εξωσχολικά. Μήπως έχετε να μου προτείνεται κάτι;
    Εχω σπουδάσει Ιστορία Αγγλική λογοτεχνία και βιβλιοθηκονομία..αλλά εκπαιδευτικός δεν είμαι. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Το email μου είναι papicos@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με το γιο μου μόλις τελείωσε την Στ' δημοτικού είναι ένας αρκετα καλός μαθητής αν και κάπως τεμπέλης, το προβλημα και μ' εμας είναι η ορθογραφία γνωρίζει τους κανόνες αλλά όταν γράφει μια λέξη που επαναλαμβάνετε στο κείμενο μπορεί να την γράψει με όλους τους πιθανούς συνδυασμους το είχα ψάξει σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο και μου είπαν ότι έχει πρόβλημα με τις καταλήξεις των λέξεων αλλα δεν έμεινα να μας βοηθήσουν διοτι αρχισαν να μου λένε οτι θα πρέπει να ξεκινήσουμε με κινησιοθεραπεια κ.λ.π. Θα ήθελα να μου πείτε πως μπορώ να τον βοηθήσω εγω το email μου είναι markokonstantinoumaria@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΤ'ΑΡΧΑΣ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ...ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΤΕ..ΘΕΟΣΤΑΛΤΗ...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ, ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ...ΡΑΓΙΖΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΑΥΤΟ...Η ΤΟΝ ΑΚΟΥΩ ΝΑ ΛΕΕΙ" ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΑΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΑΡΙΣΤΑ".ΔΥΣΤΥΧΩΣ ...ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΩ...ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ1!!ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ !!!!ΣΚΟΠΕΥΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΩ...ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ...Π.Χ. ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΞΩ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ??? ΧΙΛΙΑ,ΧΙΛΙΑ,ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!ΤΟ Ε-ΜΑIL ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ pigasos63@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
      Το παιδί πρέπει να επιβραβεύεται για την προσπάθεια και όχι μόνο για το αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με τη δασκάλα του, να μιλήσετε για τις δυσκολίες που έχει το παιδί και για το πόσο πολύ διαβάζει και προσπαθεί και ζητήστε να τον επιβραβεύει!
      Όσον αφορά το διάβασμα στο σπίτι, πρέπει να βρείτε κίνητρο ώστε να θέλει να τελειώνει γρήγορα. Ορίστε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα για μετά το διάβασμα, μια βόλτα, ένα γλυκό κάτι τέλος πάντων που επιθυμεί το παιδί! Όταν κάνει τις ασκήσεις του βάλτε χρονόμετρο, π.χ. να χτυπήσει στα 15 λεπτά. Αν τελειώσει την άσκηση ως τότε να υπάρχει κάποια μικρή επιβράβευση. Αυτές είναι ενδεικτικά κάποιες ιδέες, για περισσότερα συγκεκριμένα ερωτήματα γράψτε μου στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
    2. Γεια σασ θελω να σασ ρωτισω ποσ μπορω να ξεπετασω τιν διασπαση προσοχησ και τιν αριθμια παντα στο σχωλιο τα κανω θαλλασσα και η ορθογραφια μου δεν ειναι και σε.πολυ καλα επειπεδα.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας!όντως πολύ διαφωτιστικές οι συμβουλές σας!αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα με μια μου μαθήτρια,ενώ ξέρει όλους τους κανόνες για την ορθογραφία των λέξεων ποτέ δεν τους εφαρμόζει όταν γράφει!κάνουμε συνέχεια επανάληψη τα ίδια πράγματα, τα εφαρμόζει για λίγο καιρό και ύστερα πάλι τα ίδια!να σημειώσω πως το παιδί έχει ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση και καθόλου εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Πώς μπορώ να το βοηθήσω?ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν πείτε μου αν μιλάμε για σχολική τάξη ή για ιδιαίτερο μάθημα για να δώσω ανάλογες συμβουλές.

      Αυτό που προέχει είναι η αυτοεκτίμηση του παιδιού, πρέπει να αποκτήσει σιγά σιγά εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Αυτό θέλει πολύ δουλειά και αν θέλετε γράψτε μου περισσότερες πληροφορίες για το παιδάκι, τι τάξη πάει κλπ στο e-mail : sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα, είμαι νηπιαγωγός και θέλω να βοηθήσω ένα φίλο μου να μάθει ορθογραφία μιας και το είχε αφήσει για καιρό. Αγόρασα μ΄΄ια γραμματική (αρκετά καλή) που έχει μέσα όλους τους κανόνες αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή. Να του δίνω συγκεκριμένη αντιγραφή και ορθογραφία σε κάθε μας συνάντηση; Δε ξέρω πως ακριβώσ να ξεκινήσω. Μπορείται να με βοηθήσετε;το e-mail μου είναι: mando5@hotmail.gr. Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Φαντάζομαι πρόκειται για ενήλικα και όχι για παιδί. Το καλό βιβλίο γραμματικής σίγουρα βοηθάει. Πρέπει να ξεκινήσεις από τους βασικούς κανόνες, δηλαδή ορθογραφία ρημάτων, ουσιαστικών, επιθέτων. Διδάσκουμε έναν κανόνα, κάνουμε πολλές ασκήσεις και μόνο όταν το έχει μάθει προχωράμε παρακάτω. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας!
      π.χ. -ωνω
      Γράφει ρήματα με αυτήν την κατάληξη.
      Περνάει την κατάληξη με έντονο χρώμα.
      Συμπληρώνει ρήματα με κενή την κατάληξη. Φτιάχνει προτάσεις χρησιμοποιώντας ρήματα σε -ωνω. π.χ. Του δίνονται 3-4 ρήματα και φτιάχνει προτάσεις.
      Του δίνετε λίστα με ρήματα, γραμμένα σωστά και λάθος. π.χ. δηλώνω-δηλόνο, παγωνω-παγόνω, να κυκλώσει το σωστό.
      Τέλος του δίνετε προτάσεις με λάθος γραμμένα τα ρήματα για να τα διορθώσει.
      Τέτοιες ασκήσεις μπορείτε να κάνετε με όλες τις καταλήξεις ρημάτων, ουσιαστικών κ.λ.π.
      Όσον αφορά τη θεματική δυσορθογραφία, η χρήση εικόνων βοηθά πολύ!

      Διαγραφή
  6. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΙΑΣ ΦΙΛΗΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ. ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΩΝ, ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ, ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ (ΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ) ΚΑΙ ΑΧΡΩΜΗ.
    Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!
    ΤΟ MAIL ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ sofiani_@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Από αυτά που μου λέτε προτείνω να κλείσετε ραντεβού στο ΚΕΔΔΥ της περιοχής σας για να γίνει αξιολόγηση για μαθησιακές δυσκολίες. Το παιδί χρειάζεται βοήθεια και μάλιστα άμεσα για να μην μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τα μαθησιακά της κενά.
      Θα σας στείλω περισσότερα στο e-mail.

      Διαγραφή
  7. καλησπέρα Σοφία .Είμαι μητέρα μοναχογού τον οποίο μεγάλωσα υπερπροστατευτικά παρέχοντας του ότι μου ζητήσει.Τώρα πηγαίνει στην 1η τάξη δημοτικού και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να τον βοηθήσω στα μαθήματα. Δεν παρακολουθεί την δασκάλα,δεν αντιγράφει τίποτα από τον πίνακα,δεν κάνει τις ασκήσεις του στο σχολείο και δεν μαζεύει τα πραγάματα του. Πρέπει συνέχεια να είναι κάποιος δίπλα του ενώ δεν έχει καένα πρόβλημα ένταξης σε παρέες. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Το email μου είναι pavlidis-4@hotmail.com . Σας ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας, βλέπω πως βοηθάτε παρά πολύ κ αποφάσισα και εγώ να απευθυνθώ κάπου. Είμαι εκπαιδευτικός κ έχω αναλάβει ένα κοριτσάκι Γ δημοτικού. Το παιδι είναι εξαιρετικά αργό σε ότι και αν κάνει. Η ορθογραφία του κ η ανάγνωση του επίσης χάλια. Προσπαθώ πολύ με διάφορα ερεθίσματα κ επιβραβεύσει, αλλά μάταια. Το παιδι δυσκολεύεται κ από ότι δείχνει δεν ενδιαφέρεται. Μπορείτε να με συμβουλεψετε στο www.zopa89@windowslive.com
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας στέλνω e-mail, αν και πρέπει να ξέρω την αιτία που το παιδί είναι τόσο αργό, δηλαδή αν έχει διαγνωσθεί με κάποια μαθησιακή δυσκολία!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα! Είμαι μαμά 4 μικρών παιδιών, το πρώτο που είναι αγοράκι πηγαίνει Α δημοτικού.. Το οποίο έχει ένα διάστημα 3 μηνών που δεν αντιγράφει από τον πίνακα τις ασκήσεις ή κανόνες που τους βάζει η κυρία με την δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνει ενώ στην πραγματικότητα χαζεύει κάτι που μπορεί να το γράψει σε 10 λεπτά το κάνει 30 λεπτά.... Μετά από πολλές προσπάθειες και πολλές στερήσεις πραγμάτων συνεχίζει το ίδιο.... Και όταν το ρωτήσαμε γιατί το κάνει απάντησε ότι δεν του αρέσει η γλώσσα!!! Τι μπορούμε να κάνουμε να κάνουμε? Ευχαριστώ!!!!! (e-mail theodotiart@yahoo.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για το μήνυμα. Σας στέλνω e-mail :)

      Διαγραφή
  10. καλησπερα μηπως θα μπορουσατε να μου στειλετε και εμενα κατι ωστε να μαθω το παιδι μου ορθογραφια? το email μ ειναι kostas_ferrarif430@yahoo.gr ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλησπέρα, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση εχω ενα ανιψάκι 12 χρόνων το οποίο έχει ελαφρά νοητική στέρηση. Το εκφραστικό του λεξιλόγιο είναι περιορισμένο αλλά έχει αρκετά καλό επίπεδο στο αντιληπτικό. Δυσκολεύεται στο να βάλει τις σωστές καταλήξεις στους χρόνους των ρημάτων πχ ενεστώτας μέλλοντας και αόριστος και αν του ζητηθεί γραπτά δυσκολεύεται περισσότερο. Σκεφτόμουν να τον βοηθησω με κάποιο τρόπο με εικόνες για να βελτιωθεί στο προφορικό λόγο αλλα δεν μπορώ να βρω κάτι κατάλληλο έχετε κάποια ιδέα. Ευχαριστώ πολύ. eugenaki1991@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα σοφια, συγχαρητηρια για τη δουλεια που κανεις! Θα ηθελα κ εγω σε παρακαλω τις πληροφοριες που εδωσες στον κυριο καθως εχω το ιδιο προβλημα! Σ'ευχαριστω πολυ.
      atourloumi@gmail.com

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Το παιδί πρέπει να κάνει πρόγραμμα ειδικής αγωγής με στόχους τις συγκεκριμένες δυσκολίες του. Τα υπόλοιπα στο email.

      Διαγραφή
  12. Καλησπερα! Ειμαι δασκαλα στη Δ' τάξη και θα ηθελα να με ενημερωσετε κι εμενα για αυτους τους απλους τροπους εκμαθησης. Ενδιαφερομαι για ολοκληρη την ταξη, αν και δεν υπαρχει ιδιαιτερα σοβαρο προβλημα. Θεωρω χρεος ομως να ενημερωθω, οποτε να γινω αποτελεσματικοτερη! Σας ευχαριστω ! e-mail: Lagil_75@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Ανάλογα με το πρόβλημα είναι και ο τρόπος εκμάθησης. Μια γενική κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιείτε πολλές εικόνες. Το άρθρο παραπάνω νομίζω είναι αρκετά κατατοπιστικό.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα κι από 'μένα και συγχαρητήρια για την δουλεία σου!Είμαι φιλόλογος και έχω αναλάβει ένα παιδάκι που φέτος φοιτά στην έκτη δημοτικού.Ξεκινήσαμε πέρισυ και διαπίστωσα ο,τι το παιδί είχε βασικότατα κενά και το επίπεδό του,μετά βίας έφτανε την τρίτη δημοτικού.Εγινε αρκετή πρόοδος ωστόσο,παρά την αρνητική του στ'αση. Το πρόβλημα είναι η επιπολαιότητά του, όταν ξεκινά να λύνει μια άσκηση (σε σημείο να μην διαβάζει καν την εκφώνηση ορισμένες φορές), τα πολλά ορθογραφικά του λάθη, η δυσκολία στην ανάπτυξη γραπτού κειμένου, η αργοπορία να αντιγράψει κάτι (κυρίως επειδή αφαιρείται) και η δυσκολία να βγάλει την περίληψη από ένα κείμενο (σημειωτέον,δεν διαβάζει καθόλου λογοτεχνικά βιβλία). Η δασκάλα του λοιπόν, πέρισυ πρότεινε να εξεταστει για δυσλεξία και από το επιστημονικό κέντρο διαβεβαίωσαν τους γονείς ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Φέτος,η δασκάλα επιμένει το παιδί να εξεταστεί σε κάποιο ΚΕΔΔΥ. Μήπως από τα χαρακτηριστικά του μπορείς να βγάλεις κάποιο πρώιμο συμπέρασμα για τθχόν μαθησιακή δυσκολία ή για όλα ευθύνεται ο απρόθυμος και σε γενικές γραμμές επιπόλαιος (σε ο,τι αφοράτη μάθηση και το σχολείο) χαρακτήρας του παιδιού? Θέλω πάρα πολύ να τον βοηθήσω να προχωρήσει γιατί έχω δεθεί πολύ μαζί του. Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων :). (e-mail : iliana2910@hotmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν υπάρχει υποψία για μαθησιακή δυσκολία, που μπορεί να είναι δυσλεξία, διάσπαση προσοχής κ.λ.π, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε στα ΚΕΔΔΥ. Μπορείς να προτείνεις στην μητέρα να κλεισει ένα ραντεβού στο ΚΕΔΔΥ της περιοχής σας για να δείτε αν όντως υπάρχει θέμα μαθησιακής δυσκολίας.
      Δεν μπορώ μόνο με αυτά που μου γράφεις να κάνω "διάγνωση"!! Το παιδί σίγουρα θέλει πολύ δουλειά γιατί αν πάει με αυτά τα μαθησιακά κενά στο γυμνάσιο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Σου στέλνω περισσότερα στο e-mail σου!

      Διαγραφή
  14. αγαπητη κα Σοφια. Βρηκα πολυ χρησιμη την ιστοσελιδα σας. Αν μπορουσα να διαβασω καποιες απο τις απαντησεις σας θα ελυνα περισοτερες αποριες μου, και πιστευω και πολλοι αλλοι που ψαχνουν απαντησεις. Ο γιος μου παει τεταρτη δημοτικου, και παρουσιαζει προβλημα αναγνωσης και ορθογραφιας. στην αναγνωση κομπιαζει και κανει διακοπες, κατανοει ομως το κειμενο. Ειναι πολυ ανορθογραφος. μπορει να κανει λαθος και στην αντιγραφη! αν κανει τα μαθηματα του μονος του ειναι ικανος να γραφει μεχρι το βραδυ,καθυστερει ακομα και στα μαθηματικα που ειναι καλος, ενω αν βρισκομαι στο δωματιο και ξερει οτι τον παρακολουθω τελειωνει πολυ γρηγορα.δοκιμασα μαλωμα, επιβραυευση, τιποτα.Βρισκομαι στην παραμεθοριο. Το κοντινοτερο ΚΕΔΥειναι γυρω στα 150 χιλιομετρα μακρυα, με παρα πολλους μηνες αναμονης! Θα βοηθουσε να ξανακανουμε αναγνωση γραμματων και λεξεων πρωτης δημοτικου; μηπως μπορειτε να μου προτεινετε κατι; Επισης θα με βοηθουσε αν γνωριζατε καποιο σαιτ με δωρεαν μαθηματα αγγλικων για παιδια.( υπαρχει ενας εργαζομενος στην πενταμελη οικογενεια μου, και αδυνατω να στειλω τα παιδια σε φροντιστηριο. Εγω δεν μπορω να τα βοηθησω. Προσπαθησα να βρω που πουλανε τα CD ROM του ram kid "μαθαινω αγγλικα με το pc" αλλα δεν το βρισκω πουθενα, μαλλον δεν κυκλοφορουν πια.).Σας ευχαριστω για την υπομονη σας xrysa7768@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΛΗΜΈΡΑ, η κόρη μου φέτος είναι στη Γ Δημοτικού και ενώ είναι πολύ καλή μαθήτρια (επιμελής, τακτική, πρόθυμη) ΣΕ ΟΛΑ τα μαθήματα έχει ένα θέμα με την ορθογραφία. Ξέρει όλους τους κανόνες της ορθογραφίας που έχει διδαχτεί μέχρι στιγμής αλλά όταν πάει να γράψει κάτι (και ιδιαίτερα) όταν βιάζεται τα κάνει όλα λάθος όχι όμως τις καταλήξεις. Επίσης πολλές φορές γράφει την λέξη όπως την ακούει Κυργιακη και όχι Κυριακή μόλις της πεις τι έχεις κάνει λάθος το βρίσκει. Θέλω να έχω μια άποψη εάν θα πρέπει να το ψαξω πιο πολύ ή ακόμα είναι μια καkή ορθογράφος που θα φτιάξει με την επανάληψη και τα χρόνια. Ευχαριστώ πολύ το e-mail einai : elpar10@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπερα
    μηπως θα μπορουσατε να μου στειλετε και εμενα κατι ωστε να μαθω το παιδι μου ορθογραφια? το email μ ειναι kgkourid@yahoo.gr

    To παιδί μου είναι στην 4Δημοτικού και παρόλω που στην ορθογραφία που μαθαίνουμε στο σπίτι ειναι καλός, όταν παει να γράψει κάτι μόνος του, το γράφει όπως να είναι.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΓΕΙΑ ΣΑΣ Κ.ΣΟΦΙΑ.ΕΧΩ ΕΝΑ ΓΙΟ Γ'ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.ΕΝΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙ ΣΩΣΤΑ,ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΣΧΕΤΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΠΩ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ.ΠΕΡΣΥ ΑΡΓΟΥΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.ΦΕΤΟΣ ΟΜΩΣ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΣΑΥΤΟ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ;ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ;ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για βελτίωση της ορθογραφίας και είναι πάντα ανάλογα με τα συγκεκριμένα λάθη του κάθε παιδιού.
      Αν θέλετε επικοινωνήστε μαζί μου στο sofiatsin@gmail.com.

      Διαγραφή
  18. Μαθήτρια Β Λυκείου δεν βάζει καθόλου τόνους! Μου λέει πως δε μπορεί καθόλου.. Πρέπει να χτυπάει παλαμάκια για να τους βάλει... Πώς μπορώ να την βοηθήσω; Επίσης το γραπτό της πέρα απο τους τόνους έχει κάποια στοιχεία δυσλεξίας π.χ. κάποιες αντικαταστασεις φωνηέντων ή παραλείψεις καταλήξεων αλλά όχι τραγικά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλετε να την βοηθήσετε μέσα στην τάξη ή σε ιδιαίτερα μαθήματα;

      Διαγραφή
  19. Μέσα στην τάξη ή να την κατευθύνω γενικότερα στο ποια πράγματα θα μπορούσε να κάνει στο σπίτι ώστε να βοηθηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι ότι δεν έχει χαρτί με διάγνωση δυσλεξίας, ούτε έχει κάνει κάποια παρέμβαση ειδικής αγωγής. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να μιλήσετε στην μαμά της, να την ενημερώσετε για αυτά που βλέπετε. Αν θέλει να γράψει πανελλήνιες, θα είναι λίγο δύσκολο με τέτοια εικόνα στο γραπτό.
      Δεν είναι τόσο εύκολο να σας πω από εδώ τι μπορεί να κάνει στο σπίτι για εξάσκηση, καθώς είναι πολλά και πάντα η παρέμβαση γίνεται ανάλογα με το μαθησιακό προφίλ του παιδιού. Φτάνοντας στην Β' Λυκείου το να μάθει να βάζει τόνους είναι πιο δύσκολο από όσο φαίνεται,γιατί έχει συνηθίσει να γράφει έτσι τόσα χρόνια. Μπορείτε όμως να την ενθαρρύνετε να βάζει τόνους, δίνοντας της π.χ. άτονες λέξεις ή προτάσεις για να τονίσει στο σπίτι. Επίσης αν έχετε κάποιο χρόνο μακρυά από τους υπόλοιπους μαθητές, μπορείτε να της δείξετε πώς πρέπει να τονίζει, όπως δηλαδή μαθαίνουν τα παιδιά τονισμό στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
      Η θέση σας μέσα στη γενική τάξη είναι δύσκολη, το πιο σημαντικό είναι να μην την κάνετε να αισθανθεί άσχημα που δεν τονίζει ή για άλλα λάθη και πάντα όποια διόρθωση να γίνεται διακρτικά. Μπράβο σας πάντως που θέλετε να την βοηθήσετε!!

      Διαγραφή
    2. Δεν έχει χαρτί διάγνωσης δυστυχώς κι απο ότι καταλαβαίνω δεν έχει καθόλου αίσθηση του προβλήματος της. Την έχω πρώτη φορά φέτος και δυσκολεύομαι ακόμη περισσότερο να της το δώσω να το καταλάβει. Πώς μπορεί έστω και τώρα να πάρει χαρτί διάγνωσης; Το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι πως θα δώσω και στη μαμά και στο παιδί να καταλάβουν πως θα πρέπει να το ψάξουν. Απορώ πώς δεν της το έχει αναφέρει κανείς νωρίτερα. Φοβάμαι μήπως την απογοητεύσω τελείως. Κι έχετε απόλυτο δικιο πως στην Β Λυκείου λόγω εξοικείωσης με την άτονη μορφή γραπτού είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρχίζει να βάζει. Να φανταστείτε μου λέει πως όταν βλέπει το γραπτό της τονισμένο της φαίνεται σαν "βρώμικο" :-) Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Η σελίδα σας είναι άκρως κατατοπιστική και με βοηθάει συχνά.

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ αναρωτιέμαι πως έφτασε στην β' λυκείου...πιστεύω ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί θα είχαν μιλήσει με την μαμά της αλλά μάλλον χωρίς ανταπόκριση. Δοκιμάστε να της μιλήσετε κι εσείς, ειδικά αν θέλει το παιδί να δώσει πανελλήνιες πρέπει να απευθυνθεί στο ΚΕΔΔΥ της περιοχής για αξιόλογηση και μάλιστα άμεσα. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε και δείξτε τη διάθεση σας για βοήθεια. Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
  20. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ .ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ . ΕΜΑΙΛ-pmaria1@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένες ασκήσεις για μεγαλύτερα παιδιά. Τα βιβλία που κυκλοφορούν απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού. Θα σας στείλω όμως κάτι που έχω, είναι για μεγαλύτερα παιδιά.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα κι εγώ να σας πω για τον γιο μου. Ειναι στην Γ' Δημοτικού και έρχεται σχεδόν πάντα άγραφος από το σχολείο με διάφορες δικαιολογίες π.χ. ήταν πολλά, έκαναν φασαρία τα άλλα παιδιά, τα έσβησε γρήγορα ο δάσκαλος από τον πίνακα κλπ. Στο σπίτι όταν έχει πολύ γράψιμο κάνει άπειρες ώρες να τελειώσει. Δουλειά μισής ώρας την κάνει μιάμιση, επειδή χαζεύει και γκρινιάζει οτι είναι πολλά. Έχει γνώσεις και ικανότητες αλλά δεν ξέρω τι φταίει. Τον δάσκαλό του δεν τον πολυσυμπαθεί. Ενώ των Αγγλικών που κάνει ιδιαίτερα τον λατρεύει και δεν πάει ποτέ αδιάβαστος. Παρακαλώ πείτε μου τη γνώμη σας.Το mail μου ειναι ggld2005@gmail.com. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την επικοινωνία!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας! Είμαι φιλόλογος και έχω κάποιους μαθητές σε (ιδιαίτερα μαθήματα) που κανουν πολλά ορθογραφικά λάθη. Τα παιδιά πηγαίνουν στην β γυμνασίου, στο δημοτικό είχαν τον ίδιο δάσκαλο, ο οποίος έδινε βάση μόνο στα μαθηματικά.Το κορίτσι έχει διαγνωστεί με δυσλεξία αλλά σε μικρό βαθμό. Είναι η τρίτη χρονιά που δουλεύω με το παιδί και πραγματικά έχει κάνει μεγαλη πρόοδο.Ομως χρησιμοποιεί τη μέθοδο της "παπαγαλιας" για να μάθει κάτι και πολλές φορές δεν κατανοεί τι λέει ή τι γράφει κι η μητέρα της την ενθαρρύνει να μαθαίνει όπως μπορεί. Είναι σωστό αυτό;
      Το αγόρι είναι άριστος μαθητής σε όλα τα μαθήματα, δεν έχει κάποιο μαθησιακό πρόβλημα, όμως κάνει απίστευτα λάθη στην ορθογραφία και στην έκφραση. Έχω προσπαθήσει με υπαγόρευση κειμένων, ασκήσεις συμπλήρωσης, επιλογής, αυτοδιορθωσης.Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Δυστυχώς η ορθογραφία είναι το πιο συχνό πρόβλημα σε μαθητες γυμνασιου - λυκείου.
      Σας ευχαριστώ!
      voutsatania@gmail.com

      Διαγραφή
    3. Η μέθοδος της παπαγαλίας είναι εντελώς λάθος και πρέπει να αποφεύγεται γιατί δεν παρέχει ουσιαστική γνώση. Τα υπόλοιπα στο email

      Διαγραφή
  22. Καλημέρα, βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που αναφέρετε στο άρθρο και τα σχόλιά σας και θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ζητήσω τη βοήθειά σας. Έχω αναλάβει το παιδάκι μιας φιλικής οικογένειας η οποία μου ζήτησε να δουλέψουμε την ορθογραφία του παιδιού. Το παιδί (γ' δημοτικού) γνωρίζει τους περισσότερους κανόνες ορθογραφίας που του έχουν διδαχτεί ως τώρα, αλλά αδυνατεί να τους εφαρμόσει όταν γράφει με αποτέλεσμα να κάνει πολλά και σημαντικά λάθη. Σε συνδυασμό με τον τρόπο που διαβάζει (έχει τη συνήθεια να διαβάζει την αρχή μιας λέξης και να μαντεύει λάθος την υπόλοιπη, δυσκολεύεται να ξεχωρίσει συμφωνικά συμπλέγματα και γενικά διαβάζει όπως ένα παιδί α' δημοτικού) εγώ πιστεύω πως πρόκειται για δυσλεξία (πράγμα που οι γονείς δεν δέχονται). Οι δική μου ερώτηση είναι πως μπορώ να βοηθήσω εγώ το παιδάκι να βελτιωθεί σε αυτά τα δύο (ανάγνωση και ορθογραφία); Θα με βοηθούσε πάρα πολύ αν μου εξηγούσατε κάποιες τεχνικές πέρα από αυτές που αναφέρετε στο άρθρο σας και αν μου προτείνατε κάποια βιβλία από τα οποία μπορώ να βοηθηθώ. Το mail μου είναι elena-gaitano@hotmail.com
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο. Από όσα μου λέτε, το παιδί έχει σημαντικές δυσκολίες και πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό θεραπευτή. Περισσότερα στο e-mail

      Διαγραφή
  23. Αγαπητή Σοφία, γεια σου! Συγχαρητήρια για την πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά σου, αλλά προπάντων για την ευαισθησία και την ανθρωπιά που σε διακρίνει, καθώς μπαίνεις στον κόπο να απαντάς σε προσωπικές ανησυχίες γονιών ή εκπαιδευτικών. Είμαι κι εγώ φιλόλογος, διευθύντρια σε Γενικό Λύκειο της περιοχής μου, αλλά θα τολμήσω να ζητήσω τη βοήθεια σου σαν μαμά. Έχω μια κόρη 14άρων χρονών. Από τότε που πήγε σχολείο, μέχρι τώρα Β΄ Γυμνασίου, διαβάζει μαζί μου, γιατί από το σχολείο, καθώς δεν προσέχει, δεν μαθαίνει τίποτα. Το πρόβλημα είναι ότι το αποτέλεσμα είναι δυσανάλογο των κόπων μας. Πέρυσι είχε ενδεικτικό 18 και 3 δωδέκατα, ενώ φέτος μέχρι στιγμής φτάσαμε το 17 και 5. Έχω εντοπίσει πως το παιδί μου δυσκολεύεται στην κατανόηση κειμένου και ότι η μνήμη του είναι ασθενική, με αποτέλεσμα να κουράζεται πάρα πολύ και να μη μπορεί να φτάσει το στόχο του ή τουλάχιστον να αυτονομηθεί από μένα. Η διάγνωση που είχε πριν ενάμιση χρόνο από το Κ.Ε.Δ.Υ δεν στοιχειοθετούσε καμιά μαθησιακή δυσκολία, αλλά αναφέρει συναισθηματική και κοινωνική ανωριμότητα, που όντως ισχύει Το αποτέλεσμα: συνεχείς καυγάδες και παντελής έλλειψη κινήτρων να ασχοληθεί με τα καθήκοντά της. Σας παρακαλώ πες τε και σε μένα πώς να βοηθήσω το παιδί μου. Συγνώμη για το εκτενές κείμενο, απλά θέλω να σας δώσω πλήρη εικόνα. Ιδιωτικό μαθησιακό κέντρο μίλησε για ΔΕΠΥ, πράγμα που το φοβάμαι, καθώς βλέπω το παιδί να χτυπάει το κεφάλι του, όταν δεν μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχει διαβάσει πολλές φορές. Σας παρακαλώ βοηθήστε με. Η γνώμη σας θα είναι πολύτιμη για μένα. Το email μου είναι:eyapagoni@sch.gr,


    Καλό Πάσχα
    Με εκτίμηση
    Εύα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Σας έστειλα e-mail

      Διαγραφή
  24. καλησπέρα και συγχαρητηρια για την υπέροχη δουλειά. Θα μπορούσατε να μου στείλετε κάποιους τίτλους βιβλίων βοηθητικών για κανόνες ορθογραφίας;Μαθητής της Στ' θέλει να δουλέψει το καλοκαίρι κάνοντας επανάληψη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, το μέιλ μου L.vasso585@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα και να στε καλά. Έχω ένα γιό 13 ετών. Πηγαίνει στην Α΄Γυμνασίου. Με ενημέρωσε ο καθηγητής της Βιολογίας ότι υπάρχει πρόβλημα με τα γραπτά του σε σχέση με τα προφορικά του. Μίλησα και με την φιλόλογό του και με ενημέρωσε ότι δεν μπορεί το παιδί όταν το ρωτάς προφορικά να σου απαντάει και να υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση στα γραπτά. Πήγαμε στο Νοσοκομείο του Ασκληπιείου Βούλας έγιναν κάποια τεστ ( δεν είμαι απόλυτα σίγουρη ότι έγιναν σωστά ) και με ενημέρωσαν ότι το παιδί έχει λίγο χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από άλλα παιδιά της ηλικίας του, δεν έχει διάσπαση προσοχής ή δυσλεξία. Λόγω του ότι έχω φιλόλογο στο σπίτι δεν δέχεται ότι το παιδί έχει χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Λύνει ασκήσεις στο σπίτι, διαβάζει και λέει προφορικά. Να φανταστείτε Αρχαία, Οδύσσεια και Ιστορία γνωρίζει απέξω και ανακατωτά τα βιβλία. Το θέμα είναι ότι δεν γράφει στα τεστ. Κάνει απίστευτα ορθογραφικά λάθη ενώ γνωρίζει τη γραμματική. Δεν μπορεί αυτό που λέει προφορικά να το αποτυπώσει στο χαρτί. Επειδή αγχώθηκα πάρα πολύ γιατί βλέπω ένα παιδί με δυνατότητες πήρα ένα παιχνίδι ερωτήσεων που χρησιμοποιούν για να παίξουν παιδιά της ηλικίας του. Οι ερωτήσεις ήταν γρήγορες απέναντι στο παιδί και ένα φίλο του. Οι απαντήσεις ήταν εξίσου γρήγορες. Έχω κάνει διάφορα τεχνάσματα για να δω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην νόηση. Σας παρακαλώ περιμένω κάποιες οδηγίες μήπως και τυχόν μπορέσω να τον βοηθήσω γιατί ειλικρινά έτσι προσωπικά δεν διάβασα ούτε στις παννελαδικές. Να είστε καλά, καλό σας απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ρούλα!
      Μου κάνει εντύπωση που φτάσατε στην Α' Γυμνασίου για να διαπιστώσετε την δυσκολία στη γραπτή έκφραση. Η αξιολόγηση δεν μπορώ να ξέρω αν έγινε σωστά ή όχι και από τη στιγμή που δεν τη δέχεστε καλό θα ήταν να πάρετε μια δεύτερη γνώμη από ειδικό παιδαγωγό.
      Αν θέλετε αφήστε μου κάποιο e-mail επικοινωνίας για να μιλήσουμε περισσότερο ή γράψτε μου στο sofiatsin@gmail.com γιατί θα χρειαστώ περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσω να σας βοηθήσω.

      Διαγραφή
  26. καλημέρα σας,
    σήμερα ανακάλυψα την σελίδα σας και είναι πολύ ενδιαφέρουσα θα ΄θελα την βοήθεια σας για να βοηθήσω κ γω με τη σειρά μου την κόρη μου εχει βαρηκοια την οποία ανακαλύψαμε μετά τα 3, 5 χρόνια και αυτό καθυστέρησε την ανάπτυξη λόγου μέχρι τώρα πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο και είχε μια ιδιαίτερη προσοχή η οικονομική κατασταση πλέον δεν μας βοηθά να συνεχίσει εκεί κ πρέπει να μεταβεί σε δημόσιο σχολείο. είναι στην τετάρτη δημοτικού και η αδυναμία της είναι κυρίως η γραπτή εκφραση και η κατανοηση κειμένου αν εχετε κάτι να μου προτεινετε για να μπορέσω να την βοηθήσω σας παρακαλώ στείλτε μου εμαιλ στο chrisna_2000@yahoo.com όπως και να χει σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γεια σας απο μένα.το παιδί μου παει στ δημοτικού.πριν Τρίτη χρόνια ανακάλυψα οτι είχε δυσορθογαφια παρακολούθησε για 1,5 χρόνο προγραμμα αποκατάστασης κ είδα αρκετή διάφορα. Πέρασε απο το κεδυ κ η διάγνωση ήταν ' ήπιες μαθησιακές δυσκολίες' αλλά δεν δώσανε απαλλαγή. Είπαν να ξαναπάει φετος! Ανυσηχω για το γυμνάσιο γιατί ακομα κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη και δεν ν αποδίδει εξίσου προφορικά με γραπτά. Μήπως πρέπει να ξανακάνει προγραμμα αποκατΣτασης;(είχε κάνει όλες τις λεξεις με εικόνα κ γραμματικός κανόνες καταλήξεις) ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Από τη στιγμή που το παιδί συνεχίζει να έχει δυσκολίες στη γραπτή έκφραση καλό θα είναι να κάνει παρέμβαση με αυτόν το στόχο, βελτίωση δηλαδή της γραπτής έκφρασης καθώς και κάποιες ασκήσεις ορθογραφίας.
      Παράλληλα να κλείσετε ραντεβού για αξιολόγηση και να επιμείνετε αν πιστεύετε ότι το παιδί σας πρέπει να πάρει χαρτί για προφορική εξέταση. Το χαρτί δεν απαλάσσει από ασκήσεις, εκθέσεις κλπ. Ακόμα και στα τεστ συνήθως τα παιδιά γράφουν και εξετάζονται και προφορικά.
      Καλή σχολική χρονιά

      Διαγραφή
  29. καλησπέρα!!! .Εχω ενα μαθητή στ' δημοτικου που κανει τρομερα ορθογραφικά λάθη..Μαθαινουμε απο την αρχη τους κανονες αλλά Θα με ενδιεφερε να μου στείλετε κάποιους τίτλους βιβλίων βοηθητικών για κανόνες ορθογραφίας..σας ευχαριστώ!! το μειλ μου ειναι sevi_tzaf@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα σας!!Το παιδί μου πηγαίνει δευτέρα γυμνασίου,είναι πάρα πολύ καλός μαθητής κ πολύ καλός στην έκφραση αλλά έχει προβλήματα ορθογραφίας και καλλιγραφίας..Γνωρίζεται αν υπάρχει κάποιο σχετικό βοήθημα στην αγορά?Ή κάποιο τρόπο να το βοηθήσω??Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! Αν σας είναι εύκολο απαντήστε μου στο εξής μειλ: mariabata_3@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα! Ο γιος μου είναι 8,5 ετών και πηγαίνει Γ' δημοτικού. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα έξυπνο και χαρισματικό παιδί που όμως αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ανάγνωση. Είναι κάτι που απ΄ότι μας λέει το βαριέται και δεν του είναι απαραίτητο καθώς υπάρχουν οι αριθμοί τι να τα κάνεις τα γράμματα...Παρόλα αυτά είναι εξαιρετικός μαθητής με ελάχιστη έως καθόλου προσπάθεια,πολύ καλός στον προφορικό και γραπτό λόγο με ελάχιστα ορθογραφικά λάθη. Το ζήτημα όμως της ανάγνωσης τον δυσκολεύει στην ιστορία και τα θρησκευτικά, στα οποία θέλει να του λέω το μάθημα για να το μάθει αντί να το διαβάσει. Προσπάθησα να τον βοηθήσω με εξωσχολικά βιβλία αλλά αρνείται και να τα ανοίξει. Να σημειώσω ότι πρόκειται για ένα πολύ ατίθασο και πολυάσχολο παιδί (αθλήματα και ξένη γλώσσα) που στον ελεύθερο χρόνο του φυσικά προτιμάει να παίξει παρά να διαβάσει. Θα ήθελα σας παρακαλώ να με βοηθήσετε να τον βοηθήσω. Ευχαριστώ! vagobai@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. καλησπερα...ο γιος μου πηγαινει β δημοτικου κ ενω ειναι πανεξυπνοσ,αργει πολυ να γραψει κ τις περισσοτερες φορες ερχεται σχεδον αγραφος απο το σχολειο με τη δικοαιολογια οτι δεν προλαβε κ τα εσβησε η κυρια.εχω απευθυνθει σε λογο θεραπευτη κ μου ειπε οτι το παιδι δεν παρουσιαζει καποιο προβλημα.πωσ μπορω να το αντιμετωπισω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Καταρχήν να σας πω ότι ο λογοθεραπευτής ασχολείται με δυσκολίες στην ομιλία. Πρέπει να απεθυνθείτε σε ειδικό παιδαγωγό για θέματα μαθησιακά.
      Όταν κάνει τα μαθήματα στο σπίτι είναι πάλι αργός; Αν θέλετε δώστε μου περισσότερα στοιχεία για το μαθησιακό προφίλ του παιδιού, πώς διαβάζει, αν έχει κάποια δυσκολία, αν είχε δυσκολία και στην α' δημοτικού. Γράψτε μου στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
  33. Καλημερα σας ο γιος μου πηγαινει β δημοτικου κ ενω ειναι πανεξυπνος,αργει πολυ να γραψει πχ 3 ωρες για 5 προτασεις . κ τις περισσοτερες φορες ερχεται σχεδον αγραφος απο το σχολειο αν και τον εχω βαλει ολοημερο μεχρι τις ΄3,30 με τη δικοαιολογια οτι δεν προλαβε. Ακομα και στο σπιτι αργει παρα πολυ πχ. ειχε ορθογραφια τη φραση ........Θα παιζαμε <>. μας πηρε 5 ωρες μεχρι να την μα8ει. Και οταν γραφει παντα τρωει γραμματα πχ καραβι θα γραψει κρβι η πουλι θα γραψει πλι δεν ξερω τι να κανω να τον βοηθησω..!!! Σας ευχαριστω...........το email μου ειναι hurtdim@outlook.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημερα σας ο γιος μου πηγαινει β δημοτικου κ ενω ειναι πανεξυπνος,αργει πολυ να γραψει πχ 3 ωρες για 5 προτασεις . κ τις περισσοτερες φορες ερχεται σχεδον αγραφος απο το σχολειο αν και τον εχω βαλει ολοημερο μεχρι τις ΄3,30 με τη δικοαιολογια οτι δεν προλαβε. Ακομα και στο σπιτι αργει παρα πολυ πχ. ειχε ορθογραφια τη φραση ........Θα παιζαμε <>. μας πηρε 5 ωρες μεχρι να την μα8ει. Και οταν γραφει παντα τρωει γραμματα πχ καραβι θα γραψει κρβι η πουλι θα γραψει πλι δεν ξερω τι να κανω να τον βοηθησω..!!! Σας ευχαριστω...........το email μου ειναι hurtdim@outlook.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου το παιδί χρειάζεται αξιολόγηση από ειδικό παιδαγωγό, καθώς εμφανίζει σημάδια μαθησιακής δυσκολίας. Τα υπόλοιπα στο e-mail :)

      Διαγραφή
  35. Κ. ΣΟΦΙΑ,
    Διάβασα το κείμενό σας και το βρήκα πολύ διαφωτιστικό. Θα ήθελα να σας γράψω για το δικό μου πρόβλημα. Είμαι μητέρα 3 παιδιών. Η μεγάλος μου γιος πηγαίνει στη Β δημοτικού. Είναι πολύ έξυπνος αλλά έχουμε πρόβλημα στην ορθογραφία. Πολλές φορές περνάμε ώρες για να μάθει μια πρόταση ή ενώ την έχει μάθει μετά από λίγο την γράφει τελείως λάθος. Δεν εφαρμόζει κανέναν κανόνα. Ακόμα και τα –ΙΑ μπορεί να τα γράφει με –ΗΑ. ΕΧΩ ΑΠΕΛΠΙΣΤΕΊ. Και η ατμόσφαιρα στο σπίτι έχει αλλάξει από την αγωνία για το διάβασμα και βέβαια από τους τσακωμούς μας. Δώστε μου μια συμβουλή. Μήπως έχει κάποιο πρόβλημα; Μήπως πρέπει να τον αξιολογήσει κάποιος; Σας ευχαριστώ.....το email μου είναι mmoustopoulou@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα σας κι απο μενα.Συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σας.Η δική μου απορία είναι η εξής:ο ανηψιός μου,μαθητής της ΣΤ' δημοτικού έχει θέμα στην ορθογραφία,κύριως στη διάκριση των η,ι,ει,οι,υι.κι ενώ γνωρίζει τους κανόνες δεν μπορεί να γράψει ορθά.Επιπλέον,έχει θέμα με την αποστήθιση κι ενώ τον εξετάζω προσπαθεί να πει το μάθημα με δικά του λόγια και το ξεχνάει.Επίσης,κάθε φορά που του ζητάω να πει το μάθημα,θέλει να έχει κατι στα χέρια του να ασχολείται.Να προσθέσω ότι οι γονείς του είναι αλλοδαποί και δεν μπορούν να τον βοηθήσουν στην ορθογραφία και ο δάσκαλός του τον αποθαρρύνει και τον κάνει να νιώθει μειονεκτικά όσον αφορά την ανορθογραφία του.Ποιά είναι η αποψή σας?Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.Το mail μου ειναι elentoutouki@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα σας έχω ένα γιο και είναι μαθητής της ΣΤ' δημοτικού, το πρόβλημά μας είναι η ορθογραφία. Ενώ γνωρίζει τους κανόνες πολλές φορές κάνει λάθη και όταν τον ρωτήσω μου απαντάει σωστά και ότι απλώς βιαζόταν. Πως μπορώ να τον βοηθήσω να γράφει σωστά ορθογραφία; Το mail μου είναι email.nina@yahoo.gr Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. καλησπερα σας! ειμαι καθηγητρια αγγλικων και στο φροντιστηριο εχω μια μαθητρια στ δημοτικου η οποια δυσκολευται να προσεξει στο μαθημα, πολλες φορες ασχολειται με αντικειμενα μεσα στην ταξη οπως πχ εικονες, πινακες και ρωταει ερωτησεις γι αυτα, χανει συνεχως την σειρα της οταν διορθωνουμε μια ασκηση...και αφαιρειται αρκετα κατα τη διαρκεια της παραδοσης...καποιες φορες σιγοτραγουδαει η ανοιγει αλλο βιβλιο...νομιζω μετα απο καποια πραγματα που διαβασα οτι μπορει να εχει διασπαση προσοχης....δυσκολευομαι πολυ να καταλαβω τι εχει κατανοησει απ αυτα που λεω...η μητερα της λεει οτι διαβαζει αρκετα και προσπαθει στο σπιτι παρολα αυτα στην ταξη οποτε την ρωτησω κατι λεει οτι το ξεχασε η οτι δεν μπορει...τι θα μπορουσα να κανω για να τν βοηθησω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γεια σας!
    Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ τόσο για το άρθρο, όσο για την προθυμία σας να απαντήσετε στα προβλήματα που απασχολούν τον καθένα! Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ζητήσω τη βοήθειά σας σχετικά με ένα κοριτσάκι, Γ' Δημοτικού, στο οποίο διδάσκω αρχαία ελληνικά. (Ως φιλόλογος τής μαθαίνω απλά και βασικά πράγματα, κατάλληλα για την ηλικία της). Αγαπημένο μάθημά της, λέει πως είναι τα μαθηματικά, ενώ η γλώσσα δεν της αρέσει. Ωστόσο, μου είπε ότι τα αρχαία μαζί μου τής αρέσουν πάρα πολύ! Παρατήρησα όμως πως κάνει πάρα πολλά ορθογραφικά λάθη! Για παράδειγμα το ρήμα ''συζητώ'' το γράφει ''συζιτο'', το ''είμαστε'' το γράφει ''ίμασται'' ή το ''εγώ'' ως ''εγο''. Γενικώς, μπερδεύει τα ''ε , αι'', τα ''ο, ω'' και τα ''ι, η, υ, οι, ει'' μεταξύ τους.
    Ξεχνάει να τονίζει τις λέξεις, δεν βάζει σημεία στίξεως, ή εάν βάλει ερωτηματικό, χρησιμοποιεί το αγγλικο ''?'', αντί του ελληνικού. Αυτό, ίσως να οφείλεται στην αγγλική γλώσσα που άρχισε να διδάσκεται φέτος και γι' αυτό το προτιμάει.
    Επίσης, ενώ παρακολουθεί με προσήλωση κατά τη διάρκεια του μαθήματος και με διαβεβαιώνει πως ούτε βαριέται, ούτε της φαίνονται αδιάφορα τα αρχαία, δεν μένει ήσυχη στο κάθισμά της. Συνεχώς κινείται.
    Στην αντιγραφή είναι σχετικά αργή και πολλές λέξεις χρειάζεται να τις κοιτάξει τουλάχιστον δύο φορές (ενόσω τις αντιγράφει) ώστε να καταφέρει να τις γράψει ορθά.
    Ακόμη, όταν της κάνω ερωτήσεις κομπιάζει, ή δε λέει ολόκληρη τη λέξη/πρόταση. (Δε γνωρίζω βέβαια το συγκεκριμένο κατά πόσο είναι δείγμα μαθησιακής δυσκολίας, γιατί στην άκρη του μυαλού μου έχω το ότι μπορεί να με ντρέπεται, μιας και δε με ξέρει πολύ καιρό).
    Τέλος, ενώ καταλαβαίνει όσα της εξηγώ, ύστερα από λίγο τα ξεχνάει. Δεν τα συγκρατεί!
    Τί μπορώ να κάνω εγώ για να την βοηθήσω; Τί μπορούν να κάνουν οι γονείς; Όσα σας ανέφερα είναι δείγματα κάποιου συγκεκριμένου προβλήματος; Επιπλέον, φοβάμαι εξαιτίας των πολλών ορθογραφικών λαθών που κάνει, μήπως μπευρδευτεί περισσότερο με την ορθογραφία των αρχαίων!!
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    Το e-mail μου είναι: elenaaa_91@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ένα παιδί με τόσες δυσκολίες στα νέα ελληνικά, κάνει μάθημα αρχαίων και μάλιστα στο Δημοτικό! Πρέπει να κάνει παρέμβαση ειδικής αγωγής γιατί τα θέματα που μου περιγράφετε είναι πολλά και μόνο ένας ειδικός θα μπορούσε να αξιολογήσει αλλά και να φτιάξει πρόγραμμα αντιμετώπισης.
      Τα υπόλοιπα στο email

      Διαγραφή
  40. Καλό μεσημέρι.Έχω μία κόρη η οποία πηγαίνει στην Α΄ Γυμνασίου και αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ορθογραφία. Όταν βιάζεται να γράψει κάποιο κείμενο κάνει πολλά λάθη, αλλά εάν το ξαναδεί διορθώνει κάποια από αυτά. Όταν το συζητάμε μου λέι ότι τα κάνει δίοτι βιάζεται. Στο ίδιο κείμενο μπορεί την ίδια λέξη να την γράψει με διαφορετικό τρόπο (είναι σαν να επιλέξει τυχαία τα γραμματα). Τακτικά επαναλαμβάνουμε ορθογραφικούς κανόνες και γράφει κάποια κείμενα. Πως αλλιώς μπορώ να την βοηθήσω; Σας ευχαριστώ!!! ( sophia_patr@yahoo.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλησπερα σας! Απευθυνθηκα σε εσας διοτι ο αδερφος μου πηγαίνει στην α δημοτικού και αντιμετωπιζει εντονα προβληματα προσαρμογης. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να τον βοηθήσω στα μαθήματα. Δεν παρακολουθεί την δασκάλα,δεν αντιγράφει τίποτα από τον πίνακα,δεν κάνει τις ασκήσεις του στο σχολείο,Παρουσιαζει μια αρνητικοτητα. Θελει μονο να παιζει! Την ορθογραφια ενω την μαθαινουμε (με δυσκολια βεβαια διοτι δεν καθεται με τιποτα), την αλλη μερα κανει αρκετα λαθη. Δεν παρουσιαζει προβληματα κοινωνικοτητα κλπ απλως δεν του αρεσει το σχολειο.Μπορείτε να με βοηθήσετε;Να μου δωσετε καποιες στρατηγικες για την ορθογραφια και για να τον κινητοποιησω?? Το email μου είναι kwnstantinamant@windowslive.com Σας ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To παιδάκι έχει πολλές δυσκολίες στο σχολείο, πιθανότατα να υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση!
      Τα υπόλιπα στο email

      Διαγραφή
  42. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ. ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΕΙ Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΔΕ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΘΩΣ ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ. ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΗ ΜΑΘΕΙ ΕΝΩ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΛΑΘΗ. ΣΕ 4 ΣΕΙΡΕΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ 1 ΛΑΘΟΣ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. ΟΤΑΝ ΔΕ ΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΠΩΣ ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΨΟΓΗ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ. ΤΟ mail ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ: lamprinitsa@gmail.com ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο. Πιθανότατα να μιλάμε για δυσορθογραφία, φαίνεται το παιδί να μαθαίνει κάπως παπαγαλία την ορθογραφία της ημέρας και έτσι μπερδεύεται όταν δει μεμονωμένες τις λέξεις ή στον ελεύθερο γραπτό λόγο. Κατά τη γνώμη μου καλό θα ήταν να κάνατε παρέμβαση ειδικής αγωγής. Τα υπόλoιπα στο email

      Διαγραφή
  43. Γεια σας και από εμένα. Είμαι 19 ετών και πάντοτε είχα 'μικροπροβλήματα' με την ορθογραφία. Δεν αντιμετωπίζω κάποιο δυσκολία σχετικά με την σύνταξη γραπτού λόγου (στις πανελλήνιες στο μάθημα της έκθεσης έγραψα 19,4), απλώς πολλές φορές όταν γράφω ένα εκτενές κείμενο, όταν βιάζομαι ή είμαι αγχωμένη μπορεί να κάνω κάποιο ορθογραφικό λάθος σε λέξεις που γνωρίζω την ορθογραφία τους. Δηλαδή, ενδέχεται να γράψω την ίδια λέξη ορθογραφημένα και ανορθόγραφα στο ίδιο κείμενο. Επίσης στο σχολείο είχα πρόβλημα με την αντιγραφή των γραφόμενων στον σχολικό πίνακα, συνεχώς έκανα ορθογραφικά λάθη, "πηδούσα" σειρές κ.α. Θα εκτιμούσα πολύ να ακούσω τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
    Το e-mail μου είναι fbfakish@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημερα σας και πολλα συγχαρητηρια για τη δουλεια σας!
    Πολυ προσφατα ανελαβα να κανω ιδιαιτερα σε ενα παιδακι πεμπτης δημοτικου,το οποιο αντιμετωπιζει προβληματα στο μαθημα της γλωσσας. Οπως και στα παραπανω σχολια,και αυτο το παιδακι εχει προβλημα με την ορθογραφια. Δεν μπορει να συγκρατησει τους κανονες στο μυαλο του με αποτελεσμα το γραπτο του να ειναι γεματο λαθη.
    Δεν ειμαι εκπαιδευτικος δυστυχως και δεν εχω πειρα απο τετοια προβληματα. Θα εκτιμουσα πολυ τη γνωμη σας πανω στο θεμα ωστε να καθοδηγησω το παιδακι με τον καλυτερο δυνατο τροπο.
    Σας ευχαριστω προκαταβολικα!
    daparliari@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
      Από τη στιγμή που ένα παιδί έχει φτάσει στην ε' δημοτικού και έχει σημαντική δυσκολία στην ορθογραφία χρειάζεται οπωσδήποτε πρόγραμμα παρέμβασης ειδικής αγωγής. Δυστυχώς όσα και να σας πω δεν είναι αρκετά για να βοηθήσουν ουσιαστικά το παιδί!

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Ο γιος μου ειναι γ δημοτικού κ εχει προβλήματα με την ορθογραφία. Ενώ στην αρχή τις γραφει σωστά μετά όταν τις ξαναγράψει τις κάνει λάθος κ με διαφορετικούς συνδυασμούς. Κ ξέρει τους κανόνες όταν τον ρωτήσω κ μου διορθώνει τις καταλήξεις. Αν μπορούσατε να με βοηθήσετε. Το email μου ειναι christina_kal@yahoo.gr ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλημέρα σας. Πολύ διαφωτιστικές, πράγματι, οι συμβουλές σας και φαίνεται να μην ακολουθείτε ένα γενικότερο ρεύμα, που θέλει κάθε δυσκολία να αναγνωρίζεται ή και να χαρακτηρίζεται ως μαθησιακή. Κατά μία έννοια, όλες οι δυσκολίες που συναντούν τα παιδιά, μέχρι το στάδιο της ωρίμανσης, είναι μαθησιακές.
    Θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για ένα ζήτημα σε σχέση με τον γιο μου, ηλικίας τώρα 12 ετών (ΣΤ δημοτικού). Εμφανίζει, όπως και ο δίδυμος αδελφός του αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, εικόνα δυσορθογραφίας, μολονότι είτε ξέρει κανόνες είτε μπορεί στη δεύτερη ματιά να αποκαταστήσει πολλά από τα σφάλματα. Οι αστοχίες αφορούν την απόδοση των φθόγγων /ι/ και /ο/, τόσο στο εσωτερικό των λέξεων όσο και στις καταλήξεις (λχ, τρόω, πιγαίνω-πίγα κτλ). Από το σχολείο, η εντύπωση των δασκάλων είναι ότι πρόκειται για αμέλεια, ενώ, σε ό,τι με αφορά, εκτιμώ ότι το παιδί νιώθει ότι ο γραπτός λόγος δεν είναι δικό του δημιούργημα αλλά κάτι ξένο, που πρέπει να γίνει όπως-όπως και να τελειώνει με αυτό.
    Ωστόσο, πρέπει να προσθέσω και δυο-τρεις κρίσιμες παραμέτρους που περιπλέκουν το ζήτημα: Εκφράζει μια σταθερή άρνηση στη διεκπεραίωση των καθηκόντων του, εκφράζει εκνευρισμό και νεύρα, όταν αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν το έχει μάθει ολοκληρωμένα, σαν να διαψεύδεται η προσδοκία της ευκολίας. Δεν έχει πεισθεί ότι πρέπει να μελετά και μοιάζει να απωθεί μέσα του ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία της σχολικής μάθησης που απαιτεί κόπο και χρόνο.Μια δεύτερη παράμετρος είναι η στάση η δική μας, δηλ. των γονέων. Δυστυχώς, έχουμε διαχειριστεί το ζήτημα με όποιον τρόπο ακριβώς αντεδείκνυται (απειλές, τιμωρίες, χαρακτηρισμοί απαξιωτικοί).
    Κάθε βοήθεια ή συμβουλή καλοδεχούμενη (mixalis_bako@hotmail.com). Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα παιδί που φτάνοντας στην έκτη δημοτικού έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία, είναι λογικό να παρουσιάσει άρνηση και εκνευρισμό για οτιδήποτε αφορά το σχολείο. Έχει πλέον δει ότι παρά τις προσπάθειες που έκανε μέχρι τώρα, ο γραπτός του λόγος δεν είναι καλός. Έτσι απογοητεύεται και παραιτείται! Αυτό πρέπει να αλλάξει, και μπορεί να γίνει αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες με πρόγραμμα παρέμβασης ειδικής αγωγής.
      Τα υπόλοιπα στο email!

      Διαγραφή
  47. καλημέρα και από μενα
    χρειαζομαι την βοηθεια σας.ο γιος μου παει στην τριτη δημοτικου, είναι από τους καλους μαθητες τις ταξεις( ετσι ισχυρίζονται οι δάσκαλοι του)αλλα στην ορθογραφια πιστευω υπαρχει θεμα,κανει πολλα ορθογραφικα λαθη
    οι δάσκαλοι του μου λενε ότι τα λαθη είναι επειδή βιαζεται και τιποτα άλλο
    διαβαζει μονοις του χωρις πρόβλημα,στην ορθογραφια της ημερας είναι αριστος και πολλες φορες και σε αγνωστη ορθογραφία παλι είναι αριστος,κλινει ρήματα χωρις πρόβλημα,ξεχωριζει ρημα,επιθετο,ουσιαστικο ανετα τα κλινει ανετα,στις χρονικές αντικαταστήσεις είναι αλάνθαστος αλλα υπάρχουν και μερες που τα ορθογραφικα λαθη είναι τρομερα
    είναι οντως θεμα βιασύνης ή πρεπει να το κοιτάξω? σας ευχαριστώ πολύ για το χρονο σας
    ολγα... olgapap01@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Όλγα,
      Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι θέμα βιασύνης ή όχι. Καλό είναι να τον δει κάποιος ειδικός παιδαγωγός για να δώσει μια σαφή απάντηση.

      Διαγραφή
  48. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ.Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΛΑ ,ΚΑΠΩΣ ΚΟΜΠΙΑΖΕΙ.ΕΠΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕ ΑΛΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ.ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΤΕΣΤ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ.ΕΓΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ?Ή ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΕΝΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
      Η λύση δεν είναι η δασκάλα στο σπίτι για να την διαβάζει...Το παιδί πρέπει να αξιολογηθεί από ειδική παιδαγωγό και να γίνει παρέμβασης ειδικής αγωγής. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα για βελτίωση στην ανάγνωση και στη γραφή, όσον αφορά το ρυθμό από ότι μου λέτε αλλά και την κατανόηση.
      Θα ήταν πολύ καλό να αναζητήσετε ειδικό παιδαγωγό, ο οποίος θα δει το παιδί, και μετά θα φτιάξει εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης για τις μαθ. δυσκολίες του παιδιού!
      Καλή πρόοδο

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα κι από μένα και συγχαρητήρια για την συνεχή βοήθεια σε όλους μας!!!
    Είμαι μητέρα (ανήσυχη) δύο αγοριών, α και γ δημοτικού αντίστοιχα. Ο μικρότερος ξέρει να διαβάζει από τα 2 1/2 (έμαθε μόνος του στον παιδικό σταθμό παρακολουθώντας τα μεγαλύτερα παιδιά), ενώ ο μεγάλος μου πήγε στην α δημοτικού αναγνωρίζοντας απλώς τα γράμματα της αλφαβήτου, αρνούμενος να ασχοληθεί περαιτέρω.Από την α δημοτικού μέχρι και σήμερα είμαι συνεχώς δίπλα του καθώς μελετάει, ακόμη και την ανάγνωση γλώσσας, μόνο με την φυσική μου παρουσία στο δωμάτιό του, διαφορετικά αποσπάται η προσοχή του με κάτι άλλο. Γενικότερα είναι ευφυές και πολύ λογικό παιδί αλλά έχει αρκετά περιορισμένο λεξιλόγιο, γράφει μη ολοκληρωμένες προτάσεις. ( πχ οι στυμφαλίδες όρνιθες είναι μπλε. Να τρώνε ανθρώπινο κρέας) και αδυνατεί να κατανοήσει τις έννοιες ρήμα - πτώσεις ουσιαστικών, ενώ τα εξηγώ με κάθε ευκαιρία χωρίς να τον πανικοβάλλω (π.χ. στον χαρακτηρισμό του ουσιαστικού οδηγός μου είπε πρόσφατα ότι είναι ρήμα γιατί κάτι κάνει δηλ. οδηγεί.). Επίσης στην ορθογραφία ενώ την γράφει 4-5 φορές, στο σχολείο πάντα κάνει από την αρχή της χρονιάς μονίμως 2 λάθη σε ένα γνωστό κείμενο τριών σειρών. Δυστυχώς είναι ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβο αποτυχίας και αρκετά αυξημένα επίπεδα στρες. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε πως μπορώ να τον βοηθήσω στην πράξη ώστε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του και να αναπτύξει την κριτική του σκέψη; φυσικά για ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων από τον ίδιο δεν συζητάμε, αντίθετα θέλει κάθε βράδυ να του διαβάζω, όπως και γίνεται επί σειρά ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και το email που στείλατε
      Γενικά να σας πω ότι όταν ένα παιδί παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες χρειάζεται παρέμβαση ειδικής αγωγής!

      Διαγραφή
  50. Καλησπέρα Σοφία και συγχαρητήρια για τη δουλεία σου!
    Είμαι εκπαιδευτικός και έχω έναν μαθητή στη Β΄τάξη ο οποίος δε δέχεται ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ την διόρθωση.
    Και ενώ προσπαθώ πάντα να είμαι διακριτική όταν του εξηγώ το λάθος(για να μην αισθάνεται ντροπή ) και να τον επαινώ για τις προσπάθειες συχνά έχει ξεσπάσματα θυμού πετάει το βιβλίο του και ζωγραφίζει στο θρανίο.
    Με τη μητέρα έχω μιλήσει και μου είπε πως ότι δεν κάνει στο σχολείο θα το κάνει σπίτι. Όμως αυτό δεν είναι λύση γιατί το παιδί δεν μπορεί να κάθεται μια ολόκληρη ώρα χωρίς να κάνει τίποτα ...
    Μαθησιακά είναι μέτριος μαθητής. Εξαιρετικός όμως στον προφορικό λόγο ( θα μπορούσα να πω επιπέδου μεγαλύτερης τάξης από τη β΄δημοτικού). Να σημειώσω ότι ηλικιακά είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος από τους συμμαθητές του καθώς η μαμα τον είχε αφήσει στο νηπιαγωγείο ( δεν ειχε μάθει να ελέγχει τους σφιγκτήρες του)
    Είναι το μικρότερο παιδί από τα 4 αδέλφια και φυσικά πολύ χαϊδεμένος.
    Στα τετράδια του δε γράφει με σειρά και για να τον βοηθήσω σε αυτό του έχω βάλει σελιδοδείκτες...
    Ωστόσο, κάνει ωραία γράμματα και πολύ σπάνια μπερδεύει κάποια γράμματα (ζ, ξ) και μου τα γράφει αντίστροφα.
    Το πρόβλημά του εντοπίζεται στο ό,τι δε θέλει να τον διορθώνουν και το ίδιο θέμα έχει συχνά και η μαμά στο σπίτι.
    Σου στέλνω και το μειλ σε περίπτωση που έχεις κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την περίπτωση αυτή.
    natassa.ath13@gmail.com
    σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νατάσα
      Ίσως το παιδί αρνείται τη διόρθωση και θυμώνει επειδή έχει βιώσει κάτι πολύ άσχημο σχετικά με αυτό....
      Γενικά χρειάζεται λεπτός τρόπος όταν διορθώνουμε, μπορούμε επίσης να διορθώνουμε μαζί με το παιδί ή να το βάλουμε στη διαδικασία να διορθώνει λανθασμένες λέξεις ή προτάσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολύ επιβράβευση και ενθάρρυνση όταν γράφει σωστά
      Τα υπόλοιπα στο email :)

      Διαγραφή
  51. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΜΑΜΑ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ,ΜΑΘΗΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ.ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ.ΕΧΕΙ ΚΑΛΗΤΕΡΕΨΕΙ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ.ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙ.ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.[ΣΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΚΙΝΗΣΗ.ΚΟΥΡΑΣΗ]ΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο
      Θεωρώ ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό παιδαγωγό, ώστε το παιδί να αξιολογηθεί και να κάνει πρόγραμμα παρέμβασης και αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αν χρειάζεται.
      Αν θέλετε γράψτε μου στο sofiatsin@gmaill.com περισσότερα όσον αφορά τις δυσκολίες του παιδιού (τι ενοείτε χαμηλή κίνηση, αν κάνει πολλά λάθη ορθογραφίας και τι είδους, πως είναι η ανάγνωση του κλπ)

      Διαγραφή
  52. Καλησπέρα σας,
    Έχω έναν γιό 10 ετών, πηγαίνει Ε Δημοτικού και κάνει πολλέ λάθη στην ορθογραφία.
    Όταν τον ρωτάς για τις λάθος λέξεις, τις πιο πολλές φορές βρίσκει το λάθος και το διορθώνει δλδ γνωρίζει τους κανόνες γραμματικής αλλά όταν γράφει δεν τους εφαρμόζει.
    Εδώ και 2-3 χρόνια διαβλαζει εξωσχολικά βιβλία, σχεδόν ένα βιβλίο κάθε Σαββατοκύριακο.
    Έχει πολλά οπτικά ερεθίσματα αλλά εξακολουθεί να κάνει αρκετά λάθη.
    Τι άλλο μπορώ να κάνω;;;
    Σας ευχαριστώ πολύ
    email : petrospetrou1@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλημέρα σας και συγχαρητήρια που δίνετε απαντήσεις κ συμβουλές, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
    Ο μεγάλος μου γιός είναι στην πρώτη δημοτικού μετα την πρωτη αξιολόγηση του σχολικού συμβούλου(περιμένουμε την δευτερη) μας είπε η δασκάλα ότι έχει κάποιου είδους μμαθησιακή δυσκολία που είναι ακόμη νωρίς να την ονομάσουμε, γράφει ανάποδα (Όχι παντα) κάποια γράμματα , αντιστρέφει κάποιες φωνούλες πχ υπ - πυ κλπ, τα γράμματα ή πετάνε ή είναι κάτω από την γραμμή και άλλα παρόμοια θεματακια. Δεν μου έχει δείξει δυσκολία στα μαθηματικά κ είναι πολύ κοινωνικός μΕ πλούσιο λεξιλόγιο. Έχω απογοητευτεί μΕ τον εαυτό μου γιατί δεν ξέρω πώς να τον βοηθήσω και εγώ είχα προβλήματα στο σχολειο(λογω αναγκαστικής αλλαγής ημισφαιρίου) αλλά κ Ο άντρας μου είχε πιθανόν δυσλεξία που είναι εμφανής μέχρι σημερα. Σας παρακαλώ για οποιαδήποτε συμβουλή μπορείτε να μου δώσετε το email μου ειναι eleniharitonidou@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλησπερα σας.
    Ειμαι μητερα ενος αγοριου στην Ε' ταξη δημοτικου,απο την ηλικια των 5 ακολουθησε προγραμμα με λογοθεραπεια και εργοθεραπεια μετα απο αξιολογηση σε κεντρο παιδοψυχικης υγεινης μεχρι τα 9 που σταματησε γιατι κρινανε οτι ειναι σε καλο επιπεδο και δεν μπορουν να δικαιολογησουν αλλες συνεδριες το θεμα ειναι οτι οντως ειναι σε καλο επιπεδο και οι δασκαλοι του αν δεν το ελεγα δεν το καταλαβαιναν ομως φοβαμαι γιατι πλησιαζουμε για το γυμνασιο που ειναι πιο δυσκολα και βλεπω οτι συνεχιζουν καποια θεματα με την ορθογραφια για παραδειγμα και επισης στην εκθεση δυσκολευεται πολυ να βαλει τις σκεψεις του στο χαρτι και δεν βαζει ποτε τονους αν μπορω να τον βοηθησω θα ηταν το καλυτερο γιατι εχει αρχισει να αντιδραει μπαινουμε στην εφηβεια σιγα σιγα και ολα αλλαζουν .Σας ευχαριστω εκ τον προτερων το mail μου ειναι το eirini.kest@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Γεια σας.. εχω ενα παιδακι 5η δημοτικου που εχει προβλημα στην ορθογραφια και στην αναγνωση και στην γραμματικη. Θα του ξεκινησω ιδιαιτερα μαθηματα στο σπιτι. Πως μπορω να ξεκινησω? Και τί υλικο να μαζεψω? Ισως υπαρχει καποιο βιβλιο?
    Παρακαλω στειλτε μου ενα ε-μαιλ θα με βοηθησετε παρα πολυ: vix.nas@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει μαγικό βιβλίο που να περιέχρι όλα αυτά που ζητάτε, η ειδική αγωγή δεν είναι απλά κάνω ασκήσεις από βιβλία, είναι διαφορετική προσέγγιση στην εκπαίδευση του παιδιού με βάση τις δυσκολίες του κάθε παιδιού. Το πρόγραμμα παρέμβασης δηλαδή δεν είναι το ίδιο για όλους. Κάθε παιδί που παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να αξιολογείται από ειδ. παιδαγωγό. Τα υπόλοιπα στο email!

      Διαγραφή
  56. Καλημέρα!! Η κόρη μου πάει ε΄ δημοτικού είναι άριστη μαθήτρια σε όλα εκτός από την ορθογραφία.Από την πρώτη δημοτικού ρωτούσα τις δασκάλες της και όλες μου έλεγαν δεν πειράζει θα διορθωθεί μεγαλώνοντας.Εχθές που ξαναμίλησα με την δασκάλα της μου είπε ότι θα πρέπει να την πάω κάπου να της κάνουμε τεστάκι για δυσορθογραφία γιατί δεν βελτιώνεται καθόλου.Πήρα τηλέφωνο σε ένα κέντρο και μου είπαν οτι έχει αναμονή ένα χρόνο.Μήπως πρέπει να πάω κάπου ιδιωτικά για να μην χάσω άλλο χρόνο για το παιδί? Γίνετε ίδια δουλειά και στα ιδιωτικά κεντρα? Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρον. mmixalitsa@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας!
      Όταν ένα παιδί στην Ε' Δημοτικού παρουσιάζει Δυσορθογραφία, πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογηθεί από ειδική παιδαγωγό και το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα αντιμετώπισης της Δυσορθογραφίας. Τα υπόλοιπα σας τα γράφω στο email.

      Διαγραφή
  57. καλησπερα σας εχω ενα γιο 8 ετων πηγαινει στην β δημοτικου. Πριν ξεκινησουμε το δημοτικο ειχαμεπαει σε ΚΕΔΔΥ απο το οποιο μου συστησαν επαναφοιτηση νηπιαγωγειου την οποια αρνηθηκα με τη συμφωνη γνωμη της λογοθεραπευτριας του (εκανε λογοθεραπεια απο 3 ετων εως 6 ετων) και συνεχισαμε κανονικα στην πρωτη δημοτικου.Το προβλημα μου και στην πρωτη και στην δευτερα φετος ειναι οτι βαριεται να σημειωνει τις εργασιες της γλωσσας οχι παντα ομως.Στα μαθηματικα ειμαστε μια χαρα του αρεσουν πολυ ενω στην γλωσσα και στο σπιτι και στο σχολειο αργει και χαζευει ξεχασα ν αναφερω οτι παρακολουθει τμημα ενταξης μια φορα την εβδομαδα.Σημερα με καλεσε η διευθυντρια με την δασκαλα του τμηματος ενταξης και μου ειπαν να τον παω σε ΚΕΔΔΥ ξανα για αξιολογηση. Tην προηγουμενη αξιολογηση η δασκαλα του τμηματος ενταξης την βρηκε ΛΑΘΟΣ!!!! συμφωνα με αυτα που διαπιστωσε για τον γιο μου τοτε στην α δημοτικου και τωρα μου ζηταει να τον ξαναπαω στο ιδιο ΚΕΔΔΥ !!! στο οποιο αναφερω οτι δεν εχω καμια εμπιστοσυνη πλεον, για τον λογο οτι βαριεται την γλωσσα!!! σαν μαθημα και δεν συμμετεχει οσο θα πρεπε. Συγμωμη αν σας κουρασα θα ηθελα την συμβουλη σας στο ellinikon1@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλησπέρα σας,
    Διδάσκω αγγλικά και έχω κάποιες περιπτώσεις μαθητών με προβλήματα στην ορθογραφία και εφαρμόζω αυτά που αναφέρετε. Έχουν όντως αποτέλεσμα και στην αγγλική γλώσσα. Γενικά η συχνή επανάλειψη και η εξοικείωση με τον γραπτό λόγο βοηθάει σημαντικά, ειδικά στα αγγλικά που έχει ιδιαιτερότητες.
    Το θέμα που αντιμετωπίζω είναι με ένα κοριτσάκι 13 χρονών, το οποίο έχει μαθησιακά θέματα, για τα οποία είχε κάνει κάποια χρόνια συνεδρίες και έχει παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση. Σε ότι αφορά στα αγγλικά, οφείλω να πω ότι έχει κάνει πολλά χρόνια αγγλικά, γιατί οι γονείς την πήγαν φροντιστήριο από τη Δευτέρα Δημοτικού, παρόλου που το παιδί είχε έντονες δυσκολίες μάθησης στην πρώτη δημοτικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το παιδί να κάνει χρόνια αγγλικά με το ίδιο μοτίβο και φυσικά από άποψη επιπέδου είναι ακόμα στα πολύ βασικά.
    Το παιδί έχει δυσκολία στην απομνημόνευση - όχι μόνο στα αγγλικά αλλά και στα ελληνικά. Πέραν από τις ορθογραφικές δυσκολίες - που όμως δεν είναι τόσο εκτεταμένες πλέον - όταν χρειάζεται να μάθει κάτι απ' έξω ή να μάθει λεξιλόγιο στα αγγλικά - παρόλο που το διαβάζει, μετά δεν το θυμάται. Ή όταν ρωτάω τη λέξη φαίνεται να ξέρει το νόημα αλλά δεν μπορεί να μου το αποδώσει. Σε αυτό, με ποιο τρόπο θα μπορούσα να τη βοηθήσω; Δεν είμαι εδικός, έχω βέβαια παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια για καθηγητές που αφορούν σε μαθησιακά θέματα. Παρόλα αυτά, δεν έχω ακούσει κάτι που να αφορά στο θέμα αυτό. Υπάρχει κάποια κατεύθυνση που θα μπορούσα να ακολουθήσω;
    Ευχαριστώ
    Κατερίνα Σταματιάδου (katerinastamatiadou@yahoo.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το λεξιλόγιο πιστεύω θα βοηθούσε να δίνατε στο παιδί λέξεις με κάποιο θέμα (π.χ. με θέμα τη θάλασσα- beach, sand, sea, sun κλπ) και λέξεις μαζί με εικόνες. Τα υπόλοιπα στο email

      Διαγραφή
  59. Kαλησπερα σας,
    Θα ήθελα την γνώμη σας για την κόρη μου που πάει στην δ δημοτικού , 10 χρονών όμως θα γίνει τον Δεκέμβριο. Η δασκάλα που έχει φέτος μου λέει ότι είναι πολύ καλή μαθήτρια γενικώς διαβάζει καλά, μπορεί να αποστηθίσει τα μαθήματα και να κατανοήσει ένα κείμενο σχετικά εύκολα. Στα τεστ της ιστορίας γραφεί άριστα συνήθως ,στα τεστ της γλώσσας δεν γράφει όμως τόσο καλά .Κάνει λάθη σε πράγματα που γνωρίζει ενώ μετα όταν την ρωτας ξερει τις σωστες απαντήσεις. Επισης κανει παρα πολλα ορθογραφικα λαθη όχι στην ορθογραφια του σχολειου εκεί στο 99% των περιπτώσεων είναι αλάνθαστη ενώ στο πρόχειρο τετράδιο της όταν γράφει δεν σκέπτεται κανένα γραμματικό κανόνα.
    Επειδη παντα στο σχολειο μου ελεγαν καλα λογια οι δασκαλες δεν ειχα προβληματιστεί σχετικα, αλλα φετος διέκρινα μια δυσκολία στην εκμάθηση της αγγλικη γλωσσας κανει ιδιαίτερο με μια κοπέλα αλλα δεν φαινεται να αποστηθίζει αυτά που διδάσκεται μακροχρόνια .Στην στην ορθογραφία της επομενης μερας δεν κανει ποτε λαθος. Επίσης οταν διαβάζει αγγλικά φαίνεται να είναι στον κόσμο της , δεν συγκεντρώνεται και θέλει να τελειώνει .
    Γενικα το παιδί αν και μοναχοπαίδι είναι κοινωνικό, εχει καλή συμπεριφορά στο σχολείο ,δεν δημιουργεί ποτε προβλήματα και είναι πολύ καλο στα αθλήματα.
    Θα ηθελα να με μου πειτε την γνώμη σας να απευθυνθώ σε κάποιο ΚΕΔΥ για να μην χασω χρονο μεχρι το γυμνασιο? Μηπως φταιω εγω που δεν την αφηνω να διαβαζει μονη της και ειμαι από πανω της? Το mail μου είναι basagge@yahoo.gr.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
    Με εκτίμηση,
    Αγγελικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλησπέρα σας! Διαβάζω με προσοχή όλα τα ερωτήματα και θα 'θελα κι εγώ να σας ρωτήσω τη γνώμη σας. Πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα των ορθογραφικών λαθών στο Γυμνάσιο; Είμαι καθηγήτρια αγγλικών και μια μαθήτριά μου της Γ' Γυμνασίου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την ορθογραφία. Διαπίστωσα φυσικά ότι το ίδιο πρόβλημα έχει και με την ορθογραφία στα ελληνικά. Προσπαθεί πολύ αλλά δεν τα καταφέρνει. Το mail μου είναι kkkallia@yahoo.gr

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Με εκτίμηση,

    Κάλλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κάλλια, το θέμα με την ορθογραφία είναι πολύπλοκο, δεν υπάρχει μαγική συνταγή αλλά πολλές διαφορετικές ασκήσεις και προσεγγίσεις για κάθε παιδί. Προφανώς η μαθήτρια σου έχει δυσορθογραφία που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ή επαρκώς έως τώρα. Πρέπει καταρχήν να διερευνηθεί αν το παιδί γνωρίζει τους κανόνες ορθογραφίας. Αν όχι, πρέπει να τους διδαχτεί από την αρχή σωστά. Τα υπόλοιπα στο e-mail

      Διαγραφή
  61. ΓΕΙΑ ΣΑΣ , ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ. ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΡΗ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΓΙΟ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.....
    Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ...ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΩΣΗ (ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΗ(Π.Χ ΜΠΛΕ ΤΟ ΓΡΑΦΗ ΜΠΕΛ) ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ... ΕΧΩ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΒΡΩ ΜΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΕ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ....ΤΙ ΝΟΜΙΖΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ;ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ (e-mail:zabetakis_mixalis@yahoo.gr)

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΡΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας έστειλα email. Το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που ένα παιδί παρουσιάζει κάποια μαθησιακή δυσκολία, χρειάζεται παρέμβαση ειδικής αγωγής με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχους.

      Διαγραφή
  62. Καλό σας μεσημέρι. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου, να ζητήσω τη βοήθειά σας. Ο σύντροφός μου έχει μια κόρη, που μόλις τελείωσε την Ε' τάξη Δημοτικού. Η ορθογραφία της δεν είναι καθόλου καλή. Ενώ κάνουμε συνεχώς επαναλήψεις στους απλούς κανόνες γραμματικής (π.χ. ρήματα σε -ώνω, σε -ίζω κ.λπ.), δεν μπορεί να τους συγκρατήσει για περισσότερη από μια μέρα. Το τελευταίο περιστατικό αφορούσε λάθος στο ίδιο της το όνομα. Δηλαδή αντί στην κατάληξη να βάλει -η έβαλε -ει. Της έδωσα το χαρτί που το είχε γράψει και της είπα να μου το διαβάσει. Αφού το διάβασε επί τρεις φορές, δεν συνειδητοποίησε το λάθος της, παρά μόνο όταν την το επεσήμανα εγώ. Πέρα από τα λάθη που κάνει εντός των λέξεων, διαπίστωσα μεγάλο πρόβλημα στις καταλήξεις (πχ. γράφει ένα θηλυκό ουσιαστικό με κατάληξη -ει αντί -η). Υπάρχει επίσης πρόβλημα στην ανάγνωση, δηλαδή όσες φορές κι αν διαβάσει ένα κείμενο δεν μπορεί να το μάθει. Αυτό βέβαια το πρόβλημα δεν εντοπίζεται ότι διαβάζει εξωσχολικά βιβλία ή για παράδειγμα, παρακολουθεί κάτι στην τηλεόραση. Εκεί ειδικά μπορεί να μάθει όλους τους διαλόγους απέξω. Παράλληλα, ο λόγος της δεν είναι συγκροτημένος. Μπορεί να σου εξιστορεί κάτι που έγινε και να μην καταλαβαίνεις τίποτα, γιατί οι σκέψεις της δεν μπαίνουν σε μια σειρά. Συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας. Σκέφτομαστε με τον σύντροφό μου να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Θα ήθελα όμως να με συμβουλεύσετε, αν μπορείτε στο mail spstrati@yahoo.gr. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, φυσικά και πρέπει να γίνει αξιολόγηση και παρέμβαση από ειδ. παιδαγωγό και μάλιστα άμεσα, αφού μιλάμε για ένα μεγάλο παιδί.
      Σας έστειλα και email

      Διαγραφή
  63. Καλημέρα σάς ονομάζομαι Βασίλης είμαι 38 χρονών και έχω σοβαρό πρόβλημα με την ορθογραφία μου.Εχω τελειώσει τεε.Το email μου είναι kalampogias.b@gmail.com πως θα πρέπει να κινηθώ?Σάς ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Λοιπόν έχω ένα ανεψιό ο οποίος είναι πολύ έξυπνος αλλά τεμπέλης. Ενώ τα ξέρει βαριέται να γράψει στη τάξη. Πώς μπορούμε να τον κάνουμε να γράψει και στη τάξη γιατί στο σπίτι του γράφει χωρίς φασαρία. το email μου kopsethnplaka12@hotmail.com.Θα πάει Β δημοτικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας έστειλα email, θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις του παιδιού, για να μπορέσω να σας απαντήσω

      Διαγραφή
  65. Καλησπέρα σας! Είμαι τελειόφοιτη παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης και έχω αναλάβει εδώ και ένα έτος (από Σεπτέμβριο μπαίνουμε στο δεύτερο) να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα σε έναν μαθητή χωρίς διαπιστωμένες μαθησιακές δυσκολίες αλλά παρόλα αυτά με πολλά κενά. Δυστυχώς τα ορθογραφικά ήταν τραγικά, το επίπεδο των μαθηματικών σε "πρωτόλεια" στάδια και γενικά η όλη στάση του απέναντι στο σχολείο άκρως αρνητική. Δεν υπάρχει ροή στον γραπτό λόγο του, τα γράμματα δυσνόητα, με γραμματοσειρά που αυξομειώνεται και ένα γραπτό γεμάτο μουντζούρες και απρόσεχτο. Βέβαια, έχει γίνει μια καλή πρόοδος αλλά ειλικρινά με προβληματίζει η πορεία του φέτος (Β' Γυμνασίου γαρ). Πείτε μου τεχνικές για την βελτίωση της ορθογραφίας (πέραν του "κουτιού λέξεων" και της "εναέριας ιχνηλασίας") και την ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης. Σας χιλιοευχαριστώ εκ των προτέρων! το email μου είναι vikakki@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βίκυ, το παιδί που μου περιγράφεις έχει έντονες μαθησιακές δυσκολίες και απαιτείται παρέμβαση ειδικής αγωγής. Περισσότερα στο email

      Διαγραφή
  66. Καλημέρα το παιδί μου πάει Ε Δημοτικου και με ανησυχεί το ότι κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη σας παρακαλώ αν μπορούσατε να με βοηθήσετε θα σας ήμουν ευγνώμων adamaki.katia@gmail.com.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας, το παιδί πρέπει να αξιολογηθεί από ειδ. παιδαγωγό και να παρακολουθήσει πρόγραμμα παρέμβασης με στόχο την αντιμετώπιση της δυσορθογραφίας. Τα υπόλοιπα στo email

      Διαγραφή
  67. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ..Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ ΠΑΕΙ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ.Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΝ ΤΟΝ ΒΟΗΘΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ..ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ? ΤΟ EMAIL ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ pavlakis40@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, συμβουλευτικά να πω ότι καλό είναι το παιδί να αξιολογηθεί από ειδικό παιδαγωγό ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες και έπειτα να γίνει η σωστή αντιμετώπιση. Περισσότερα στο email

      Διαγραφή
  68. Καλησπέρα σας, συγχαρητήρια για τη δουλειάς σας! Θα ήθελα κι εγώ τη βοήθεια σας. Είμαι τελειόφοιτη του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης, και μου έχει ζητηθεί βοήθεια από ενήλικα αλλοδαπό, έτσι ώστε να μάθει να γράφει σωστά ελληνικά. Θα ήθελα τη βοήθεια σας γιατί δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Από κανόνες ορθογραφίας; Και μετά την κατάκτηση αυτών, να προχωρήσω σε ασκήσεις; Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο εγχειρίδιο; Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων! Το mail μου είναι gkalstam@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, θα πρέπει να ξεκινήσεις από τα βασικά! Σε τι επίπεδο είναι οι γνώσεις του μαθητή σου; Ξέρει να αναγνωρίζει όλα τα γράμματα; Μπορεί να διαβάζει συλλαβές; Όλο το πλάνο σου θα εξαρτηθεί από τις γνώσεις του. Σου έστειλα και email.

      Διαγραφή
  69. geia sas to paidi mpoy paei 1o gymnasioykai den paei kala sta test ti problhma yparxei;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να μου πείτε περισσότερα πράγματα για να μπορέσω να σας βοηθήσω. Ακόμα καλύτερα πρέπει να κάνετε αξιολόγηση για να δείτε αν το παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, αφού μιλάμε για ένα παιδί α' γυμνασίου.

      Διαγραφή
  70. Καλησπέρα σας, έχω μια κόρη στην 4η Δημοτικού που έχει πρόβλημα με την ορθογραφία και την έκθεση. Στα υπόλοιπα μαθήματα είναι πολύ καλή. Πρέπει να το ψάξω ή πως μπορώ να την βοηθήσω εγώ?

    Συνήθως τους κανόνες τους τηρεί αλλά δεν μπορεί να συγκρατεί τις υπόλοιπες λέξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, από τη στιγμή που το παιδί παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες, καλό είναι να γίνει αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών και παρέμβαση ειδικής αγωγής αν χρειάζεται, με στόχους τη βελτίωση της ορθογραφίας αλλά και της γραπτής έκφρασης. Αν θέλετε κάτι άλλο, στείλε μου στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
  71. Καλησπέρα , ο γιός μου 13 ετών μαθητής της Β΄Γυμνασίου,ήταν καλός μαθητής αλλά ανήσυχο - παρορμητικό παιδί. Εδώ και 2 χρόνια περίπου - δηλ.απο τότε που άρχισε να μπαίνει στην εφηβεία - παρατήρησα οτι αφαιρείται κατά την διάρκεια του διαβάσματος, βιάζεται πολύ να τελειώσει τα γραπτά του ή το όποιο διαγώνισμα με αποτέλεσμα να κάνει λάθη και το σημαντικότερο οτι αποσπάται η προσοχή του συχνα, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η απόδοσή του στο σχολείο.Ισως βέβαια να παρατήρησα όλα αυτά εδώ και δύο χρόνια αλλά, στην πραγματικότητα να προυπήρχαν και με δεδομένο οτι τώρα ειναι το παιδί στην εφηβεία να μεγεθύνθηκαν τα συμπτώματα .Σας παρακαλώ βοηθήστε με .Πως να στηρίξω το παιδί μου , να διαβάσω βιβλία σχετικά , να υποβληθεί σε τεστ και τι ειναι αποτελεσματικότερο. Το email μου ειναι sKyriakaki@outlook.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Γεια σου Σοφία!
    Τώρα είδα τις δημοσιεύσεις σου τις οποίες και θεωρώ πολύ χρήσιμες!Εγώ θα διδάξω τα ρήματα σε παιδιά που έχουν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα.Για την ακρίβεια είναι παιδιά Μουσουλμανοπαίδων,με αρκετό χαμηλό επίπεδο στην ελληνική γλώσσα.Θέλω να τους διδάξω τα είδη και την ορθογραφία των ρημάτων.Αλλά ειλικρινά δεν ξέρω πώς να αρχίσω.Μπορείς να με βοηθήσεις σε παρακαλώ;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Είσαι δάσκαλος/α; Θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσεις όπως ξεκινά ένα πρωτάκι να μαθαίνει τα ρήματα (είμαι, έχω κλπ και μετά μία μία τις καταλήξεις με τις εξαιρέσεις τους)

      Διαγραφή
  73. Καλησπέρα, χαίρομαι που ανακάλυψα αυτό το site γιατί αντιμετωπίζω και εγώ τα προβληματάκια μου. Είμαι καθηγήτρια αγγλικών και έχω έναν μαθητή της έκτης δημοτικού στο σχολείο ο οποίος δεν έχει σοβαρά προβλήματα στην γραμματικής αλλά όσον αφορά στις λέξεις παρόλο που όπως λέει η μητέρα του διαβάζει συνέχεια και μόνος και μαζί του δεν θυμάται τίποτα ακόμη και απο πολύ απλές λεξούλες. Θεωρώ πώς μπορεί να υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία γιατί και τα γράμματά του και αγγλικά αλλά και ελληνικά είναι δυσανάγνωστα. Θα ήθελα λοιπόν την άποψή σας για αυτό και επίσης αν συμφωνείτε μαζί μου πώς είναι καλύτερο να προτείνεις στους γονείς να απευθυνθούν σε ειδικούς δεδομένου ότι είναι και φίλικό ζευγάρι. Επίσης κάνω μάθημα με ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με δυσλεξία και δυσκολεύομαι πάρα πολύ μαζί του καθώς οι γονείς θέλουν να προχωράει επίπεδο ενώ εγώ τους πρότεινα να ξανακάνουμε την ίδια τάξη γιατί δεν θυμόταν τίποτε. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ανέλαβα το παιδάκι και πραγματικά έχω μιλήσει πολύ με τους γονείς του αλλά δεν βρίσκω και πολύ κατανόηση. Είναι και λίγο κακομαθημένος καθώς οι γονείς είναι πλούσιοι και βρίσκω στο τέλος ότι πληρωνομαι "τζάμπα". Ευχαριστώ εκ των προτέρων και εύχομαι σε όλους εδώ και σ' εσας προσωπικά καλές γιορτές με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χαρά!
      Για το πρώτο παιδάκι, καλό είναι να μιλήσεις ανοιχτά με τους γονείς για τις ανησυχίες σου. Μπορείς να τους ενημερώσεις για όσα έχεις παρατηρήσει συμβουλεύοντας να κάνουν μια αξιολόγηση ώστε αν το παιδί έχει κάποθα μαθησιακή δυσκολία, να γίνει η κατάλληλη παρέμβαση. Όσον αφορά τις λέξεις, προσπάθησε να τις συνδυάζεις με εικόνες, τονίζοντας το σημείο που χρειάζεται προσοχή με έντονο χρώμα.
      Το άλλο παιδάκι έχει διάγνωση δυσλεξίας, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει απόλυτα αποδεκτό από τους γονείς. Προσπάθησε να βάλεις ποικίλα ερεθίσματα και υλικό στο μαθημα σου ώστε το παιδί να μπορεί να μάθει. Ίσως θα μπορούσατε να κάνετε την ίδια τάξη αλλά με διαφορετικό βιβλίο, μήπως να προτείνεις κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή θα κάνετε την ίδια τάξη αλλά με άλλο υλικό και πιο εμπλουτισμένο, σαν να προχωράει δηλαδή λίγο παραπάνω.

      Καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  74. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το όλο εγχείρημα, είμαι γονιός μαθήτριας Β'τάξης Γυμνασίου με προβλήματα στον γραπτό και προφορικό λόγο ήτοι ανορθόγραφη ενώ γνωρίζει τους κανόνες. Βέβαια είναι και ενα παιδί υπερκινητικό, ευαίσθητο, κοινωνικό αλλά με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύω ότι είναι αρκετά ανώριμη για την ηλικία της εν αντιθέση με την αδερφή της (δύο χρόνια μικρότερη) Στο δημοτικό μας έλεγαν ότι η σύνταξη του γραπτού και προφορικού λόγου θα διορθώνεται σταδιακά και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας, παρα ταυτα τότε κρίναμε αναγκαίο να κάνει καποια ιδαίτερα μαθήματα με ειδικό φιλόλογο αλλά νέο χωρίς ιδαίτερη εμπειρία. Πως μπορώ να καταλάβω εαν το παιδί μου έχει κάποια μορφή δυσλεξίας ή δυσορθογραφίας. Βέβαια δεν μπορώ να αντιληφθώ το μέγεθος του προβλήματος διότι στα αρχαία είναι πολύ καλή και γενικά είναι μαθήτρια του 16+ και παραλληλα διδασκεται και δυο ξενες γλώσσες, όμως με προβληματίζει έντονα ο συντακτικός της ανορθόγραφος λόγος (εκθέσης, σημειώσεις κτλ) καθώς και ότι έχει πρόβλημα να διατυπώσει ένα κείμενο προφορικά όπως γράφεται, ήτοι θα πρέπει να το διατυπώσει όπως θέλει εκείνη με σαλτσες και περιττά στοιχεία. Συγχωρέστε με για την σύγχυση άλλα δεν γνωρίζω ακόμα που κρύβεται το πρόβλημα για να το αντιμετωπίσω αλλά και σκεπτόμενος την ψυχοσύνθεση του παιδιού μου, εαν υπάρχει θέμα πως θα το εκλάβει !!! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας !!! το email μου είναι : eltawil1@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Καλημέρα. Ένας φίλος (ενήλικας) μου ζήτησε να τον συμβουλέψω σχετικά με κάποιο βιβλίο που θα τον βοηθήσει να βελτιώσει την ορθογραφία του. Έχετε να μου προτείνετε κάποιο; Το email μου είναι pelia27@hotmail.com
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας, τα βιβλία που γνωρίζω είναι πολύ παιδικά και δεν ξέρω πως θα φαίνονταν σε ενήλικα. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί κάνοντας μαθήματα με φιλόλογο, ώστε να οργανώσει τον τρόπο εκμάθησης της ορθογραφίας.

      Διαγραφή
  76. καλημέρα , αρχικά συγχαρητήρια δίνετε εξαιρετες απαντήσεις και κυρίως χρήσιμες γι'αυτό αποφάσισα να σας γράψω τον προβληματισμό μου , η κόρη
    μου είναι 9,5 ετών και είναι στην δ' τάξη του δημοτικού ,έχει διαγνωστεί με
    διαταραχή ελλειματικής προσοχής και συγκεκριμένα ανωριμότητα για την ηλικία της ,αυτό την δυσκολεύει ιδιαίτερα στο σχολείο ,παρόλο που μέχρι και φέτος οι δασκάλες της είναι υπέροχες και την βοηθούν παραπάνω από το
    δυνατό ,όμως δυστυχώς τα θέματα συνεχίζουν δηλ.δεν μπορεί να συγκεντρωθεί
    καθόλου ,έχει υπερκινητικότητα ,και φυσικά δεν έχει καθόλου μνήμη αυτό που λέει τώρα το επόμενο λεπτό ,κυριολεκτικά,το έχει ξεχάσει .
    Να σημειώσω ότι από την Α' δημοτικού παρακολουθεί πρόγραμμα σε κέντρο έχει βελτίωθει όμως θεωρώ ότι θα μπορούσε περισσότερα πιθανών με κάποιους
    άλλους χειρισμούς , εδώ να σημειώσω ότι εχθες τις έκαναν ένα τεστ το Wisk (συγχωρέστε με αν το γράφω λάθος ) και μία πρώτη εκτίμηση ήταν ότι έχει λεκτικό Iq 86 ενω κατι με τα γραπτά 83.
    Συγνώμη για το μακροσκελές μύνημα ,αυτό που θέλω είναι αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος στο σπίτι π.χ που να μπορώ να τη βοηθήσω και πραγματικά προβληματίζομαι πως είναι δυνατόν ένα παιδί που στον αθλητισμό π.χ. ν'ανταγωνίζεται να προσπαθεί να βγεί πρώτη να θέλει να ειναι η καλύτερη κλπ στο σχολείο να μην έχει ίχνος ανταγωνισμού και γενικά σε ότι αφορά το σχολείο είναι λίγο “δε βαριέσαι” ? Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να την συζητήσω να καταλάβω αν συμβαίνει κάτι ή απλά είναι τεμπελιά αλλά δεν μου δίνει απαντήσεις αυτό που λέει είναι ότι στο σχολείο είναι όλα καλά και ότι προσπαθεί όσο μπορεί.
    Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως μία απαντήση σας , ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και καλή χρονιά!
      Πιστεύετε ότι δεν προσπαθεί αρκετά όσον αφορά τα πράγματα του σχολείου; Διαβάζετε μαζί ή μόνη της; Στο κέντρο που πηγαίνετε τι κάνει και πόσες φορές την εβδομάδα; Μήπως πρέπει να βρείτε κάποιο κίνητρο ώστε να προσπαθεί περισσότερο; Μήπως έχει απλά πιστέψει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει όσο κι αν προσπαθεί; Aν θέλετε γράψτε μου περισσότερα στο sofiatsin@gmail.com για να μπορέσω να σας βοηθήσω.

      Διαγραφή
  77. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας. Εχω ενα αγοράκι γεννημένο 6 Δεκεμβρη φέτος παει νηπιο ειναι 5 ετων, ειναι απο τα μικρότερα στην ταξη . Εχουμε ενα προβλημα ομιλιας κσι πηγαίνουμε λογοθεραπεια .Σκεφτομαι σοβαρά επαναφοιτηση νηπιου για να ωριμάσει και ο λόγος του και το παιδι . Ανσπτυξιολογος που το εχει δει μου εχει πει οτι εινσι πανέξυπνος αλλα ειναι πολυ μικρος για να παει πρώτη και θα δυσκολευτεί πολυ. Προσπαθώ να του μάθω να γραφει το ονομα του αλλα πιέζεται γιατι ισως δρν ειναι έτοιμο . Ποια ειναι η γνώμη σας ; Το e/mail lmilona24@yahoo.gr. Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Χωρίς να αξιολογήσω το παιδί, δεν μπορώ να σας πω τι είναι καλύτερο να κάνετε. Πιστεύω ότι πρέπει να ακούσετε τη γνώμη των ειδικών που έχουν δει το παιδί- δηλαδή του λογοθεραπευτή και του αναπτυξιολόγου. Πάντως θεωρώ σωστό, όταν και αν χρειάζεται, ένα παιδί να επαναλαμβάνει το νηπιαγωγείο.
      Δεν χρειάζεται πίεση για να μάθει να γράφει, ίσως θα έπρεπε να κάνετε ασκήσεις προγραφής. Περισσότερα στο email

      Διαγραφή
  78. Αγαπητή Σοφία γεια σου.
    Συγχαρητήρια για το blog σας, είναι ενα σημαντικό βοήθημα για εμάς τις ανήσυχες μανούλες...Εχω και εγώ μια κορουλα 7 χρονων που παέι 2α Δημοτικου στην Κυπρο. Φετος η δασκάλα μας πρόσεξε οτι η προφορική εικόνα του παιδιού εχει τεράστια διαφορά με την γραπτή του. Είναι ενα παιδι άριστο στα μαθηματικά, που δεν χρειάζεται καθόλου βοήθεια ποτέ στο σπίτι, έχει αρκετή αντίληψη, αλλά στα ελλήνικά εχουμε αρκετά προβλήματα.. Δεν βάζουμε τόνους, μαντεύουμε λέξεις στην ανάγνωση και ξεχνάμε συλλαβές ή προσθετουμε σε λέξεις, όπως και ενώνουμε καποιες απο αυτες...Το εχω ψάξει λίγο ιδιωτικά, αλλά η διάγνωση δεν με επεισε καθως δεν ήταν κατατοπιστική...Μου ειπαν μόνο οτι εχει κενά και χρειάζεται βοήθεια...Δεν θελω προς το παρον να πηγαίνει σε ειδική παιδαγωγό καθως το παιδί νιωθει ήδη μειονεκτικά μονο και μονο επειδή εχει κανει την αξιολογηση...Υπάρχει καποιο βοήθημα που μπορεί να βοηθήσει πρώτα εμενα και με την σειρά μου εγω το παιδί; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, το παιδί παρουσιάζει ενδείξεις δυσλεξίας (αυτά που γράφετε δεν λέγονται "κενά"). Κατά τη γνώμη μου, μια ειδική παιδαγωγός θα μπορούσε πολύ να σας βοηθήσει και να τονώσει την ψυχολογία του παιδιού. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση πιθανολογώ ότι έχει δημιουργηθεί από τις δυσκολίες του παιδιού στην ανάγνωση και το γραπτό λόγο. Προτείνω να ξεκινήσετε άμεσα παρέμβαση ειδικής αγωγής, ώστε να αντιμετωπιστούν σωστά οι δυσκολίες του παιδιού που είναι ήδη στη β' δημοτικού. Δεν υπάρχει ένα βοήθημα που να καλύπτει τις ασκήσεις, τον τρόπο προσέγγισης και όλα αυτά που χρειάζεται ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Το μόνο εκπαιδευτικό υλικό που είναι φτιαγμένο από ειδικούς θεραπευτές και απευθύνεται σε παιδιά με μαθ. δυσκολίες, θα το βρείτε εδώ http://upbility.gr/?aff=4 Και πάλι όμως τονίζω ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ολοκληρωμένη παρέμβαση ειδικής αγωγής. Για ό,τι άλλο χρειαστείτε γράψτε μου στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ παρα πολύ για την άμεση απάντησή σας. Την αξιολόγηση τη έκανε ειδική παιδαγωγός και μου απέκλεισε την δυσλεξία ή αν εχει μου είπε είναι σε μικρό βαθμό, αλλά όπως σας είπα δεν με έπεισε. Προσπαθώ και εγώ σπίτι να βοηθησω το παιδί, με όσα διαβάζω από εδω και από εκει, ήδη έκανε αρκετή πρόοδο τον τελευταίο μηνα, αλλά δυστυχώς είναι πολύ αρνητκή στο διάβασμα, παρόλο που προσπαθω να την ενθαρύνω και επιβραβεύω όσο μπορώ. Είναι παιδί που θελει να είναι άριστο και όταν δεν τα καταφερνει απογοητευεται και θυμώνει. Το να πάει σε ειδική παιδαγωγό θα την ρίξει ακόμη πιο πολύ γιατί θα νιώθει ότι μειονεκτεί και χρειάζεται ειδική βοήθεια. Έτσι ενιωσε όταν πήγαμε για αξιολόγηση, παρόλο που της το παρουσίασα πολύ διαφορετικά... Παρόλα αυτά θεωρώ ότι πρεπει να παρω και μια δευτερη γνωμη, πιο κατατοπιστική...Αν ξέρεται κάποια συνάδελφό σας στην Κύπρο που μπορείτε να μου συστήσεται, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα... Το email μου είναι marsianf@windowslive.com
      Σας ευχαριστώ πάρα πολυ!

      Διαγραφή
  79. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ.ΕΧΩ ΕΝΑ ΓΙΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ,ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ.ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ....ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΚΑΠΟΥ,ΑΝ ΠΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να κάνετε αξιολόγηση με ειδικό παιδαγωγό και έπειτα πρόγραμμα παρέμβασης ειδικής αγωγής με στόχο τη βελτίωση των άσχημων γραμμάτων και ότι άλλο δυσκολεύει το παιδί. Η δασκάλα του δεν είναι αρμόδια στο να κάνει γνωμάτευση! Συμβουλή μου λοιπόν να απευθυνθείτε σε ειδικό παιδαγωγό για αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών και παρέμβαση αν χρειάζεται.

      Διαγραφή
  80. Καλησπέρα σας ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια σας ! Κάνω ιδιαίτερο μάθημα σε ενα παιδί Β' Γυμνασίου , το οποίο έχω αναλάβει απο την περσινή χρονιά διδασκοντας του αρχαία .Φέτος συνεχίσαμε πιο εντατικά τα μαθήματα των αρχαίων και ξεκινησαμε και λίγο γλώσσα μιας και αντιμετώπιζε πρόβλημα στην έκφραση . Οι προβληματισμοί μου είναι οι εξής : πρώτον , το παιδί κάνει πολλά λάθη ορθογραφίας (όχι παραλείψεις , ούτε αντιστροφές απλά γράφει λάθος τις λέξεις δηλαδή χρησιμοποιεί λαθος ι και άλλα παρόμοια ), προσπάθησα με την αντιγραφή των λανθασμένων λέξεων πολλές φορές και ύστερα με την εξέταση τους , να προσπαθήσω να επέμβω κάπως αλλα δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα καθώς μετα απο λίγο καιρό δεν θυμόταν τίποτα (ωστόσο τώρα μετά απο έρευνα κατάλαβα οτι η μέθοδος αυτή δεν βοηθάει καθώς τελικά το μόνο που κάνει το παιδί είναι μια στείρα και μη ουσιωδης αντιγραφή που την κάνει απλά για να αποφυγει την επίπληξη ) .Να εξηγήσω όσον αφορά την έκθεση οτι το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έκφραση των ιδεών , στερείται ιδεών και τρόπου έκφρασης . Εγώ επενέβην ξεκινώντας με μικρές και απλές εκθεσούλες στις οποίες του έλεγα να χρησιμοποιήσει την φανατσία του και ύστερα προχωρήσαμε σιγα σιγα και σε πιο σύνθετα θέματα τα οποία συζητούσαμε πιο πριν και είδα καλυτέρευση , του εβαλα να διαβασει και ενα βιβλίο και το δεχτηκε θετικά ενω γενικά ο ίδιος δεν εκδηλώνει μεγαλο ενδιαφερον για τέτοιου είδους ασχολίες .
    Ένα άλλο ζήτημα που με προβληματίζει ειναι το γεγονός πως το παιδί ενω καταλβαίνει τα πάντα δεν μπορεί να αποδώσει στον γραπτό λόγο στο σχολείο (στα διαγωνίσματα και στα τεστ ) . Κατά την ώρα του δικού μας μαθήματος όταν διδασκουμε την θεωρία την καταλαβαίνει κανονικά , μετα βεβαια στην εφαρμογή της κάνει πολλά λάθη απροσεξίας τα οποία αν τα ξανα δεί τα διορθώνει και μόνος του πάντα βεβαια με την δική μου παρότρυνση , ωστόσο στο σχολείο προφανώς δεν τα ξανα κοιτα με αποτέλεσμα η επίδοση του να ειναι χαμήλη και να μην αντιστοιχει στο νοητικό του δυναμικό .Δεν ξέρω πως να τον βοηθήσω , διότι ειναι ενα πολύ φιλότιμο παιδί , κάνει πάντα ότι του βάζω στο σπίτι, πάντα ειναι γραμμένος αλλά διακρίνω μια επιπολαιότητα που δεν ξέρω αν ειναι όντως της ηλικίας ή αντιμετωπίζει κάποιας ελαφριάς μορφής μαθησιακή δυσκολία .
    Στα μαθηματικά που κάνει ιδιαίτερα γράφει 18 και 19 , σε όλα τα φιλολογικά δυστυχώς αστοχει . αυτό μου το είπε και η μαμα του η οποία ασχολείται πολύ μαζι του και η οποία μου εξήγησε οτι ενω διαβαζουν μαζι παραδείγματος χάριν ιστορια και θρησκευτικά και το παιδί τα ξέρει πολύ καλά δηλαδή παέι διαβασμένο δεν γραφει τίποτα, όλο κάτω απο την βάση.
    Θα ήθελα την βοήθεια σας , ελπίζω να μην σας μπερδεψα , προσπάθησα να γίνω όσο το δυνατόν πιο βοηθητική και ακριβής με την περίπτωση .
    Το email μου είναι giotadim92@gmail.com , σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Γεια σας, εμένα με λένε Νεβίλα. Είμαι από την Αλβανία και στην Ελλάδα ήρθα στα 13 μου. Από τότε που ήρθα στην Ελλάδα αντιμετωπίζω ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα ορθογραφικά μου και δυστυχώς με έχει συνοδέψει στο γυμνάσιο, λύκειο ( πανελλήνιες 10,5 έγραψα)και στο πανεπιστήμιο. Το πιο γέλιο είναι ότι κανένας δεν μου ανέφερε ποτέ ότι πιθανώς να έχω δυσορθογραφία. Εγώ από την άλλη δεν το είχα ούτε καν ακουστά δεδομένου ότι στην Αλβανία δεν υφίσταται σαν φερόμενο καθώς η γραφή είναι πολύ πιο απλή και γράφουμε όπως ακριβώς ακούμε μια λέξη. Στην προσπάθεια μου να κατανοήσω γιατί κάνω τόσα ορθογραφικά αν και έχω 13 χρόνια στην Ελλάδα και πάντα ήμουν καλή μαθήτρια στο ίντερνετ διάβασα για την δυσορθογραφία και είμαι σίγουρη ότι αυτό έχω. Το θέμα είναι ότι εάν και πόλους μήνες τώρα γράφω κάθε μέρα και πάλι δεν έχω βελτιώσει την ορθογραφία μου. Έχω απελπιστεί πολύ και νιώθω ότι ακόμα δεν ξέρω να γράφω.. Αν μπορείτε σας παρακαλώ να μου στείλετε κάποιες συμβουλές το email μου είναι zirai.nevila@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Νεβίλα. Πιθανότατα έχεις δυσορθογραφία και δυστυχώς τόσα χρόνια δεν έκανες κάτι για αυτό. Σου γράφω μερικές συμβουλές στο email σου

      Διαγραφή
  82. Γεια σας είμαι μαθητής λυκείου και από σχετικά μικρή ηλικία είχα πρόβλημα με την ορθογραφια.Ωστοσο πάντοτε ήμουν από τους καλύτερους μαθητές παίρνοντας μονό 10 στο σχολειό (ούτε 1 εννιά) και στο γυμνάσιο έπαιρνα από 18 και πάνω . Τους κάνονες ορθογραφίας που μας έδινε η καθηγήτρια τους διάβαζα όλους συν την καθημερινή ορθογραφία Επιπρόσθετος ακόμα και όταν διαβάζω βιβλία(που πολύ είπαν πως θα βοηθήσει) δεν μπορώ να προσέξω το πως γράφονται οι λέξεις (διαβάζω την λέξη άλλα είναι σαν να μην είδα τίποτα από το πως γράφετε) προσέχοντας τες για όσο το θυμόμουν,πριν το ξανά ξεχάσω(μετά το αφηρημένο διάβασμα πήγαινα πίσω να δω αν μου έμεινε καμιά λέξη και στις περιπτώσεις που δεν πρόσεχα δεν θυμόμουν τίποτα ενώ όταν πρόσεχα θυμόμουν τις λέξεις για μερικές μέρες . Ωστόσο θα ήθελα να σας αναφέρω ότι είμαι εντελώς θετικός(μαθηματικά) τύπος και είμαι από τους καλύτερους στο σχολειό όχι μονό σε ένα κλάδο των μαθηματικών άλλα περίπου σε όλους ενώ τα θεωρητικά μαθήματα δεν με πολύ τραβάνε(πχ μου αρέσουν όλα τα documentaries που έχουν να κάνουν με θετική ακόμα και με ζωή αρκεί να μην είναι θέωρ.)Επίσης μερικές φορές γράφω λέξεις που ξέρω πως γράφονται,με λάθος τρόπο ενώ παρακάτω την ίδια λέξη την έχω σωστη.Κάτι αλλο που θα ηθελα να προσθέσω είναι ότι νομίζω πως παρατήρησα μια χαλαρή μορφή δυσλεξίας σε έμενα άλλα δεν είμαι σίγουρος.Τέλος έχω γενικός πρόβλημα με την γλώσσα.Αν θα μπορούσατε να με βοηθήσετε θα ήμουν ευγνώμων το email μου είναι το παρακάτω neshvile22@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Καλησπέρα! Θα ηθελα και εγω μια συμβουλη με τη σειρα μου. Ειμαι φιλολογος και απο περυσι εχω αναλαβει ενα κοριτσακι του δημοτικου. περυσι οταν ξεκινησαμε ηταν προθυμη να κανει ο,τι ασκησεις της εβαζ ενω προς το τελος αρχισε και μου εκανε νερα, δεν.διαβαζε τη ωρα του ωρα του μαθηματος και μου ελεγε συνεχεια οχι δεν θελω, βαριεμαι, οχι δεν το κανω, με αποτελεσμα να χανουμε πολυ χρονο και να προσπαθω να βρω αλλες ασκησεις να κανουμε. την ιδια τακτικη εχει και φετος που παει ε δημοτικου. Για παραδείγμα την εβαλα να διαβασει αναγνωση ενα κειμενο του βιβλιου για να εξασκηθει στην αναγνωση αλλα τιποτα. Ελεγε συνεχεια οχι. Τι μπορω να κανω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες; Μαζί διαβάζετε τα μαθήματα του σχολείου; Μήπως βαριέται; Έχεις προσπαθήσει να βρεις εκπαιδευτικά παιχνίδια, διαφορετικές και πιο διασκεδαστικές ασκήσεις; Δηλαδή μπορείς μέσα στην ώρα που κάνετε μάθημα να κάνετε κατι πιο διασκεδαστικό ώστε να θέλει να τελειώνει το μαθήματα της για να παίξετε

      Διαγραφή
    2. οχι δεν εχει καποια δυσκολια. απλα βαριεται και με τη μαμα της οταν διαβαζει κανουν πολλες ωρες γιατι χαζευει. μαζι κανουμε γλωσσα, εχει κενα στην εκθεση. θα προσπαθησω να βρω αλλου τυπου ασκησεις.

      Διαγραφή
    3. Μπορείς να δίνεις και ασκήσεις όπως λαβύρινθους, βρες τις διαφορές κλπ με τον όρο να τελειώνει γρήγορα τις ασκήσεις της. Επίσης μπορείς κάποιες φορές να έχεις κάποιο παιχνίδι μαζί σου (αν θες προτάσεις γράψε μου το email σου) και αν μένει χρόνος να παίζετε έστω για 5 λεπτά. Δες και τις ασκήσεις που βάζω, πιστεύω ολο και κάτι θα βρεις ενδιαφέρον!

      Διαγραφή
  84. Καλησπέρα σας! Είμαι εκπαιδευτικός και εργάζομαι ιδιωτικά. Αντιμετωπίζω θέμα με δύο παιδάκια μου. Το ένα είναι στην Τετάρτη και, ενώ είναι πολύ καλή μαθήτρια και καταλαβαίνει όλα όσα πω, δεν έχει καμία αίσθηση ορθογραφίας. Έχουμε πει ξανά και ξανά τους κανόνες, αλλά πριν γράψει κάποια κατάληξη, με κοιτάει για επιβεβαίωση. Επίσης, τονίζει αλλού γι' αλλού και, ενώ της τονίζω τη συλλαβή που πρέπει να τονίσει, πάλι ο τόνος είναι λάθος! Η δεύτερη περίπτωση είναι ένα τριτάκι, από ξένη χώρα. Οι γονείς δεν ξερουν καλά ελληνικά. Το παιδί έχει φωνολογικό θέμα, μπερδεύει τα β-φ, γ-χ, δ-θ, ντ, μπ. Επίσης, δεν κατανοεί ένα κείμενο, διότι διαβάζει συλλαβιστά και δυνατά, με φωνή άχρωμη. Στον γραπτό λόγο δεν μπορεί να σταθεί, γιατί πέρα από τα ορθογραφικά (κάποιους κανόνες τους έχει εμπεδώσει και τους εφαρμόζει), έχει τεράστια γνωστικά κενά, δεν έχει πλούσιο λεξιλόγιο και κριτική ικανότητα περιορισμένη. Έχει πάει στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, μα δεν πήρε καμιά διάγνωση, γιατί "είναι μικρή ακόμη και απλώς χρειάζεται ερεθίσματα", όπως μου είπαν. Η μητέρα επαναπαύτηκε και, όταν της λέω ότι ίσως έχει κάποιο θεμα,γιατί δεν συγκρατεί τίποτα απ' όσα λέμε, της κακοφαίνεται. Τι θα μπορούσα να κάνω; Το e-mail μου είναι elisaveta_ki@hotmail.com. Eυχαριστω εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Καλησπερα.Έχω ένα αγοράκι που πάει στη ά δημοτικού και είναι γεννημένος στις 30/12/10.Τον βλέπουμε ότι δυσκολεύεται αρκέτα κ συμφωνα με τη δασκάλα χρειάζεται μεγαλύτερη υπομονή κ επιμονή από εμας.Ενω ξεκινα να γραφει μετα απο λιγα λεπτα ειτε βαριεται ειτε φωναζει λεγοντας οτι δεν μπορει κ οτι κουραζεται ξερουμε οτι ειναι ο μικροτερος στη ταξη του.Θα του εκανε καλο αν του παιρναμε βιβλια με ασκησεις?το e-mail μου ειναι konstantinos.aggelis@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το email γύρισε πίσω, μάλλον δεν γράψατε σωστά τη διεύθυνση. Γράφω εδώ αυτά που σας έγραφα στο email:
      Θα ήθελα να μου πείτε πως ήταν το παιδί στο νηπιαγωγείο, αν συμμετείχε δηλαδή, αν έκανε δραστηριότητες, αν έκανε ασκήσεις προγραφής. Επίσης θα ήθελα να μου πείτε αν πιάνει σωστά το μολύβι και αν παρουσιάζει υπερκινητικότητα. Τα καταφέρνει αν προσπαθήσει απλά δεν θέλει; Προσπαθώ να καταλάβω αν υπάρχει πιθανότητα μαθησιακής δυσκολίας για να μπορέσω να σας κατευθύνω σωστά.

      Γράψτε μου στον sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
  86. kalhspera!exw ena agori poy pigenei d dimotikoy.ton vohthaw sta mathimata poly.enw exw olh thn kalh diathesh na ton vohthisw aytos variete h leei tha kanw ta mathimata moy argotera.p.x otan diavazoyme istoria prepei na poyme to mathima para polles fores to mathenoyme me erwthseis kai thn allh mera poy tha paei sto sxoleio den tha to thymate.me liga logia ksexnaei poly grhgora.orthografika lathei kanei elaxista ta grammata toy an thelei mporei kai ta kanei poly omorfa alla viazete na teleiwsei kai den ta kanei kala.akoma kai otan h daskala toys leei oti ayrio paradeigma anti gia glwssa tha kanoyme mathimatika mou leei oti den akoyse h oti ksexase.ekleisa rantevoy prin ena xrono peripoy gia na ton eksetasoyn gia mathisiakes dyskolies kai moy eipan na perimenw thlefwno.tha hthela thn symvoulh sas an einai eykolo.eyxaristw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Πρέπει να κάνετε πρόγραμμα διαβάσματος, συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, ώστε να γίνει συνήθεια. Πρώτα το διάβασμα και μετά παιχνίδι ή εξωσχολικές δραστηριότητες ή βόλτα.
      Στην ανάγνωση πώς είναι; Αν διαβάσει ένα κείμενο, κατανοεί αυτό που διαβάζει; Η δυσκολία εντοπίζεται στην εκμάθηση της ιστορίας; Μπορείτε να δείτε τεχνικές που θα βοηθήσουν εδώ
      http://paidagwgos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_18.html
      http://paidagwgos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_10.html
      Επίσης θα βοηθήσει πολύ να κάνετε ασκήσεις μνήμης
      http://paidagwgos.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html
      Μπορείτε να πάρετε και κάποιο παιχνίδι μνήμης ή βιβλία ασκήσεων
      https://upbility.gr/products/optiki_mnimi?aff=4
      https://upbility.gr/products/optiki_diadoxiki_mnimi-1?aff=4

      Να ξαναπάρετε τηλέφωνο για την αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών για να μάθετε πότε θα γίνει.

      Αν θέλετε γράψτε μου στο sofiatsin@gmail.com ή στη σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/eidikipaidagwgos/ για πιο άμεση επικοινωνία

      Διαγραφή
  87. καλησπερα θα ηθελα να με βοηθησεται με το προβλημα μου.Εχω ενα αγορακι που παει στην εκτη ταξη,το οποιο μιλησε 4 χρονων παρολο αυτο τα καταφερε και ολα πηγαιναν μια χαρα μεχρι που εγραψε το πρωτο διαγωνισμα φετοσ το οποιο του ελειπαν συλλαβεσ αλλα και γραμματα.Το ιδιο εγινε και στα επομενα τεστ.Ηαξιολογηση απο τον λογοθεραπευτη ηταν πολυ καλα και σταματησαμε.αλλα μετα απο αυτο δεν ξερω τι να κανω.Στο μεταξυ οτι και αν τον βαλω στο σπιτι ανταποκρινεται μια χαρα .Τι λετε να συμβαινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό έγινε μόνο φέτος; Δηλαδή ενώ δεν είχε κάποια δυσκολία στο σχολείο μέχρι τώρα, ξαφνικά άρχισε να παραλείπει συλλαβές και γράμματα; Και μόνο στα τεστ; Καθημερινά στο διάβασμα δεν παρουσιάζει δυσκολίες;
      Για πιο άμεση επικοινωνία, γράψτε μου στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
  88. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ. ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΑΝΟΡΘΟΦΡΑΓΟΣ. ΣΑΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ( ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ) ΜΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.
    ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΠΑΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ. ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΤΕΣΤ ΓΛΩΣΣΑΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ κτλ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΤΙ ΟΠΩΣ ΠΧ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Η ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΡΑΠΤΩΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ.
    ΕΚΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΝΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΚΑΙ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΟΧΙ. ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ. ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ 3-4 ΛΑΘΗ.
    ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΞΕΧΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝΟΥΣ

    ΠΧ : ΠΡΩΣΟΠΟ , ΟΜΟΣ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΟ,

    ΑΝΑΜΕΝΩ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ exports@dionyssomarble.gr , acharnaikos@gmail.com

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με τον γιο μου όπως ακριβώς ο γιος του πιο πάνω κυρίου δηλαδή ενώ ο γιος μου είναι άριστος στα μαθηματικά είναι ανορθόγραφο σε ελληνικά αλλά και αγγλικά γαλλικά που κάνει σχολείο
      Παράκληση αν μπορείτε να μου στείλετε και σε εμένα κάποιες οδηγίες
      Λ Μάραβελης
      l.maravelis@gmail.com

      Διαγραφή
  89. Γεια σας, το δικό μ θέμα είναι πρώτο: τυχαίνει κ σε μερικές λέξεις όταν διαβάζω τις διαβάζω λάθος, διαβάζω δυο-τρία γράμματα απο την αρχή της λέξης και 2-3 απο το τέλος και έτσι λέω μια άλλη λέξη όχι αυτη που είναι γραμμένη. Μετά έχω πρόβλημα στο όταν γράφω, πάλι σε μερικές λέξεις βλέπω τις γράφω λάθος ανακατεύοντας τα γράμματα.. δλδ π.χ το γράμμα που μπαίνει προς στο τέλος μιας λέξης το βάζω πιο μπροστά κι αυτό που μπαίνει πιο μπροστά το βάζω πίσω.. με λίγα λόγια αλλάζω θέση σε γράμματα μέσα στη λέξη, ύστερα έχω θέμα με την ορθογραφία.. τώρα λόγο μεγάλης προσπάθειας χρόνο με το χρόνο όχι τόσο αλλά παρόλα αυτά πάλι έχω πρόβλημα, κ ξεχνάω γ κάποια στιγμή πως γράφονται ειδικά αν γράφω γρήγορα δεν μπορώ να το ελέγξω αλλά αν γυρίσω πίσω κ διαβάσω αυτό που έγραψα θα βρω τα λάθη μου.. κ αν το διαβάσω κ την επόμενη μέρα μπορεί ν βρω κι άλλα λάθη.. μπορεί σε ενα κείμενο μια λέξη να την γράψω κ με το σωστό αλλά κ με το λάθος τρόπο.. επίσης δεν μπορώ με τίποτα να θυμάμαι τους κανόνες της γραμματικής τα περισσότερα τα έχω ξεχάσει ήδη την επόμενη μέρα και τα υπόλοιπα μέσα στις επόμενες.οκ απο μικρή πάντα με δυσκόλευε κ δεν είχα άτομο να με βοηθήσει να μου λύσει τις απορίες. Εγω νόμιζα πως μπορώ να ζήσω με αυτό είτε είναι θέμα είτε κάτι άλλο αλλά απο ότι βλέπω αφού ξανα έψαξα μάλλον δεν μου έχει φύγει γτ καμιά φορά ακόμα με κάνει να νιώθω άβολα! επίσης εννοείται πως μεχρι στιγμής με τίποτα δεν έχω καταφέρει να θυμάμαι την προπαίδεια.. φφ... καμιά φορά σκέφτομαι μήπως κατα βάθος δεν θέλω να τα μάθω αλλά έρχομαι κ σκέφτομαι πως με τόσες φορές που τα έχω διαβάσει κ προσπαθήσει να αποστηθίσει ήθελα δεν ήθελα θα τα μάθαινα !!! Και λόγο αυτού δυσκολεύομαι κ στην αγγλική γραμματική ... ελπίζω να υπάρχει κάποιος τρόπος κ για εμένα. Εν το μεταξύ αντιθέτως έχω πάρα πολύ καλή εικονική μνήμη, και ειδικά ότι κι αν κάνω πρακτικά με τα χέρια μου τα καταφέρνω σχεδόν τέλεια.. με μια φορά που θα μου δείξει κάποιος κάτι αν όχι με την δεύτερη, με την τρίτη το κάνω ολόσωστα!! και αυτά που έχω κάνει στην πράξη δεν τα ξεχνάω όσα χρόνια κι αν περάσουν. Στο 3η νομίζω λυκείου ήρθε μια ειδική καθηγήτρια και πήρε μερικά παιδιά μαζί με αυτά κι εμένα σε χώρια τμήμα και μας έκανε μάθημα.. τωρα δεν θυμάμαι αν όλα τα υπόλοιπα η μερικά απο αυτά τα έστειλε να πάρουν χαρτί δυσλεξίας αλλά εμένα όχι, αυτό που παρατήρησα εγώ είναι πως ζορίζονταν να διαβάσουν σαν να ντρέπονταν αλλά εγω δεν είχα τέτοιο θέμα.. οπότε δεν ξέρω αν αυτό που έχω είναι κάτι. ελπίζω να υπάρχει κάποιος τρόπος διαφορετικός που να τα μάθω μια φορά κ να τα θυμάμαι γ μια ζωή!!! Ευχαριστώ εκ τον προτέρων (nana6-5-1991@hotmail.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Καλησπέρα!Είμαι δασκάλα και θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο εγχειρίδιο για τη διδασκαλία ορθογραφιας σε ενήλικη.Είμαι σχεδόν σίγουρη οτι πρέπει να ξεκινήσω απο την διδασκαλία βασικών γραμματικών κανόνων.Αλλά με ποια προσέγγιση?
    Θα εκτιμήσω ιδιαίτερα τη βοήθειά σας και τη συμβουλή σας.
    Το email μου είναι la.marilou@hotmail.com
    Eυχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, πάντα αξιολογούμε το μαθησιακό επίπεδο του κάθε μαθητή και σύμφωνα με τις αδυναμίες και τις δυσκολίες του φτιάχνουμε το πρόγραμμα παρέμβασης. Φυσικά και πρέπει να ξεκινήσεις από τους βασικούς γραμματικούς κανόνες αν δεν τους κατέχει. Τα υπόλοιπα στο email.

      Διαγραφή
  91. Καλησπέρα έχω ένα γιο που πηγαίνει έκτη τάξη και δεν έχει κανένα πρόβλημα.
    Έχω και μια κόρη που πηγαίνει πρώτη δημοτικού και έχει έντονα προβλήματα στην ανάγνωση και στην ορθογραφία. Ο κύριος της την έχει ένταξη να κάνει μαθήματα με την κυρία ειδικής αγωγής . Εγώ όμως από την δική μου πλευρά πως μπορώ να την βοηθήσω.
    Θα εκτιμούσα κάθε βοήθεια
    Ευχαριστώ εκ των πρότερων
    Το email είναι sofia25666@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, καταρχήν πρέπει να γίνει αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών και εξειδικευμένη παρέμβαση/ αντιμετώπιση ειδικής αγωγής. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις στο σπίτι και επίσης να ζητήσετε συμβουλές από την ειδική παιδαγωγό του σχολείου σας. Τα υπόλοιπα στο email

      Διαγραφή
  92. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Καλησπέρα. Θα ήθελα και εγώ κάποιες συμβουλές για ένα παιδάκι πρώτης δημοτικού το οποίο βοηθάω να διαβάσει τα μαθήματα για το σχολείο του και παρατηρώ ότι δυσκολεύεται αρκετά στην ορθογραφία. Βέβαια ίσως παίζει και ρόλο το γεγονός ότι αποσυγκεντρώνεται πολύ εύκολα. Πάντως γενικά η ολη διαδικασία εκμάθησης της ορθογραφίας είναι πολύ δύσκολη για εκείνο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα να μου πεις αν η μόνη δυσκολία του παιδιού είναι η εκμάθηση ορθογραφίας (αν δηλαδή δυσκολεύεται στην ανάγνωση, γραφή, μαθηματικά). Επίσης αν αφού έχει μάθει την ορθογραφία την θυμάται ή τα ξεχνάει; Παρουσιάζει υπερκινητικότητα ή διάσπαση προσοχής; Επίσης θα ήθελα να μου γράψεις την ειδικότητα σου. Γράψε μου στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
  94. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας !Είμαι εκπαιδευτικος και θα ήθελα και εγώ τη συμβουλή σας για έναν μαθητή που έχω. Πηγαίνει Β δημοτικού τώρα και τον έχω αναλάβει από τα Χριστούγεννα της Α τάξης. Από την αρχή είχα διαπιστώσει ότι το παιδί έχει κάποια θέματα στο να μάθει ορθογραφία και επίσης ότι υπήρχε φωνολογικο μπέρδεμα με τα γράμματα β-φ,γ-χ και δ-θ. Με διάφορες τεχνικές και ασκησουλες προσπάθησα να τον βοηθήσω.Ενώ φαίνεται να το κατανοεί μετά από λίγο ξανά τα ιδια.Φέτος έχουν δυσκολέψει τα πράγματα διότι καταλαβαίνω πως το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει αυτά που διαβάζει πάρα πολύ.Να σημειώσω ότι το λεξιλόγιο του είναι πολύ φτωχό και πολλές φορές του δείχνω εικόνες για να καταλάβει ορισμένες λέξεις όπως για παράδειγμα τη λέξη φούρναρης.Πιστεύω ότι σε αυτό παίζει ρολο ότι οι γονείς είναι από ξένη χώρα και μιλάνε στο σπίτι κυρίως τη δική τους γλώσσα!Τέλος παρατηρώ μια έντονη κινητικότητα του παιδιού την ώρα του μαθήματος για αυτό ανησυχώ αρκετά για την πορεία του. Έχω κάνει μια νύξη στους γονείς αλλά επειδή η δασκάλα του στο σχολείο (είναι η ίδια και τις δύο χρονιές)έχει μόνο καλά λόγια να τους πει και λέει ότι είναι από τους καλύτερους στην ταξη,οι ίδιοι αρνούνται να πιστέψουν πως ίσως κάτι τρέχει!Τι με συμβουλευεται να κάνω;το παιδί πρέπει να πάει σε ΚΕΔΔΥ;;Ευχαριστώ εκ των προτέρων!το email μου είναι moschopoulouroula@hotmail.com.Οποιαδήποτε βοήθεια σας θα μου φανεί χρήσιμη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Καλό θα ήταν να γίνει αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιων. Μου κάνει εντύπωση πάντως που η δασκάλα δεν έχει παρατηρήσει κάτι μέχρι τώρα. Το γεγονός ότι υπάρχει διγλωσία, σίγουρα επηρεάζει. Τα υπόλοιπα στο email

      Διαγραφή
  95. Γεια χαρά. Ο γιος μου πηγαίνει στην Α' Γυμνασίου και κάνει απίστευτα λάθη στην ορθογραφία (ακόμα και σε άρθρα ή σε καταλήξεις ρημάτων), μολονότι εάν τον ρωτήσεις τον κανόνα τον ξέρει πολύ καλά (μαζί με τις εξαιρέσεις). Δεν έχει κανένα άλλο πρόβλημα, ούτε στην ανάγνωση ούτε στην κατανόηση. Το πρόβλημα της ορθογραφίας έχω που το επισημαίνω στους δασκάλους από την Δ' δημοτικού αλλά οι απαντήσεις που πήρα ήταν από «είναι μικρός ακόμα» (στην αρχή) μέχρι «είναι καλός στα μαθηματικά και στη φυσική -δεν μπορεί να είναι σε όλα» (στο τέλος). Έχω κάνει αίτηση στο ΚΕΔΔΥ αλλά μου είπαν ότι θα πρέπει να περιμένω έως και δύο χρόνια για να εξεταστεί και στο μεταξύ φοβάμαι ότι θα έχει μεγάλο πρόβλημα στις γραπτές εξετάσεις στο Γυμνάσιο και θα πληγεί η αυτοπεποίθησή του, Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Αν του ζητήσετε να διορθώσει το κείμενο του, θα βρει τα λάθη του; Μήπως απλά πρέπει κάθε φορά που ολοκληρώνει μια άσκηση να ελέγχει και να διορθώνει- αν μπορεί βέβαια να αναγνωρίσει τα λάθη του. Από τη στιγμή που ξέρει τους κανόνες δεν χρειάζεται επανάληψη, αλλά περισσότερη προσοχή.
      Εκτός από τα ΚΕΔΔΥ υπάρχουν κι άλλοι φορείς που μπορείτε να απευθυνθείτε. Είστε Αθήνα; (για να σας δώσω ανάλογες προτάσεις)
      Αν θέλετε απαντήστε μου στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
  96. Καλησπέρα!ο μαθητής μου βρίσκεται στη β γυμνασίου!δεν λέει το γράμμα "Ρ",μπερδεύει κάποια γράμματα στην ορθ/φια,ενώ ξέρει τους κανόνες συχνά κάνει λάθη!έχει γίνει αίτηση σε ΚΕΔΥ αλλά αργεί ακόμα η σειρά του!πως να του διορθώνω τα λάθη στην ορθ/φια και στην ανάγνωση;πώς να τον βοηθήσω να βελτιωθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείτε ότι μπερδεύει γράμματα στην ορθογραφία; Μπερδεύει γράμματα όταν γράφει ή κάνει ορθογραφικά λάθη; Του κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα; Έχει μαθησιακές δυσκολίες; Σε τι μαθησιακό επίπεδο είναι στα υπόλοιπα μαθήματα;
      Αν θες γράψε μου στο sofiatsin@gmail.com για πιο άμεση και ουσιαστική επικοινωνία.

      Διαγραφή