17 Μαρτίου 2010

Διαβάστε ένα καλό βιβλίο!

Διαβάστε βιβλία μαζί με τα παιδιά σας. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να περάσετε ευχάριστα μαζί. Το άνοιγμα ενός βιβλίου είναι η αρχή μιας περιπέτειας. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να ανακαλύψετε στις σελίδες του!!

Συνεχίστε να διαβάζετε ιστορίες στα παιδιά σας, ακόμη κι όταν μαθαίνουν να διαβάζουν μόνα τους. Το βρίσκουν διασκεδαστικό και κυρίως τα ενθαρρύνει. Το παιδί σας δεν θα είναι ποτέ πολύ μεγάλο για να ακούσει και να απολαύσει μια καλή ιστορία.Διαβάστε αργά και εκφραστικά. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικές φωνές για διαφορετικούς χαρακτήρες. Δώστε έμφαση σε επιφωνήματα και κάντε τη διήγηση σας έντονη!! Έτσι θα μάθουν και τα παιδιά να διαβάζουν δίνοντας χρώμα στη φωνή τους.

Μην σας απασχολεί το αναγνωστικό επίπεδο. Τα παιδιά απολαμβάνουν εξίσου να ακούνε εύκολα βιβλία, και βιβλία που θα ήταν γι' αυτά πολύ δύσκολο να τα διαβάσουν μόνα τους.
Συζητήστε μαζί τους για τα βιβλία, ρωτήστε τα τι πιστεύουν πως θα συμβεί στη συνέχεια.
Γνωρίστε στα παιδιά σας διαφορετικά είδη βιβλίων· κλασική λογοτεχνία, εικονογραφημένες ιστορίες, κόμικς, ποίηση, βιβλία γνώσεων.
Επισκεφθείτε μαζί το βιβλιοπωλείο ή τη βιβλιοθήκη. Ζητήστε από τον/την υπεύθυνο βοήθεια για να επιλέξετε βιβλία που τα παιδιά σας θα ευχαριστηθούν. Προτρέψτε τα να γίνουν μέλη της βιβλιοθήκης και να αποκτήσουν τη δική τους κάρτα μέλους.Ενθαρρύνετε το παιδί σας! Πείτε του πόσο καλά διαβάζει, δείξτε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το βιβλίο του και να είστε σίγουροι ότι θα θέλει να διαβάσει περισσότερο!!!

Με αυτούς τους τρόπους όλα τα παιδιά θα καταφέρουν να διαβάσουν τουλάχιστον ένα βιβλίο στις Πασχαλινές τους διακοπές. Ας κάνουν και κάτι πέρα απο την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια!!!

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου