21 Μαρτίου 2010

Πρόγραμμα παροχής-αφαίρεσης αμοιβών ως μέσο βελτίωσης της συμπεριφοράς των παιδιών

Αμοιβές:
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, πρέπει να αμείβονται πιο συχνά, και με συνέπεια. Τόσο οι κοινωνικοί ενισχυτές (επιδοκιμασία), όσο και οι υλικές αμοιβές (παιχνίδια, ιδιαίτερη μεταχείριση και προνόμια) είναι καλό να προσφέρονται σε μεγαλύτερο βαθμό κάθε φορά που το παιδί συνεργάζεται ή έχει κάποια επιτυχία. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δέχονται συνήθως λιγότερες θετικές ενισχύσεις από ότι τα αδερφάκια τους. Πρέπει, λοιπόν, οι γονείς να προσπαθούν να κρατήσουν κάποια ισορροπία ώστε να μην δημιουργηθεί ζήλεια και αίσθημα κατωτερότητας.

Πρόγραμμα παροχής-αφαίρεσης αμοιβών:

Σύμφωνα μ' αυτό, παρέχουμε από την αρχή της ημέρας όλες τις αμοιβές στο παιδί και το παιδί θα πρέπει επιδεικνύοντας την επιθυμητή συμπεριφορά να τους διατηρήσει, σε αντίθετη περίπτωση αφαιρούνται. Ή μπορεί το παιδί να ξεκινήσει από το μηδέν, δίνοντάς του όμως την ευκαιρία να κερδίσει κατά τη διάρκεια της ημέρας 3 ή και 5 φορές περισσότερους ενισχυτές ως αντάλλαγμα για την θετική του συμπεριφορά, σε σχέση με αυτές τις αμοιβές που θα χάσει εάν συμπεριφερθεί αρνητικά. (π.χ. Θα πάρει 5 σοκολατάκια εάν κάνει κάτι σωστά, ενώ θα χάσει μόνο 1 εάν κάνει κάτι λάθος). Επίσης, οι πιο συχνές (καθημερινές) ευκαιρίες για επιβράβευση βοηθούν περισσότερο από τις αμοιβές που δίνονται για την επιτυχία μακροπρόθεσμων στόχων.

Παραδείγματα

Στην αρχή της εβδομάδας πείτε στο παιδί ότι αν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του ή γράφει ωραία γράμματα, ή βάζει όλους τους τόνους (ή οτιδήποτε είναι αυτό το οποίο το παιδί σας πρέπει να μάθει), την Παρασκευή θα πάρει ένα συγκεκριμένο δώρο ως επιβράβευση. Αν όμως αποτύχει θα του αφαιρεθεί ένα παιχνίδι του ή δεν θα πάει σε κάποια δραστηριότητα που του αρέσει. Ή διάρκεια του προγράμματος αυτού μπορεί να είναι συντομότερη, ιδίως για μικρότερα παιδιά. Δηλαδή να ισχύει για μία ώρα, για μία μέρα κ.λ.π.

Το πιο σημαντικό για να πετύχει και να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, είναι οι όροι να είναι ξεκάθαροι στο παιδί και να τηρηθούν ΑΠΟΛΥΤΑ από εσάς. Η όλη λογική βασίζεται στο ότι αν επιτευχθεί ο στόχος θα έχει επιβράβευση- συνήθως υλική- αν όχι θα υπάρξει συνέπεια (αφαίρεση).


Είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος, αρκεί να εφαρμοστεί σωστά και σύμφωνα με τις ανάγκες, την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Όταν λέω επιβράβευση με δώρο, δεν εννοώ κάθε μέρα να αγοράζετε ακριβά πράγματα για το παιδί. Μπορεί να είναι ο αγαπημένος χυμός του παιδιού, μια λιχουδιά , αυτοκόλλητα, ένα μολύβι, μια ωραία γόμα, κ.λ.π.

Αν έχετε απορίες, περιμένω ερωτήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου