5 Ιουλίου 2010

Ανοιχτά τα Βιβλία ... στις Εξετάσεις

University of Copenhagen

Είναι πρωί και το δάπεδο της σχολικής αίθουσας είναι γεμάτο καλώδια. Τεχνικοί βοηθούν τους μαθητές να ενώσουν τους φορητούς υπολογιστές τους και βεβαιώνονται ότι όλα δουλεύουν σωστά. Στις εννιά παρά πέντε όλα είναι έτοιμα και ο δάσκαλος μοιράζει CD και γραπτές οδηγίες για τις εξετάσεις. Εξηγεί στους μαθητές ότι έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποιο site θέλουν για να βρουν τις απαντήσεις για το τεστ τους.  Ακόμη και στο facebook  έχουν πρόσβαση, χωρίς όμως να επιτρέπεται να στείλουν μηνύματα μεταξύ τους ή σε άλλους που βρίσκονται έξω από την τάξη.
Μην σας κάνει εντύπωση. Δεν πρόκειται για σενάριο από το μέλλον. Είναι η τυπική εικόνα σχολικής αίθουσας στη Δανία του παρόντος.  Η κυβέρνηση της Δανίας έκανε το γενναίο βήμα να επιτρέψει την πρόσβαση στο ίντερνετ σε μαθητές κατά την διάρκεια των εξετάσεων τους. Συνολικά 14 κολέγια στη Δανία  δοκιμάζουν το νέο σύστημα  εξετάσεων και όλα τα υπόλοιπα σχολεία ενδέχεται να ακολουθήσουν μέχρι το 2011. 

Η Δανία ήταν και είναι πάντα μια χώρα που προωθεί και στηρίζει τη χρήση της τεχνολογίας. Τα παιδιά επιτρέπεται να δακτυλογραφούν τις απαντήσεις των ερωτήσεων των εξετάσεων σε υπολογιστές εδώ και δεκαετίες. «Εφόσον το ίντερνετ έχει μπει στις ζωές μας, πρέπει να μπει και στις τάξεις» υποστηρίζει η κυβέρνηση της Δανίας. «Αν πρέπει τα παιδιά στα σχολεία να μάθουν χρήσιμα πράγματα για τη ζωή τους,  τότε πρέπει να τα μάθουμε πως να χρησιμοποιούν το ιντερνετ.» 
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους υπεύθυνους είναι η αντιγραφή των απαντήσεων μεταξύ των μαθητών. Φυσικά η επικοινωνία μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων έχει απαγορευτεί, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα. Οι καθηγητές βασίζονται στην ακεραιτότητα των μαθητών ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δε θα προσπαθούσαν να κλέψουν στις εξετάσεις.  Φυσικά η εμπιστοσύνη αυτή βασίζεται στην αυτοπειθαρχία των μαθητών, στην προετοιμασία των ερωτήσεων αλλά και στη δομή του τεστ, το οποίο δεν αφήνει τα χρονικά περιθώρια για να χάσεις χρόνο ψάχνοντας να βρεις τι κάνει ο διπλανός σου. Οι ερωτήσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μη ζητούν ως απάντηση απλά δεδομένα και νούμερα, αλλά εστιάζουν στη δυνατότητα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών και απαιτούν τη χρήση κριτικής ικανότητας.

Τέτοιου είδους εξεταστικά θέματα δεν προϋποθέτουν όμως μόνο μαθητές με δυνατότητες αλλά και καθηγητές με αυξημένες ικανότητες. Το να μπορεί κάποιος εκπαιδευτικός να δημιουργήσει ερωτήσεις που για να απαντηθούν απαιτείται συνδυαστική ικανότητα, κριτική σκέψη και γνώσεις σημαίνει πως κι ο ίδιος είναι υψηλού επιπέδου και κατέχει το διδακτικό του αντικείμενο σε βάθος.
ΠΗΓΗ:www.paidorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου