3 Αυγούστου 2010

Τι να κάνω όταν το παιδι συμπεριφέρεται ενοχλητικά;

Μια πρώτη αντίδραση σ’ ένα παιδί που συμπεριφέρεται ενοχλητικά θα ήταν να βρείτε έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ή να συμμετάσχει σε κάποια δραστηριότητα με την οποία ασχολείστε εσείς, προκειμένου να αποσπάσετε την προσοχή του από την μη επιθυμητή συμπεριφορά.Πολλές φορές όμως η μεγάλη ανάγκη του παιδιού για προσοχή το ωθεί σε ενοχλητικές συμπεριφορές, παρόλο που γνωρίζει εξ αρχής ότι θα προκαλέσουν την αρνητική μας αντίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το τίμημα της «τιμωρίας» φαντάζει μηδαμινό, όταν με αυτή του την συμπεριφορά το παιδί ξέρει ότι θα μονοπωλήσει έστω και για λίγο το ενδιαφέρον μας! Εφόσον οι πράξεις του παιδιού δεν είναι ιδιαίτερα διαταρακτικές για εκείνο και για το περιβάλλον του, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το αγνοήσετε μέχρι να σταματήσει και να συνεχίσετε να το αγνοείτε κάθε φορά που επαναλαμβάνει την ίδια ενοχλητική συμπεριφορά. Στην αντίθετη περίπτωση, όσο συνεχίζετε να ασχολείστε μ’ αυτό τόσο θα ενδυναμώνεται και η μη αποδεκτή συμπεριφορά του. Με άλλα λόγια, το παιδί θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις συμπεριφορές με τις οποίες βλέπει ότι μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον σας.

Είναι γεγονός πως στην προσπάθειά μας να εξαλείψουμε τις άσχημες συνήθειες των παιδιών, εστιάζουμε την προσοχή μας σε αρνητικά στοιχεία ενώ παίρνουμε ως δεδομένες τις καλές στιγμές τους. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να δείχνετε στο παιδί σας ότι εκτιμάτε τα θετικά στοιχεία τις συμπεριφοράς του. Επαινέστε και ενθαρρύνετε το παιδί σας όταν αυτό συμπεριφέρεται σωστά ή όταν δεν παρουσιάζει συνήθεις προβληματικές συμπεριφορές. Όταν δίνετε σ’ ένα παιδί την προσοχή που χρειάζεται όσο αυτό επιδεικνύει σωστή συμπεριφορά, τότε το παιδί σας θα μάθει να χρησιμοποιεί αποδεκτούς τρόπους για να αποσπά το ενδιαφέρον σας και εσείς δεν θα χρειάζεται να επεμβαίνετε συνεχώς για να επιβάλλετε την τάξη. Καλό είναι ο επιβράβευση να γίνεται κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πράξεων που θα θέλατε να επαναληφθούν. Περιγράψτε στο παιδί σας ακριβώς τι είναι αυτό που κάνει και σας ευχαριστεί και δώστε του να καταλάβει πως για εσάς είναι σημαντική η προσπάθεια που καταβάλλει και η κάθε μικρή βελτίωση που πετυχαίνει, χωρίς να περιμένετε από αυτό την τελειότητα.
Κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε είναι πως δεν πρέπει ΠΟΤΕ να κατηγορείτε την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του παιδιού σας όταν αυτό κάνει κάτι που δεν είναι σωστό. Μην κολλάτε αρνητικές ετικέτες και ταμπέλες στο παιδί σας. Αν θέλετε να κριτικάρετε κάτι, κριτικάρετε τις πράξεις του αλλά όχι το ίδιο. «Είσαι ‘κακό’ παιδί» λέμε συχνά και με μεγάλη ευκολία χωρίς να συνειδητοποιούμε τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η κουβέντα στον ψυχισμό ενός παιδιού που μέσα από τα δικά μας μάτια προσπαθεί να καταλάβει και να αξιολογήσει τον ίδιο του τον εαυτό του. Ξεχωρίστε λοιπόν την πράξη από τον δράστη, και δείξτε στο παιδί σας πως ενώ διαφωνείτε με τον τρόπο που συμπεριφέρεται κάποιες φορές, εσείς συνεχίζετε να το αγαπάτε.

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου