3 Αυγούστου 2010

Οι γονείς πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους!

Είναι πολύ σημαντικό, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, τις στιγμές που το παιδί σας κάνει κάτι ‘απαγορευμένο’, να παραμένετε ψύχραιμοι, να μιλάτε με ηρεμία και να αποφεύγετε τις φωνές. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν κάνει να θυμώσετε με το παιδί σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θυμώνει. Γίνετε πρότυπα για τα παιδιά σας δείχνοντάς τους ότι είναι φυσιολογικό κανείς να θυμώνει, αρκεί να το εξωτερικεύει με κατάλληλους τρόπους και συμπεριφορές. (Ακόμα όμως και αν υπάρξουν κάποιες φορές που θα χάσετε την ψυχραιμίας σας, συγχωρέστε τον εαυτό σας για αυτό!)


Είναι σίγουρο πως στην προσπάθειά σας να διαπαιδαγωγήσετε σωστά τα παιδιά σας θα αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες και θα κάνετε ακόμα περισσότερα λάθη. Αυτό όμως είναι αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να σας αποκαρδιώνει. Όπως δεν μπορείτε να αποκτήσετε το τέλειο παιδί, έτσι δεν μπορείτε να έχετε την απαίτηση από τον εαυτό σας να είστε ο τέλειος γονιός. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας, και συγχωρείτε τον όταν κάνει λάθη. Παράλληλα, βέβαια, μην διστάζετε να ζητάτε συγνώμη από τα παιδιά σας για τα λάθη αυτά, και προσπαθείτε, όσο μπορείτε να μην τα επαναλαμβάνετε.

Έχετε υπόψη σας ότι πολλές φορές η ανάρμοστη συμπεριφορά ενός παιδιού αντικατοπτρίζει προβλήματα και συγκρούσεις που ίσως υπάρχουν στο εσωτερικό της οικογένειας. Πριν λοιπόν προσπαθήσετε να αλλάξετε την συμπεριφορά του παιδιού σας παρατηρήστε την δική σας συμπεριφορά και αναρωτηθείτε εάν τελικά αυτός που πρέπει ν’ αλλάξει είστε εσείς και όχι το παιδί σας!

Ποτέ μην ξεχνάτε να προσέχετε και να σέβεστε τον εαυτό σας και τις ανάγκες του. Όπως και τα παιδιά, έτσι και εσείς έχετε ανάγκη από τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο. Μην αισθάνεστε ‘τύψεις’ επειδή θέλετε να έχετε προσωπική ζωή που δεν θα περιλαμβάνει πάντα και τα παιδιά σας! Παράλληλα, όταν βλέπετε πως δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη από φίλους αλλά και από επαγγελματίες (ψυχολόγους, συμβούλους) που θα μπορούσαν να μοιραστούν με εσάς γνώσεις, απόψεις, και προτάσεις που ίσως δεν έχετε σκεφτεί.

Τέλος, ακόμα κι αν έχετε κάνει λάθη, ακόμα κι αν έχει δοκιμαστεί η αυτοεκτίμησή σας και έχετε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά σας ως γονείς, θυμηθείτε ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια καινούργια αρχή για εσάς και το παιδί σας. Οπλιστείτε με πολύ υπομονή για τις ‘δύσκολες ώρες’, αλλά παράλληλα δώστε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για διασκέδαση και γέλιο. Και το σημαντικότερο….κάτι που πολλές φορές θεωρούμε δεδομένο αλλά συχνά ξεχνάμε να κάνουμε μέσα στους γρήγορους και κουραστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας… δείξτε και πείτε στα παιδιά σας πόσο πολύ τα αγαπάτε όσο πιο συχνά μπορείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου