27 Αυγούστου 2010

Προετοιμάζοντας τους Γονείς για το σχολείο

Ένα μέρος της προετοιμασίας του παιδιού σας είναι η δική σας προετοιμασία ως γονείς. Η γνώση είναι δύναμη, άρα λοιπόν όσα περισσότερα γνωρίζεται τόσο το καλύτερο.

Πρέπει να καταλάβετε τους κανόνες και πως αυτοί λειτουργούν. Επίσης πρέπει να καταλάβετε τι είναι το σχολικό περιβάλλον, πως αυτό λειτουργεί, και πως γίνονται οι αξιολογήσεις και η βαθμολόγηση. Πολλοί γονείς έχουν τις δικές τους αρνητικές έμπειρες από την σχολική τους ζωή. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να προκαλέσουν πολύ δυνατά συναισθήματα τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά στις σχέσεις γονέων – δασκάλων και σχολείου.  Ακόμη και γονείς που είχαν καλές σχολικές εμπειρίες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την συναισθηματική πτυχή του γεγονότος ότι το παιδί τους αγωνίζεται μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στο διαφορετικό - ξεχωριστό τρόπο μάθησης των παιδιών τους.

Ο έλεγχος των δικών σας συναισθημάτων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις σας με τους δάσκαλους και τους σχολικούς παράγοντες (αυτό ισχύει και για τα παιδία σας).

Παρόλο που το σύστημα δίνει στα παιδία σας ειδικά δικαιώματα, οι γονείς πρέπει να σιγουρευτούν ότι τα παιδιά τους θα λάβουν την καλύτερη δυνατή μόρφωση που δικαιούνται.

Αν είναι δυνατό δημιουργήστε κανάλια επικοινωνίας με τον δάσκαλο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν ένας δάσκαλος γνωρίζει ποιες είναι οι δυνατότητες και οι αδυναμίες ενός μαθητή θα μπορέσει πιο εύκολα να τον διδάξει και να τον βοηθήσει.

Ποτέ μην υποθέσετε ή θεωρήσετε ότι ο δάσκαλος γνωρίζει τα προβλήματα του παιδιού σας. Ένα σύντομο γράμμα στο οποίο θα ενημερώνετε το δάσκαλο για τις ιδιαιτερότητες στην μάθηση του παιδιού σας  μπορεί να βοηθήσει.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να δείτε προσωπικά τον δάσκαλο στο σχολείο και να του εξηγήσετε τις ιδιαιτερότητες του παιδιού σας.

Γενικά οι δάσκαλοι θέλουν τους μαθητές τους να πετύχουν.

Ως γονείς ξέρετε καλύτερα από τους δάσκαλους πως συμπεριφέρεται το παιδί σας στο εξωσχολικό περιβάλλον, από την άλλη όμως οι δάσκαλοι γνωρίζουν καλύτερα από εσάς πως αντιδρά το παιδί σας στο σχολικό περιβάλλον. Είναι τελείως άσχετο αν συμπαθείτε ή αντιπαθείτε το δάσκαλο. Πρέπει να συνεργαστείτε μαζί του για χάρη του παιδιού σας.

Ξεκαθαρίστε ότι είστε πρόθυμοι να παρέχετε οποιαδήποτε βοήθεια σας ζητηθεί και ότι θέλετε να ενημερώνεστε για οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται.

Πάντοτε να αποτείνεστε πρώτα στους δάσκαλους και να τους συμπεριλαμβάνεται σε οποιαδήποτε αλληλογραφία με το σχολείο ή επικοινωνία με τους λειτουργούς της ειδικής εκπαίδευσης για να είναι ενήμεροι.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να παροτρύνεται το παιδί να γράψει την δική του ιστορία για τις εμπειρίες (επιτυχίες και αποτυχίες) του στο σχολείο και να την παράδοση στο καινούργιο του δάσκαλο. Αυτό ίσως να είναι λιγάκι δύσκολο για τον δυσλεκτικό μαθητή αλλά σίγουρα θα προσφέρει στο δάσκαλο την ευκαιρία να γνωρίσει τον μαθητή και να πληροφορηθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά μην κατηγορείτε τον δάσκαλο μπροστά στο παιδί σας. Πέστε στα παιδία σας ότι πρέπει να βοηθήσουμε τον δάσκαλο να καταλάβει το πρόβλημα.

Πρέπει και εμείς σαν γονείς να καταλάβουμε ότι οι δάσκαλοι συνήθως δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι στο να αντιμετωπίζουν μαθητές που δεν μαθαίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Συνήθως οι δάσκαλοι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς μαθητές μέσα στην τάξη τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασχολιόνται ατομικά με τον κάθε μαθητή.

Πάντοτε να προσπαθούμε να υποβοηθούμε τους δάσκαλους στο έργο τους ακόμα και αν διαφωνούμε μαζί τους κάποιες φορές. Η σωστή και συχνή επικοινωνία με τους δάσκαλους μπορεί να υποβοήθηση και τις δυο πλευρές στο να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα και σε συνεργασία να δώσουν καλύτερες λύσεις. 

ΠΗΓΗ: www.dyslexia-cyprus.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου