Σελίδες

23 Ιουνίου 2010

Εκφοβισμός στο σχολείο: Αντιμετωπίστε τον!

Εκδηλώσεις βίας στο χώρο του σχολείου έχουν παρατηρηθεί από πολύ παλιά με διάφορες μορφές: σωματική βία, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική ή βανδαλισμός. Μια από αυτές τις εκδηλώσεις βίας είναι και ο εκφοβισμός (bullying). Στο άρθρο που ακολουθεί διαβάστε προσεκτικά τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα.



O εκφοβισμός αναφέρεται σε επιθετική, σκόπιμη πράξη, η οποία είναι επαναλαμβανόμενη και ασκείται από ένα ισχυρότερο άτομο ή ομάδα ισχυρότερων ατόμων σε ένα άτομο πιο αδύναμο. Μπορεί να είναι άμεση εκδήλωση βίας, σωματικής ή λεκτικής ή και έμμεση με τη μορφή του κοινωνικού αποκλεισμού.


19 Ιουνίου 2010

Τα χαρακτηριστικά του αυτισμού

Παρά το γεγονός ότι ο αυτισμός ορίζεται από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτισμό μπορεί να εμφανίζουν ένα συνδυασμό συμπεριφορών σε διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας. Δύο παιδιά με αυτισμό μπορεί να λειτουργούν τελείως διαφορετικά και να έχουν διαφορετικές ικανότητες και αδυναμίες.

Μπορεί να ακούσετε διαφορετικούς όρους καθώς παίρνετε τη διάγνωση όπως αυτιστικά στοιχεία, άτυπος αυτισμός, φάσμα του αυτισμού, αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ανωριμότητα, διαταραχή επικοινωνίας. Ωστόσο πιο σημαντικό από τον ορισμό της διάγνωσης είναι να γίνει κατανοητό ότι τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να μάθουν και να έχουν βελτίωση με την κατάλληλη θεραπευτική – εκπαιδευτική παρέμβαση.