Σελίδες

11 Μαρτίου 2011

Το παιδί μου δεν θέλει να πάει σχολείο- τι να κάνω;

Οι γονείς σε πρώτη φάση θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σε αρκετά παιδιά, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν ή ότι θα εμφανίσουν αργότερα προβλήματα προσαρμογής. Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι ο φόβος στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φωνές και ο εξαναγκασμός δεν είναι η καλύτερη μέθοδος σε έναν φοβισμένο άνθρωπο.
 Ο γονιός, λοιπόν, θα πρέπει να το ρωτήσει τι φοβάται και να διερευνήσει για ποιόν λόγο το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο και να το συζητήσει μαζί του. Σε πρώτη φάση, μπορεί να προσπαθήσει να το ηρεμήσει με τη συζήτηση και την ενθάρρυνση, αλλά ταυτόχρονα να δείξει σταθερότητα στην απόφασή του ότι το παιδί θα πρέπει να πάει στο σχολείο. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι θα είστε δίπλα του σε όποια δυσκολία και προσπαθήστε να βρείτε τους  λόγους άρνησης. Κανένα παιδί δεν αρνείται να πάει σχολείο χώρίς λόγο. Ενθαρρύνετε το να σας μιλά για όσα το προβληματίζουν καθημερινά.

Το πιο σημαντικό είναι να μην επιτραπεί στο παιδί να μην πάει στο σχολείο ώστε να μην ενισχυθεί αυτή η συμπεριφορά. Θέλει συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση! Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε τα αυτονόητα. Αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι η αιτία της συμπεριφοράς.

Ο γονιός μπορεί επίσης να μιλήσει με τη δασκάλα ή τον δάσκαλο του παιδιού, για να πάρει περισσότερες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του παιδιού και τυχόν περιστατικά που οδήγησαν σε αυτήν. Σε συνεργασία με τη δασκάλα μπορούν να βρεθούν τρόποι για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την ταχεία επανένταξη του παιδιού στο σχολικό πρόγραμμα.

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου