Σελίδες

10 Απριλίου 2011

Πόση τηλεόραση να βλέπει το παιδί;

 
Στα περισσότερα ελληνικά σπίτια, η τηλεόραση είναι ανοιχτή ακόμα κι αν κανείς δεν παρακολουθεί! Τα παιδιά γυρίζουν από το σχολείο και τρώνε παρέα με την τηλεόραση που σχεδόν πάντα δεν προβάλει τίποτα το καλό. Έτσι λοιπόν τα παιδιά περνούν λίγο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και μετά ξεκινάνε το διάβασμα. Η τηλεόραση όμως όχι μόνο δεν ξεκουράζει το παιδί, αλλά του προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης και οργάνωσης.
Ερχόμαστε τώρα στη βραδινή ώρα...
Η ώρα είναι 8 και οι περισσότεροι γονείς κάθονται και παρακολουθούν τις ειδήσεις με τα παιδιά, ακόμα και μωρά να παίζουν κάπου παραδίπλα. Το ότι το παιδί δεν παρακολουθεί τηλεόραση αλλά παίζει στο διπλανό ή στο ίδιο δωμάτιο δεν σημαίνει ότι δεν ακούει κιόλας!!! Ακούνε όλα τα δυσάρεστα των ειδήσεων, την πολιτική, τη βία, τις φυσικές καταστροφές, τα εγκλήματα κ.λ.π.

Μερικές συμβουλές όσον αφορά την τηλεόραση

- Να είναι κλειστή όσο το δυνατόν περισσότερο!!
-Το παιδί να παρακολουθεί μόνο πολύ προσεκτικά επιλεγμένα προγράμματα - ακόμα και οι διαφημίσεις είναι γεμάτες σεξουαλικά υπονοούμενα, βία και άλλα αρνητικά θέματα.
-Είναι καλύτερα να σταματήσετε να παρακολουθείτε ειδήσεις μαζί με τα παιδιά σας και να ενημερώνεστε όταν εκείνα δεν είναι παρόν.
-Την ώρα του φαγητού να μην είναι ανοιχτή η τηλεόραση. Κάντε την  ώρα επικοινωνίας.
-Να έχετε στο μυαλό ότι ακόμα και τα παιδικά προγράμματα δεν είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες παιδιών. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ελέγχετε πριν βάλετε το παιδάκι σας να παρακολουθήσει ένα "παιδικό".
-Δημιουργήστε άλλα ενδιαφέροντα για τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού (π.χ. χειροτεχνίες, δημιουργικά παιχνίδια ή παιχνίδια γνώσεων στον υπολογιστή, ανάγνωση βιβλίων, ζωγραφική, μουσική, κ.λ.π.)
-Η τηλεόραση ως επί το πλείστων αναπαράγει εικόνες βίας, σεξ, αρνητικών προτύπων που επηρεάζουν τη σκέψη, τα συναισθήματα και το χαρακτήρα του παιδιού.
Σε περίπτωση που το παιδί δει κάτι που δεν έπρεπε...
Καταρχήν δώστε του την ευκαιρία να σας μιλήσει και να σας πει τι είναι εκείνο που το στενοχωρεί ή ανησυχεί. Μιλήστε του με ειλικρίνεια και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Ασχοληθείτε με κάτι άλλο χαρούμενο και τρυφερό, ώστε να φύγουν οι κακές σκέψεις και εικόνες από το παιδί και να αισθανθεί ασφάλεια. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

2 σχόλια:

  1. σε ποιον ειδικο πρεπει να απευθυνθω για διασπαση προσοχης
    Σας παρακαλω περιμενω απαντηση .ρενα απο βεροια.Εχω ενα αγορακι 10 ετων,πως θα το βοηθησω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Όταν η διάσπαση προσοχής δημιουργεί δυσκολίες μαθησιακές, τότε γίνεται παρέμβαση ειδικής αγωγής από ειδικό παιδαγωγό. Αν θέλετε γράψτε μου για τις δυσκολίες που έχει το αγοράκι σας για να σας βοηθήσω περισσότερο, στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή