26 Μαΐου 2011

Ελπίδες για αυτιστικά παιδιά

Το πρώτο θεραπευτικό πρωτόκολλο για αντιμετώπιση του αυτισμού με βλαστοκύτταρα αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα. Θα περιλάβει 30 παιδιά με διάγνωση αυτισμού ή ευρισκόμενα στο φάσμα του αυτισμού, τα οποία θα αξιολογηθούν από ομάδα ειδικών. Την υλοποίηση του πρωτοκόλλου έχει αναλάβει ομάδα επιστημόνων, υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας κ. Γιώργο Κολιάκο και τη συμμετοχή της υπεύθυνης των εργαστηρίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, βιολόγου κ. Δήμητρας Παπαευαγγελίου.Το πρωτόκολλο αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Αναφέρει ότι πειραματικές μελέτες σε τραυματικές βλάβες του νευρικού συστήματος έδειξαν βελτίωση της κλινικής εικόνας με χορήγηση βλαστοκυττάρων. Τα τελευταία χρόνια αυτά τα αποτελέσματα αξιοποιούνται και σε ανθρώπους, στους οποίους χορηγούνται αιμοποιητικά ή μεσεγχυματικά αρχέγονα κύτταρα.
Η προτεινόμενη προς έγκριση μελέτη προβλέπει ότι τα παιδιά θα εισάγονται ένα ανά εβδομάδα σε γενικό νοσοκομείο. Πριν από την επέμβαση, παιδοψυχολόγος, αναπτυξιολόγος και παιδοψυχίατρος θα κάνουν εκτίμηση των συμπτωμάτων του αυτισμού με ειδικές κλίμακες. Αναισθησιολόγος και πλαστικός παιδοχειρουργός θα κάνουν λιποαναρρόφηση, υπό ελαφρά μέθη, και τα παιδιά θα παραμένουν για ένα βράδυ στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Το υλικό της λιποαναρρόφησης θα μεταφέρεται στην τράπεζα βλαστοκυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου θα γίνεται διαχωρισμός και κρυοσυντήρηση των βλαστοκυττάρων. Ο μικροβιολογικός έλεγχος διαρκεί έξι μέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα δείγματα είναι κατάλληλα για χορήγηση.

Μετά την αξιολόγηση των δειγμάτων, τα παιδιά θα επανεισάγονται στο νοσοκομείο, όπου θα υποβάλλονται σε έγχυση βλαστοκυττάρων μέσα στον ορό αίματος. Θα παρακολουθούνται μία ημέρα και την επομένη θα παίρνουν εξιτήριο. Τρεις μήνες μετά θα ακολουθεί επανεκτίμηση και νέα έγχυση βλαστοκυττάρων. Τα μισά θα είναι ομάδα ελέγχου και θα λαμβάνουν μόνον ορό. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η θεραπεία θα χορηγηθεί και στα υπόλοιπα.

Η ομάδα εκτιμά ότι το πρωτόκολλο είναι ασφαλέστερο από τα αντίστοιχα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούνται αλλογενή και άγνωστης προέλευσης κύτταρα. Ο λιπώδης ιστός -σημειώνουν- χρησιμοποιείται σήμερα στην κλινική πράξη για θεραπεία εγκαυμάτων, διαβητικών ελκών, συριγγίων, επεμβάσεων αισθητικής ιατρικής και σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ
Είδα βελτίωση στον εννιάχρονο γιο μου
Βελτίωση σε αρκετούς κρίσιμους δείκτες παρατήρησε στον 9χρονο γιο του ο γιατρός κ. Δημήτρης Σολωμός. Το παιδί είναι αυτιστικό και είναι το πρώτο Ελληνόπουλο που υποβλήθηκε σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο κ. Σολωμός πήρε την απόφαση έπειτα από έρευνα που έκανε ο ίδιος για το θέμα.
Μιλώντας τον περασμένο Μάρτιο στο «Εθνος» είχε εμφανιστεί αισιόδοξος: «Κάθε ημέρα το παιδί ανακαλύπτει μία καινούργια ικανότητα. Είναι ήρεμος, συνεργάσιμος, έχει λιγότερες εμμονές, προσπαθεί να παίξει φυσιολογικά παιχνίδια και τα καταφέρνει. Εχει περιέργεια για τις οικογενειακές φωτογραφίες και για όσους απεικονίζουν.
Εμαθε να μετράει έως το 20 και η εικόνα του δείχνει βελτίωση». Σύμφωνα με τον κ. Σολωμό, ό,τι ερέθισμα δώσουν οι γονείς στα παιδιά καταγράφεται. Αν με κάποιο θεραπευτικό τρόπο αναδυθεί, θα διαπιστωθεί ότι ο χρόνος δεν είναι νεκρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου