24 Αυγούστου 2011

Οι γονείς πρέπει να είναι ειλικρινείς με τα παιδιά τους


Οι Γερμανοί γονείς επιμένουν πως τη μεγαλύτερη αξία που θέλουν να μεταδώσουν στα παιδιά τους είναι η ειλικρίνεια.  
Το περιοδικό Reader’s Digest διενήργησε έρευνα με τίτλο «Ποιες είναι οι αξίες που θέλετε να μεταδώσετε στο παιδί σας;». Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1500 γονείς από ολόκληρη τη Γερμανία, διαφορετικού κοινωνικού στρώματος, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου.

Το 49% των ερωτηθέντων απάντησαν πως το Α και το Ω όλων των αξιών είναι η ειλικρίνεια. Η 2η μεγαλύτερη αξία σύμφωνα με τους Γερμανούς γονείς είναι η δικαιοσύνη (26%) και η 3η η οικογένεια (16%).
Μετά από τις τρεις αυτές αξίες οι γονείς αναφέρουν την ελευθερία και την αλληλεγγύη.  Νικητής λοιπόν η ειλικρίνεια. Και μάλιστα σε όλες τις ηλικίες, στα δύο φύλα και στην ανατολική και στη δυτική Γερμανία.
Οι αξίες της δικαιοσύνης και της οικογένειας παρουσιάζουν όμως διάφορες διακυμάνσεις. Έτσι στο κρατίδιο της Έσης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ η αξία της οικογένειας συγκεντρώνει μόλις το 6% των ερωτηθέντων και προηγούνται η ειλικρίνεια και η δικαιοσύνη, ενώ στο Βερολίνο, το Μεκλεμβούργο, το Βρανδεμβούργο και την Σαξονία-Άνχαλτ προηγείται η οικογένεια της δικαιοσύνης με 30%.
Χαρακτηριστικό είναι όμως ότι η ελευθερία και η αλληλεγγύη καταλαμβάνουν τη 4η και 5η θέση. Επίσης η πλειονότητα των νεαρών ζευγαριών είναι αυτή που έφερε στη 2η θέση τη δικαιοσύνη. 

Πηγή: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15340569,00.html
DPA / Βιβή Παπαναγιώτου, Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου