Σελίδες

17 Μαΐου 2011

Δυσκολίες συγκέντρωσης προσοχής....μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

Δυστυχώς καταγράφω ότι πέσει στην αντίληψη μου χωρίς να μπορώ να το φιλτράρω, μαθαίνω με έναν ανοργάνωτο και τυχαίο τρόπο και πετάγομαι από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου.
Εάν θέλετε να καταλάβετε πως νιώθω φανταστείτε να βλέπετε 5 ταινίες κινηματογράφου παράλληλα ενώ ταυτόχρονα μιλάει κάποιος που τις περιγράφει. Φανταστείτε λοιπόν πως νιώθω όταν με ρωτήσει κάποιος να του περιγράψω, γραπτά ή προφορικά, το περιεχόμενο των ταινιών την ώρα που συνεχίζω να τις βλέπω.

7 Μαΐου 2011

Μουσικοθεραπεία και Αυτισμός

Στην Ελλάδα, όπως και στη Γερμανία εφαρμόζεται η Θεραπευτική Ρυθμική (ΘΡ) ως υποστήριξη του παιδιού και ατόμου με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και πραγματοποιείται είτε σε εξατομικευμένο πρόγραμμα με βραχυπρόθεσμο στόχο την ενσωμάτωση του παιδιού σε ομάδα, είτε σε ομάδες του νηπιαγωγείου που ισχύει η συνεκπαίδευση τυπικώς αναπτυσσόμενων παιδιών με παιδιά με αυτισμό. Έχοντας ως θεμέλια την μουσική και την κίνηση και με μια τοποθέτηση, που προσεγγίζει όλα τα αισθητηριακά όργανα, η ΘΡ δίνει πολλαπλές δυνατότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων του παιδιού με αυτισμό και της υποστήριξής του.

4 Μαΐου 2011

Μία... περιουσία για τις πανελλαδικές

Πάνω από 2.000 ευρώ θα τους κοστίσει μόνο το εισιτήριο στο... όνειρο. Τόσο, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, θα κοστίσει το ταξίδι και η διαμονή στην Αθήνα ενός παιδιού με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και του συνοδού του, για να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ. Με απόφαση του υφυπουργού κ. Ιω. Πανάρετου, φέτος καταργήθηκαν τα ειδικά εξεταστικά κέντρα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στην Κρήτη (θα λειτουργήσουν μόνο σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη), με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις γονέων και καθηγητών. Μάλιστα, θα υπάρξουν μαθητές από την Κρήτη, οι οποίοι δεν θα δώσουν τελικά εξετάσεις.
Ειδικότερα, 166 μαθητές ΕΠΑΛ -52 από τον νομό Χανίων, 30 από τον νομό Ρεθύμνου, 58 από τον νομό Ηρακλείου και 26 από τον νομό Λασιθίου- με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ. δυσλεξία, προβλήματα όρασης ή κίνησης των άνω άκρων) θα πρέπει να μετακινηθούν για περίπου 15 ημέρες από την Κρήτη στην Αθήνα. Οπως ανέφερε χθες μιλώντας στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Καθηγητών Ηρακλείου (ΕΛΜΕ), κ. Μαρία Παναγιωτάκη, το κόστος λειτουργίας και των δύο εξεταστικών κέντρων πέρυσι έφθασε τα 9.500 ευρώ (αμοιβές υπευθύνων, εξεταστών, επιτηρητών). Δηλαδή, πολύ λιγότερο σε σχέση με τα χρήματα που θα ξοδέψουν οι 166 μαθητές και οι γονείς τους για το ταξίδι στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί καθηγητές δηλώνουν ότι θα είναι αμισθί επιτηρητές αν συσταθεί εξεταστικό κέντρο.