Σελίδες

14 Ιουλίου 2012

Πώς θα ενισχύσετε τη δημιουργικότητα των παιδιών

Η δημιουργικότητα δεν σχετίζεται μόνο με την τέχνη ή την αρχιτεκτονική αλλά και με τον τρόπο που χρησιμοποιεί κάποιος το μυαλό του για να λύσει κάποιο πρόβλημα ή να βρει τον καλύτερο τρόπο για να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση. Από τη μια το εκπαιδευτικό σύστημα, χαρακτηρίζεται από μια συνεχή πίεση για επιτυχία μέσω του ανταγωνισμού, τα διαγωνίσματα και τη βαθμοθηρία και προάγει περισσότερο τη στείρα γνώση παρά τη δημιουργική μάθηση.
Από την άλλη η καθημερινότητα με τους τόσο γρήγορους ρυθμούς δεν δίνει και πολλές δυνατότητες στα παιδιά, ειδικά όταν μένουν στις πόλεις, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. Δείτε πώς θα δώσετε εσείς κίνητρα στο παιδί σας για να εμπνευστεί και να αφήσει ελεύθερο το μυαλό και τη φαντασία του.
  1. Δημιουργικό παιχνίδι. Επιλέξτε ένα παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο που δίνει έμφαση στη μάθηση μέσω του παιχνιδιού. Θα το διαπιστώσετε κοιτώντας τους τοίχους και τα θρανία στις αίθουσες μαθήματος. Αν υπάρχουν πολλές ζωγραφιές, φωτογραφίες στους τοίχους, ρούχα που μπορούν τα παιδιά να φορέσουν ή κούκλες, πίνακες όπου μπορούν να κάνουν δημιουργικά σχέδια σημαίνει πως πιθανόν δίνεται έμφαση στο δημιουργικό παιχνίδι.
  2. Αφήστε τη φύση να το συνεπάρει. Η ελευθερία να εξερευνήσει το μικρό σας έναν εξωτερικό χώρο ή τη φύση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εμπνευστεί. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ένα κοντινό πάρκο, ένα δάσος στην εξοχή ή μια έρημη παραλία (για τους τυχερούς κατοίκους της επαρχείας). Ακόμα και η εξερεύνηση σε ένα κήπο στο σπίτι του χωριού μπορεί να γίνει η πιο ευχάριστη ασχολία της ημέρας.
  3. Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει τις λύσεις μόνο του. Η επίλυση προβλημάτων αποτελεί μέρος της δημιουργικής σκέψης για αυτό και είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί σας να βρει τις δικές του απαντήσεις στα μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αφήστε το να σκεφτεί μια πιθανή λύση σε ένα πρόβλημα, όπως για παράδειγμα πως μπορεί να συνεχίσει να παίζει με το αγαπημένο του παιχνίδι αν χάσει σημαντικά κομμάτια από αυτό ή κάποια εξαρτήματα.
  4. Κάντε πρωτότυπους συνδυασμούς. Αλλάξτε το τέλος της αγαπημένης του ιστορίας συνδυάζοντας στοιχεία από άλλα παραμύθια και ζητήστε του να κάνει το ίδιο για μια άλλη ιστορία. Ζητήστε τη συμβουλή του μικρού σας για το πώς θα μπορούσατε να κάνατε ένα συνηθισμένο γεύμα να μοιάζει συναρπαστικό. Ακολουθήστε μια διαφορετική διαδρομή προς ένα συνηθισμένο προορισμό και μιλήστε για όσα παρατηρείτε στο δρόμο. Δώστε του διάφορα υλικά για χειροτεχνίες φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους και ζητήστε του να φτιάξει κάτι από την φαντασία του. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο δοκιμάστε να συλλαβίσετε μια λέξη ανάποδα και ζητήστε του να σας πει ποια είναι. Τέτοιου είδους δραστηριότητες εξασκούν το μυαλό του και καλλιεργούν τη δημιουργικότητά του.
  5. Μακριά από τις οθόνες. Όσο περισσότερο ένα παιδί σπαταλά χρόνο μπροστά στην τηλεόραση τόσο λιγότερο χρησιμοποιεί τη φαντασία του για δημιουργικό παιχνίδι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι διασκεδάζει με τη φαντασία κάποιου άλλου και όχι τη δική του. Επιτρέψτε την τηλεόραση και τη χρήση υπολογιστή και βιντεοπαιχνιδιών το πολύ δύο ώρες την ημέρα και αγνοήστε τη γκρίνια και τις διαμαρτυρίες. Μετά από κάποιες ώρες η μονοτονία θα αντικατασταθεί από τη δημιουργικότητα.
  6. Μεταποίηση. Τα παλιά παιχνίδια ή κάποια αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για καλλιτεχνικές δημιουργίες μπορούν να χρησιμοποιούν με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει μια μικρή μεταποίηση, όπως για παράδειγμα να φτιάξει καινούργια ρούχα για μια παλιά κούκλα ή να στολίσει ένα χαρτόκουτο για να το μετατρέψει σε κουκλοθέατρο.
  7. Καλλιεργήστε το πάθος για ένα χόμπι. Τα παιδιά που αναπτύσσουν έντονο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο τείνουν να γίνονται πιο δημιουργικά. Πριν όμως ανακαλύψει τι είναι αυτό που προτιμά το μικρό σας, δώστε του κίνητρα για να διαβάσει βιβλία για διάφορα θέματα, πηγαίνετε μαζί σε μουσεία και εκθέσεις, σε συναυλίες ή σε διάφορα φεστιβάλ και γενικότερα βοηθήστε το να έρθει σε επαφή με διάφορα αντικείμενα. Στη συνέχεια θα διαλέξει αυτό που το ενδιαφέρει περισσότερο και θα το καλλιεργήσει. Προσέξτε να μην στρέψετε το παιδί σας να ακολουθήσει το δικό σας χόμπι ή το δικό σας πάθος. Ενθαρρύνετε το να ανακαλύψει τα δικά του χόμπι και να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά το εκφράζει.
Πηγή: www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου