Σελίδες

30 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς θα μάθετε το παιδί να μελετά μόνο του!

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός των περισσότερων γονιών είναι το πως θα μάθει το παιδί τους να διαβάζει μόνο του, χωρίς γκρίνιες, απογοητεύσεις και τσακωμούς! Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα της καθημερινής μελέτης με κάποιες ακόμα συμβουλές.

22 Σεπτεμβρίου 2012

Η σωστή διατροφή για τους μαθητές

Υστερα από ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, γεμάτο βουτιές και παιχνίδι, η επιστροφή στα θρανία φαντάζει δύσκολη στο μυαλό των περισσότερων παιδιών. Οι ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού σύντομα θα αντικατασταθούν από ένα καλά δομημένο καθημερινό πρόγραμμα, στο οποίο πρέπει να χωρέσουν το σχολείο, το διάβασμα στο σπίτι, οι ξένες γλώσσες, κάποια αθλητική δραστηριότητα, αλλά και η σωστή διατροφή. Γι' αυτό, γονείς, προσοχή!

18 Σεπτεμβρίου 2012

Η καθημερινή μελέτη των παιδιών

Τα παιδιά γυρίζουν από το σχολείο και συχνά και ξεκινά η ταλαιπωρία του διαβάσματος για την επόμενη μέρα. Για κάποια παιδιά είναι μια απλή διαδικασία που την ολοκληρώνουν μόνα τους και μερικές φορές με τη βοήθεια ενός ενήλικα. Για άλλα παιδιά είναι πιο δύσκολο είτε γιατί αντιμετωπίζουν μια μαθησιακή δυσκολία, είτε γιατί ο δάσκαλος βάζει πολλές ασκήσεις ή για άλλους λόγους.

17 Σεπτεμβρίου 2012

Προβλήματα στο προαύλιο του σχολείου

Δεν είσαι εκεί για να τα δεις, όμως, σίγουρα θα τα μάθεις. Είτε γιατί το μικρό σου θα σου πει με το νι και με το σίγμα πως πέρασε στο σχολείο, είτε γιατί, αν έχεις πέσει στον τύπο σφίγγα, θα διαβάσεις μόνη σου τα σημάδια…

16 Σεπτεμβρίου 2012

Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική τάξη

Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι αναπηρία, δεν είναι πρόβλημα, είναι απλά δυσκολίες! Το σχολικό σύστημα δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργεί παραμελημένα παιδιά. Η ενθάρρυνση μπορεί να γίνει θετικό κίνητρο, ενώ η μείωση της αξίας πλήττει το μαθητή στην εικόνα που έχει για τον εαυτό του.

Όχι στην απόρριψη!
Τα παιδιά με δυσλεξία και γενικά μαθησιακές δυσκολίες, βιώνουν συχνά, αν όχι πάντα την απόρριψη από μερίδα παιδιών και δυστυχώς συχνά και από τους δασκάλους τους. Ο δάσκαλος πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πώς μιλά, διορθώνει και τιμωρεί το δυσλεξικό μαθητή. Όλα αυτά να γίνονται με κινητήρια δύναμη την αγάπη και το πραγματικό ενδιαφέρον για τον μαθητή που υστερεί σε κάποια μαθήματα.

12 Σεπτεμβρίου 2012

Καλή σχολική χρονιά!

Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς! Στη δύσκολη εποχή που ζούμε ας έχουμε περισσότερη όρεξη για συνεργασία, δημιουργία και αγάπη, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης. Ας είμαστε δίπλα στις μαθησιακές αλλά και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών, αφοσιωμένοι στη δουλειά μας με κίνητρο την σωστή και ολοκληρωμένη μάθηση.
 
Η ειδική παιδαγωγός του blog
Θα με βρείτε στο sofiatsin@gmail.com  και στη σελίδα στο facebook
 

10 Σεπτεμβρίου 2012

Επιλέγοντας το σωστό άθλημα για το παιδί σας

Βλέπετε το 2 χρονών παιδί σας να βάζει καλάθια στη μίνι μπασκέτα που του πήρατε; Μήπως το κοριτσάκι σας χορεύει με ρυθμό όταν ακούει μουσική ή διαφημίσεις με μουσική στην τηλεόραση; Μήπως το παιδί σας κλωτσά και ντριπλάρει με επιδεξιότητα τη μπάλα ποδοσφαίρου παίζοντας στην αυλή;

9 Σεπτεμβρίου 2012

Διάσπαση προσοχής/ υπερκινητικότητα στο σχολείο

Ποια άλλα προβλήματα μπορεί να συνυπάρχουν με τη ΔΕΠΥ;

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ, ιδίως αν δεν έχει διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί, έχουν αρκετές δυσκολίες που εκδηλώνονται στο σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και συχνά οδηγούν σε

8 Σεπτεμβρίου 2012

Δημιουργώντας μάθηση χωρίς Όρια

Πρέπει τα παιδιά να χωρίζονται σε τάξεις ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων και τις ικανότητές τους ή όχι; Μετράνε περισσότερο οι επιδόσεις ή η αγάπη για μάθηση; Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Wroxham στη Μ. Βρετανία αγνόησε το κυρίαρχο εκπαιδευτικό μοντέλο και κατάφερε να μετατρέψει ένα αποτυχημένο σχολείο σε παιδαγωγικό πρότυπο. Πώς; Απέρριψε τα στερεότυπα και έφτιαξε ένα σχολικό περιβάλλον που… ακούει. 

7 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτη φορά στο σχολείο

Πλησιάζει ο καιρός που ανοίγουν τα σχολεία και ίσως έφτασε η ώρα για το παιδάκι σας να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο! Το νηπιαγωγείο ή το προνήπιο είναι ο πρώτος σταθμός στη σχολική ζωή κάθε παιδιού, επομένως πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της διαταραχής ελλειματικής προσοχής

 
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder - είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Οι μαθησιακές δυσκολίες ταλαιπωρούν το 10-15% των μαθητών

Σοβαρό προβληματισμό στους γονείς και μεγάλη ταλαιπωρία στους μικρούς μαθητές προκαλούν οι μαθησιακές διαταραχές. Η δυσκολία μάθησης και προσαρμογής στο εκπαιδευτικό περιβάλλον είναι ένα πρόβλημα που εκδηλώνεται με αρκετές μορφές και ποικίλα συμπτώματα, ενώ απασχολεί σημαντικό αριθμό παιδιών. Σύμφωνα με τα πρόσφατες μελέτες, ποσοστό 10-15% των μαθητών με νοημοσύνη εντός των φυσιολογικών ορίων εμφανίζει μαθησιακές διαταραχές, ενώ ποσοστό 6% έχει δυσκολία στις αριθμητικές πράξεις. Οσο νωρίτερα διαγνωστεί το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αποκατάστασής του. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δυσκολίες εξελίσσονται σε χρόνιες με τους αριθμούς να είναι αδιάψευστοι μάρτυρες: Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένας στους 20 ενήλικες πάσχει από δυσλεξία.

4 Σεπτεμβρίου 2012

Η σχολική τσάντα του παιδιού

Για τους περισσότερους γονείς, αποτελεί άθλο από μόνο του το να ετοιμάσουν εγκαίρως τα παιδιά για το σχολείο και να εξασφαλίσουν πως δεν τους λείπει τίποτα πριν από το πρώτο κουδούνι. Για τους ειδικούς, όμως, επιτακτική ανάγκη είναι να... ζυγίσουν την σχολική τους τσάντα.

3 Σεπτεμβρίου 2012

Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για την ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς των μαθητών

Σύντομα δάσκαλοι, δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες θα υποδεχτείτε τους μαθητές της νέας σχολικής χρονιάς. Για να λειτουργήσει αρμονικά μια ομάδα όπως είναι η σχολική τάξη, χρειάζεται ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς των παιδιών. Πώς θα το πετύχεις αυτό: