Σελίδες

28 Νοεμβρίου 2012

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά....τα παιδιά!

Λίγο άσχετο με τις μαθησιακές δυσκολίες αλλά δεν μπορούσα να μην το βάλω καθώς με "τρελαίνει" η εικόνα των γονιών που καπνίζουν δίπλα από τα παιδιά τους....
 Ιδού λοιπόν τι λέει η έρευνα:
Δέκα λεπτά παραμονής στο ίδιο αυτοκίνητο με έναν καπνιστή, είναι αρκετά για ένα παιδί που βρίσκεται στο πίσω κάθισμα, ώστε να εκτεθεί σε αύξηση έως 30% των επικίνδυνων ρυπογόνων ουσιών του αέρα λόγω του παθητικού καπνίσματος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

20 Νοεμβρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Τρίτη 20 Νοεμβρίου, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF ανακοινώνει τα Βραβεία UNICEF 2012 σε ειδική εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου. Βραβεύονται σχολεία και μαθητές από όλη τη χώρα και το εξωτερικό που διακρίθηκαν σε σχετικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Οι μαθητές ζητούν από τους μεγάλους περισσότερη ψυχαγωγία, σχολεία, φιλία και απλώνουν το χέρι σε όλα τα παιδιά της γης.

16 Νοεμβρίου 2012

Καλή συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους γονείς μέσα από την παροχή συστηματικής, εύχρηστης και ορθής πληροφόρησης για υλικά, φορείς, ενώσεις γονέων κτλ. Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί συλλογικά ή ατομικά μπορούν να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτές των γονέων για ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, όπως η βοήθεια στο σπίτι και η οργάνωση της συμπεριφοράς.

12 Νοεμβρίου 2012

Έρευνα: Μια πρωτεΐνη υπεύθυνη για τον αυτισμό;

Ο εντοπισμός μιας γονιδιακής μετάλλαξης που φαίνεται να ευθύνεται για τον αυτισμό ίσως ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες!
 Μια γενετική μετάλλαξη που μειώνει δραματικά την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και φαίνεται να συνδέεται με τον αυτισμό εντόπισαν ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

5 Νοεμβρίου 2012

Τα συμπτώματα της δυσλεξίας

 Κάποια πρώτα σημάδια μπορούν να παρατηρηθούν στο νηπιαγωγείο ή ακόμα και στην προσχολική ηλικία:

- Δυσκολία στο συντονισμό αδρών και λεπτών κινήσεων. π.χ. δέσιμο κορδονιών, πήδημα με το ένα πόδι.
- Καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου.

4 Νοεμβρίου 2012

Έρευνα δείχνει ότι η νοημοσύνη αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα έχει ένα παιδί στην ηλικία των τεσσάρων ετών τόσο καλύτερα ανεπτυγμένος είναι ο εγκέφαλός του στα 18 του χρόνια, χαρίζοντάς του υψηλότερη νοημοσύνη και καλύτερες γνωσιακές λειτουργίες. Τα ευρήματα αυτά έρχονται να υπογραμμίσουντην τεράστια σημασία που έχουν οι εμπειρίες της πρώτης παιδικής ηλικίας αργότερα στη ζωή.

1 Νοεμβρίου 2012

Αντιμετωπίζοντας τη δυσλεξία

Συχνά παίρνω e-mail από γονείς ή από άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την ειδική αγωγή, που με ρωτούν πώς αντιμετωπίζεται η δυσλεξία, ποιός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος αλλά και ο τρόπος. Εν συντομία θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις.