8 Ιανουαρίου 2014

Άσκηση: Το κουτί των λέξεων

Μια πολύ εύκολη και παράλληλα ευχάριστη άσκηση με στόχο τη βελτίωση στην ορθογραφία και την ανάγνωση, για την οποία θα χρειαστείτε:
-Ένα κουτί άδειο,το οποίο μπορείτε να "ντύσετε" με χαρτί περιτυλίγματος για να είναι πιο ωραίο. Στην πάνω πλευρά πρέπει να υπάρχει ένα άνοιγμα, όπως ας πούμε οι κάλπες των εκλογών! 

- Χρωματιστά χαρτιά ή χαρτόνι, κομμένα σε μικρά ορθογώνια

Ξεκινήστε καθημερινά να μαθαίνετε μία ή περισσότερες λέξεις με το παιδί. Μπορείτε να παίρνετε ιδέες από το μάθημα της γλώσσας, επιλέγοντας τις πιο δύσκολες λέξεις ως προς την ορθογραφία. Η διαδικασία είναι: Το παιδί μαθαίνει την ορθογραφία της λέξης, μετά γράφει την λέξη στο χαρτόνι και αν είναι σωστή τότε τη ρίχνει στο κουτί. Μπορείτε γράφοντας την λέξη να τονίζετε με άλλο χρώμα το σημείο της ορθογραφίας που πρέπει να θυμάται το παιδί. π.χ. παγωτό, κόκκινο, πηγαίνω

Καθορίστε μια συγκεκριμένη μέρα που θα ανοίγετε το κουτί. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να γίνεται κάθε 2 εβδομάδες ή κάθε μήνα. 
Τότε μπορούν να γίνουν οι εξής ασκήσεις:
- Το παιδί διαβάζει τις κάρτες που υπάρχουν μέσα στο κουτί (άσκηση για βελτίωση ανάγνωσης)
- Το παιδί γράφει τις λέξεις από το κουτί στο τετράδιο, είτε ως αντιγραφή, είτε ως ορθογραφία.
- Το παιδί επιλέγει τυχαία 1 κάρτα και φτιάχνει γραπτά ή προφορικά μία πρόταση με αυτήν τη λέξη.
- Το παιδί επιλέγει 5 ή περισσότερες κάρτες και προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει σε μια ιστορία (άσκηση ανάπτυξης γραπτού λόγου) 
- Βάζετε μερικές κάρτες πάνω στο γραφείο ώστε το παιδί να τις βάλει με σωστή αλφαβητική σειρά. 
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

3 σχόλια:

 1. Eίσαι φοβερη ! Έχω μείνει ενεά με τις εθόδους που χρησιμοποιείς. Είμα δημιουργικές, εύκολες και πάνω απ' όλα ευχάριστες στο παιδί. Ειλικρινά συγχαρητήρια για το έργο της δουλειάς σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ, χαίρομαι που σας αρέσουν και προπαντός αρέσουν και στα παιδιά!!!

   Διαγραφή
 2. Εχω μια κορη στη α πρωτη δημοτικου εχουμε προβλημα πρωτα με το να μαθουμε την ορθογραφια οσο και στην αναγνωση.τι μπορω να κανω με καρτελες ωστε να το δει σαν παιχνιδι και να αφομοιωνει αυτα που μαθαινουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή