Σελίδες

8 Ιανουαρίου 2014

Άσκηση: Το κουτί των λέξεων

Μια πολύ εύκολη και παράλληλα ευχάριστη άσκηση με στόχο τη βελτίωση στην ορθογραφία και την ανάγνωση, για την οποία θα χρειαστείτε:
-Ένα κουτί άδειο,το οποίο μπορείτε να "ντύσετε" με χαρτί περιτυλίγματος για να είναι πιο ωραίο. Στην πάνω πλευρά πρέπει να υπάρχει ένα άνοιγμα, όπως ας πούμε οι κάλπες των εκλογών! 

- Χρωματιστά χαρτιά ή χαρτόνι, κομμένα σε μικρά ορθογώνια

Ξεκινήστε καθημερινά να μαθαίνετε μία ή περισσότερες λέξεις με το παιδί. Μπορείτε να παίρνετε ιδέες από το μάθημα της γλώσσας, επιλέγοντας τις πιο δύσκολες λέξεις ως προς την ορθογραφία. Η διαδικασία είναι: Το παιδί μαθαίνει την ορθογραφία της λέξης, μετά γράφει την λέξη στο χαρτόνι και αν είναι σωστή τότε τη ρίχνει στο κουτί. Μπορείτε γράφοντας την λέξη να τονίζετε με άλλο χρώμα το σημείο της ορθογραφίας που πρέπει να θυμάται το παιδί. π.χ. παγωτό, κόκκινο, πηγαίνω

Καθορίστε μια συγκεκριμένη μέρα που θα ανοίγετε το κουτί. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να γίνεται κάθε 2 εβδομάδες ή κάθε μήνα. 
Τότε μπορούν να γίνουν οι εξής ασκήσεις:
- Το παιδί διαβάζει τις κάρτες που υπάρχουν μέσα στο κουτί (άσκηση για βελτίωση ανάγνωσης)
- Το παιδί γράφει τις λέξεις από το κουτί στο τετράδιο, είτε ως αντιγραφή, είτε ως ορθογραφία.
- Το παιδί επιλέγει τυχαία 1 κάρτα και φτιάχνει γραπτά ή προφορικά μία πρόταση με αυτήν τη λέξη.
- Το παιδί επιλέγει 5 ή περισσότερες κάρτες και προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει σε μια ιστορία (άσκηση ανάπτυξης γραπτού λόγου) 
- Βάζετε μερικές κάρτες πάνω στο γραφείο ώστε το παιδί να τις βάλει με σωστή αλφαβητική σειρά. 
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

6 σχόλια:

  1. Eίσαι φοβερη ! Έχω μείνει ενεά με τις εθόδους που χρησιμοποιείς. Είμα δημιουργικές, εύκολες και πάνω απ' όλα ευχάριστες στο παιδί. Ειλικρινά συγχαρητήρια για το έργο της δουλειάς σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, χαίρομαι που σας αρέσουν και προπαντός αρέσουν και στα παιδιά!!!

      Διαγραφή
  2. Εχω μια κορη στη α πρωτη δημοτικου εχουμε προβλημα πρωτα με το να μαθουμε την ορθογραφια οσο και στην αναγνωση.τι μπορω να κανω με καρτελες ωστε να το δει σαν παιχνιδι και να αφομοιωνει αυτα που μαθαινουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, το σχόλιο σας είναι πολύ γενικό για να καταλάβω τις δυσκολίες του παιδιού ώστε να σας βοηθήσω. Γράψτε μου στο sofiatsin@gmail.com περισσότερες λεπτομέρειες. π.χ. γνωρίζει τα γράμματα; διαβάζει συλλαβές; Αργεί πολύ να μάθει την ορθογραφία; στα μαθηματικά υπάρχει κάποια δυσκολία;

      Διαγραφή
  3. Γεια σας .Έχω ένα αγοράκι που πάει α δημοτικου.Εκανε επαναφοιτηση νηπίου γιατί ήταν ο μικρότερος γεννημένος Δεκέμβρη και ήταν ανώριμο στην Ομιλία του και γενικά έκρινα το καλύτερο που έπρεπε να κάνω ήταν να ξανακάνει μια χρονιά το νήπιο.Το παιδί έχει κάνει και 2 χρόνια λογοθεραπεια Έχει εξεταστεί και από αναπτυξιολογο παλιότερα χωρίς να έχει βρει κάτι ανησυχητικό εκτός από ανωριμότητα λόγου.Το πρόβλημα είναι ότι η δασκάλα του μου είπε ότι βλέπει λίγα λαθάκια στην ορθογραφια μπερδεύει λίγα γράμματα,ενώ στα μαθηματικά είναι πολύ καλός!Στο καθημερινό διάβασμα δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα κάθεται να διαβάσει 1με 2 ώρες περίπου ανάλογα τις εργασίες στην αντιγραφή μια χαρά τον βλέπω στην αναγνωση προσπαθεί συλλαβιστα κάποιες λέξεις ακόμα τις μπερδεύει,αλλά θεωρώ ότι είναι νωρίς ακόμα να τα λέει τέλεια.Εχω αρχίσει και του βάζω να διαβάζει και παρ αμυθια. Η Δασκαλα μου είπε μήπως να πάμε στο Κέδδυ αλλά δεν συμφωνώ την συγκεκριμένη στιγμή γιατί είναι νωρίς ακόμα.Εχει και ένα κόλλημα η συγκεκριμένη δασκάλα τα περισσότερα παιδιά να τα στέλνει εκει χωρίς ιδιαίτερο λόγο.Περσι έστειλε 20 παιδιά για αξιολόγηση υπερβολικό δεν είναι;Το θέμα είναι εγώ τι μπορώ να κάνω να ακουσω την συμβουλη της η να δωσω χρονο στο παιδι να δω πως θα πάει και β δημοτικου και να μην τον ταλαιπωρώ άδικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,
    Θα ήθελα να μου δώσεις μερικά στοιχεία ακόμα για να μπορέσω να σε βοηθήσω.
    Γνωρίζει όλα τα γράμματα; Διαβάζει με άνεση συλλαβές και δισύλλαβες λέξεις; Έχει αποκατασταθεί πλήρως ο προφορικός του λόγος; Τι είδους λάθη κάνει στην ορθογραφία; Όταν κάνει λάθος μπορεί να το εντοπίσει;
    Ο χρόνος μελέτης δεν πρέπει να ξεπερνά την μία ώρα. Βάζει πολλά η δασκάλα;

    Η δασκάλα προφανώς από φόβο μήπως παραβλέψει κάποια ανάγκη, στέλνει πολλά παιδιά για αξιολόγηση. Το προτιμώ αυτό, από άλλους που δεν παίρνουν χαμπάρι ακόμα και σημαντικές μαθησιακές δυσκολίες.

    Απάντησε μου στο sofiatsin@gmail.com για πιο άμεση επικοινωνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή