Σελίδες

13 Μαΐου 2014

Πως αντιμετωπίζονται οι παιδικές φοβίες


Τα παιδιά κάποιες φορές διακατέχονται από φόβους, όπως για παράδειγμα φόβος για το σκοτάδι, τα ζώα, τα τέρατα, τις φυσικές καταστροφές κ.λ.π. Μπορεί μάλιστα να εκδηλώσουν πονοκεφάλους, κοιλιακές διαταραχές, ταχυπαλμία, εφίδρωση, ζαλάδα, έντονο άγχος.  Τότε δεν μιλάμε για απλό φόβο αλλά για φοβία, κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει φόβους - φοβίες:
- Να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, ώστε τα εντοπίσετε νωρίς το πρόβλημα. 
- Το σημαντικότερο είναι να ακούσετε με προσοχή το παιδί σας, να καταλάβετε αυτά που λέει, να το κάνετε να νοιώσει άνετα ώστε να εκφράσει τους φόβους του. 
Μην κοροϊδεύετε ή γελοιοποιήσετε ή μειώσετε την αξία οποιουδήποτε φόβου και φοβίας μπορεί να έχει το παιδί σας. Όσο παράλογος κι αν ακούγεται στα αυτιά σας ο φόβος του παιδιού σας, για εκείνο είναι πολύ σημαντικός και επηρεάζει την ζωή του. . 
-Προσέξτε να μην μεταδίδετε δικούς σας φόβους στα παιδιά σας. Βλέπω συχνά να συμβαίνει αυτό π.χ.  Η μαμά φοβάται τα αεροπλάνα, έτσι και το παιδί δεν θέλει να μπει ποτέ του! Ο μπαμπάς φοβάται τα σκυλιά επειδή του είχε επιτεθεί κάποιο όταν ήταν μικρός, έτσι και το παιδί τα φοβάται. Δεν λέω ότι όλοι οι φόβοι μεταδίδονται από τους γονείς, αλλά πρέπει να προσέχετε ώστε να μην επηρεάζετε τα παιδιά σας. 
- Μην φοβερίζετε τα παιδιά σας! π.χ. αν δεν φας θα σε πάρει ο μπαμπούλας, αν δεν διαβάσεις θα σε παρατήσω και άλλα τέτοια που δεν είναι καθόλου ωραία και συχνά επιδρούν πολύ αρνητικά στην ψυχολογία του παιδιού. 
- Μπορείτε να πάρετε σχετικά βιβλία για παιδιά, που αναφέρονται σε διάφορους φόβους. Μερικά από αυτά είναι:
Κι ένα βιβλίο για τους γονείς: Μαμά φοβάμαι....κι εγώ παιδί μου
- Για κάποιες φοβίες μπορείτε να γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα και να βοηθήσετε το παιδί σας. π.χ. Αν το παιδί φοβάται τα σκυλιά, φέρτε το σε επαφή με ένα πολύ φιλικό σκυλί ή με ένα κουτάβι. Δώστε του χρόνο να το παρατηρήσει, παίξτε εσείς με τον σκύλο, ενθαρρύνετε το παιδί να το χαϊδέψει και να ασχοληθεί μαζί του, χωρίς όμως πίεση. Κάντε υπομονή μέχρι το παιδί να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον φόβο του!
- Πολλά παιδιά φοβούνται το βράδυ και ζητούν από τους γονείς να κοιμούνται μαζί τους. Αυτό καλύτερα να το αποφύγετε και να προτιμήσετε να βάλετε φωτάκι στο δωμάτιο του παιδιού, καθώς και να κάθεστε στο δωμάτιο του για λίγη ώρα μέχρι να κοιμηθεί. 
- Μην είστε υπερπροστατευτικοί! Υπερβολικές συμπεριφορές από την πλευρά σας μπορεί να δημιουργήσουν ανασφάλειες και φοβίες στα παιδιά. 
- Προσέξτε τι βλέπουν στην τηλεόραση ή ακόμα και σε παιδικές ταινίες. Οι εικόνες που βλέπουν μπορεί να εξελιχθούν σε νυχτερινούς εφιάλτες. 

Τι κάνουμε όταν ο φόβος γίνει φοβία που επηρεάζει τη ζωή του παιδιού:
Απεθυνόμαστε σε παιδοψυχολόγο όταν οι ενδείξεις της φοβίας είναι υπερβολικές και έντονες, όταν παραμένουν και ίσως χειροτερεύουν με τον καιρό, όταν προκαλούν σωματικές ενοχλήσεις, όταν επηρεάζουν τη ζωή του παιδιού.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρη αντιμετώπιση της φοβίας, αποκλειστικά και μόνο με τους αρμόδιους ειδικούς.

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου