Σελίδες

1 Οκτωβρίου 2014

Τι να κάνετε αν το παιδί σας διαβάζει αργά και διστακτικά - αντιμετώπιση δυσαναγνωσίας




Πολλά παιδιά παρουσιάζουν δυσκολία στην ανάγνωση, ακόμα και μετά την Α' και τη Β' Δημοτικού, κάτι που αποκαλείται δυσαναγνωσία. Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι η αργή και διστακτική ανάγνωση, χωρίς σωστή έκφραση και ακρίβεια. Επίσης συνήθως τα παιδιά που διαβάζουν αργά δεν καταλαβαίνουν αυτό που διαβάζουν.


Αν το παιδί είναι στα αρχικά στάδια εκμάθησης της ανάγνωσης του δίνουμε λίγο χρόνο μήπως και ξεπεράσει τη δυσκολία. Μερικές συμβουλές είναι:

 - Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει όλα τα φωνήματα καλά. 
- Βεβαιωθείτε ότι μπορεί αν διαβάζει γρήγορα όλες τις συλλαβές - τον πίνακα της ανάγνωσης.
- Διαβάστε πρώτα εσείς το κείμενο, βάζοντας όμως το παιδί να δείχνει με το δάχτυλο του ή ένα μολύβι κάθε λέξη μέσα στο κείμενο που διαβάζετε. 
- Διαβάστε μαζί! Έτσι δεν θα νοιώθει άβολα αν κάπου κομπιάζει. Μετρήστε μέχρι το τρία και ξεκινήστε την ανάγνωση κειμένου ή λέξεων μαζί. 
- Κάντε μικρές λίστες με λέξεις από το κείμενο για να διαβάζει το παιδί δυνατά. 
-  Υπενθυμίζετε στο παιδί τι πρέπει να κάνει στα σημεία στίξης.
- Αν δυσκολεύται σε μια λέξη, χωρίστε την σε συλλαβές με χρώματα για να μάθει να τη διαβάζει σωστά. π.χ.  πα    ρα    θυ     ρο
- Σημειώστε ποιες λέξεις δυσκολεύουν το παιδί σε κάθε μάθημα και φτιάξτε λίστες για ανάγνωση με λέξεις ή απλές προτάσεις. 
-  Φτιάξτε πίνακες ανάγνωσης π.χ.  ομοιοκαταληξίας με λέξεις π.χ. λέξεις που μοιάζουν με την λέξη μπαλόνι - πεπόνι, μπαλκόνι, τρομπόνι, σεντόνι, λεμόνι
- Δώστε έμφαση στη σωστή έκφραση όταν διαβάζετε στο παιδί. Μπορείτε επίσης να διαβάζετε μια ιστορία ή ένα διάλογο με διαφορετικούς τρόπους π.χ. με ενθουσιασμό, με απογοήτευση, με αστείο τρόπο ή με σοβαρό Με λίγα λόγια.....αυτοσχεδιάστε ώστε να καταλάβει το παιδί τους διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης. 
- Όταν διαβάζετε διαλόγους αλλάξτε τις φωνές σας! Αρέσει πολύ στα παιδιά! Γενικά να προτιμάτε κείμενα με διαλόγους αν θέλετε να διδάξετε τον σωστό τρόπο έκφρασης της ανάγνωσης. 
- Αφού ολοκληρωθεί η ανάγνωση ενός κειμένου, κάντε ερωτήσεις για να δείτε αν το παιδί έχει καταλάβει αυτό που διάβασε. 
- Όταν το παιδί διαβάζει κάτι δυνατά και κομπιάζει σε κάποια λέξη, δώστε του λίγο χρόνο να επεξεργαστεί και να μπορέσει να διαβάσει τελικά τη λέξη. Μην σπεύδετε λοιπόν να πείτε εσείς τη λέξη!
- Διορθώστε πολύ ευγενικά και διακριτικά τα όποια λάθη του παιδιού.
- Μιλήστε με τη δασκάλα ώστε να μην βάζει το παιδί να διαβάζει δυνατά στην τάξη, μέχρι να βελτιωθεί η ικανότητα του στην ανάγνωση.
- Τονίστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού επιβραβεύοντας ακόμα και μια μικρή βελτίωση!

Αν οι δυσκολίες επιμένουν τότε πρέπει να κάνετε παρέμβαση ειδικής αγωγής με στόχο τη βελτίωση της ανάγνωσης με εξατομικευμένο πρόγραμμα βασισμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυσκολίες του κάθε παιδιού.  

Η δυσκολία στην ανάγνωση πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα γιατί η ανάγνωση είναι πολύ ουσιαστική για όλα τα μαθήματα. Το παιδί με δυσαναγνωσία θα νοιώθει άβολα να διαβάζει δυνατά μέσα στην τάξη και σταδιακά δεν θα θέλει να διαβάζει τίποτα, ούτε καν ένα ευχάριστο εξωσχολικό βιβλίο, θα αντιπαθήσει δηλαδή το διάβασμα συνολικά.  

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr


2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, Σοφία! Έχω έναν μαθητή Ε' Δημοτικού ο οποίος διαβάζει σχεδόν συλλαβιστά και μπροστά από κάθε λέξη βάζει το 'εε' όταν δυσκολεύεται. Γνωρίζει σύνθεση και ανάλυση όλων των συλλαβών, καταλαβαίνει αυτά που διαβάζει αλλά η ανάγνωσή του είναι αργή και διστακτική. ΄Εχουμε δούλεψει καρτέλες λέξεων με λέξεις ΣΦΣΦ και λέξεις που μοιάζουν με αντιπαραβολή. Έχει μια τάση να τονίζει στην παραλήγουσα όταν διαβάζει, γιατί του είναι πιο εύκολο, οπότε δουλέψαμε και με τονισμό λέξεων και ανάγνωση λέξεων οξύτονων για να "λυθεί" λίγο η γλώσσα του. Τα γράμματά του είναι πολύ καλά, και ο προφρικός του λόγος πολύ καλός. Φτιάχνει και ιστοριούλες με λέξεις που του δίνω. Μόνο γραπτό λόγο δεν έχουμε δουλέψει πολύ. Στο σχολείο δεν κάνουν ανάγνωση και ορθογραφία, αλλά και πάλι δεν είναι τρομερά ανορθόγραφος. Η διάγνωση από το νοσοκομείο που πήγε λέει για δυσκολίες στην ανάγνωση στο ανώτερο φυσιολογικό δείκτη και δυσκολία στη μνημονική ανάκληση. Και πάλι όμως, από μνήμη είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Έχω απελπιστεί, δοκιμάζω διάφορα πράγματα όπως καταλαβαίνεις αλλά δεν βλέπω αποτέλεσμα. Στο σπίτι δεν έχει χρόνο να δουλευτεί με τις καρτέλες που του δίνω, έχω μιλήσει και με τη μητέρα. Το παιδί δεν το απασχολεί και πολύ να μάθει να διαβάζει σωστά είναι η αλήθεια και γι'αυτό βαριέται συνήθως όταν συναντιόμαστε και το παραδέχεται. Καμιά συμβουλή; Οποιαδήποτε γνώμη θα μου είναι πολύτιμη! Σε ευχαριστώ!
    Αναστασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία, είσαι ειδική παιδαγωγός; Πόσες ώρες την εβδομάδα κάνετε μάθημα;Πόσο καιρό κάνετε μάθημα;Στα μαθήματα όπως η ιστορία τα πάει καλά;
      Πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνεις στις λίστες λέξεων, καρτέλες, εικόνες-λέξεις, ανάγνωση διαλόγων, ανάγνωση προτάσεων και κειμένων. Παράλληλα να κάνετε και γραπτή έκφραση, να τον βάζεις να διαβάζει ακόμα και αυτά που γράφει. Βρες ενδιαφέροντα για εκείνον κείμενα - π.χ. στα αγόρια αρέσουν οι ιστορίες με πειρατές, ανακαλύψεις, άγρια ζώα κλπ
      Αν θες απάντησε μου στο sofiatsin@gmail.com για πιο άμεση επικοινωνία

      Διαγραφή