Σελίδες

30 Ιουνίου 2015

Απλές ασκήσεις για βελτίωση στην ανάγνωση

Απλές αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις για βελτίωση στην ανάγνωση, που μπορείτε εύκολα να κάνετε με τα παιδιά σας στο σπίτι, κατάλληλες και για εξάσκηση στη σχολική τάξη. 
  • Ζητάμε από το να παιδί να βρει:
-Λέξεις που αρχίζουν από το γράμμα –μ- (ή οποιοδήποτε άλλο)
-Λέξεις που αρχίζουν από τη συλλαβή –βε- (ή άλλη)
-Λέξεις που έχουν μέσα το γράμμα –ρ- (και με όλα τα γράμματα)

-Λέξεις που να περιέχουν τα γράμματα –μ- και –λ- π.χ. λεμόνι, καλάμι, μαλλιά
-Λέξεις που να περιέχουν το σύμπλεγμα –κρ- (και με όλα τα συμπλέγματα)
  • Φτιάξτε με λευκό χαρτόνι κάρτες με τις συλλαβές. Μπορείτε να παίξετε πολλά παιχνίδια με αυτές. π.χ. Βάζετε τις κάρτες πάνω σε μια επιφάνεια και ζητάτε από το παιδί να σας δώσει την κάρτα με μία συλλαβή. Ζητάτε το παιδί να σας φτιάξει μια λέξη π.χ. γα-τα. Το παιδί μπορεί να διαβάσει την κάθε κάρτα με τις συλλαβές. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια λέξη και να ζητήσετε από το παιδί να τη διαβάσει.
  • Φτιάξτε πάντα σε λευκό φόντο και έντονα χρώματα και γράμματα, κάρτες με όλα τα γράμματα της ελληνικής γλώσσας, κεφαλαία και μικρά. Ζητάτε από το παιδί να σας προφέρει το κάθε γράμμα, να βρει λέξεις που αρχίζουν από το κάθε γράμμα και να άντιστοιχίσει τα κεφαλαία με τα πεζά γράμματα.

  • Καλλιεργείστε την αναγνωστική διαίσθηση φτιάχνοντας προτάσεις από τις οποίες λείπει μια λέξη. Ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. π.χ. Κάθε πρωί τρώω......., Πάω για.................στη θάλασσα. κ.λ.π
  • Φτιάξτε πίνακες, τους οποίους θα διαβάζουν τα παιδιά:
-με λέξεις που διαφέρουν στο πρώτο γράμμα. π.χ. πόδι-ρόδι, χάδι-λάδι, θέμα-δέμα, ζάρι-ψάρι, γέλα-σέλα κ.λ.π.
- σχηματίζονται με αντιμετάθεση συλλαβών π.χ. ζάρι – ρίζα, παπί – πάπια, λάμπα – μπάλα
- διαφέρουν μόνο στον τονισμό π.χ. άλλα – αλλά, γέρος - γερός, ρόδια - ροδιά, πόδια - ποδιά, χάλια - χαλιά κ.λ.π
  • Διαβάστε ένα κείμενο μαζί. Δηλαδή καθορίστε τη σειρά και τον κανόνα και διαβάστε εναλλάξ με το παιδί. π.χ. μια πρόταση το παιδί και μία ο μεγάλος ή μια παράγραφο ο καθένας. 

    Σοφία Τσιντσικλόγλου
    Ειδική Παιδαγωγός

5 σχόλια:

  1. Φαίνεται όμορφος τρόπος για ένα παιδί να παίζει και να μαθαίνει μαζί!..Απλά χρειάζεται νομίζω πολύ χρόνο από την μεριά των γονιών (κάτι που δεν ξέρω καταπόσο είναι δυνατών) καθώς και μια α εφευρετικότητας από τους γονείς για την εξεύρεση λέξεων..
    Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια λένε,αλλά σημασία έχει τι του σερβίρεις και πώς νομίζω..

    Υ.Γ. σου απάντησα και στο σχόλιό σου στην παλιότερη ανάρτηση..τώρα το είδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος από τους γονείς που συχνά δουλεύουν πολλές ώρες και δεν υπάρχει. Όμως αν μια Κυριακή πρωί προσπαθήσεις, θα δεις πόσο υλικό μπορείς να φτιάξεις. Επίσης υπάρχει έτοιμο υλικό αν ψάξεις στο διαδίκτυο αλλά και στα βιβλιοπωλεία. Είναι πραγματικά πολύτιμο το παιδί να έχει υλικό εκπαιδευτικό με το οποίο μπορεί να μάθει παίζοντας. Το σίγουρο είναι ότι από την τηλεόραση δεν θα μάθει τίποτα! Υπάρχουν επίσης πολύ όμορφα και διασκεδαστικά προγράμματα για υπολογιστή με ποικίλη εκπαιδευτική ύλη που μπορεί κάποιος να πάρει στο παιδί του.
    Καλό καλοκαίρι φωτεινό αστεράκι, πάντα να λάμπεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμμ ναι μια Κυριακή είναι οτι πρέπει για να ασχοληθείς με την οικογένεια με οποιοδήποτε τρόπο..αν και δεν το πολυθυμάμαι αυτό στην πράξη,περισσότερο διάβασμα θυμάμαι σαν Κυριακή!
    Όποιος θέλει βρίσκει δεν λένε? Υλικό βρίσκεις θέληση δεν ξέρω αν υπάρχει για αυτό!
    Χμμ δεν ξέρω εγώ νομίζω οτι και από την τηλεόραση μπορείς να πάρεις αρκετά πράγματα..απλά το θέμα είναι να ανακαλύψεις τα σωστά μηνύματα και πληροφορίες που σου παρέχει και να το προσομοιώσεις σε σένα!
    Ναι ευτυχώς έχει αναπτυχθεί αρκετά οι τεχνολογία και για αυτό..δεν το έχω πολυψάξει το θέμα αυτό ακόμα...το κακό είναι οτι δεν εχω παιδιά για την ώρα...προλαβαίνω να γυρίσω πίσω εγώ νομίζεις? :P χαχαχαχαχα!

    Καλό καλοκαιράκι και σε σένα και πάντα με χαμόγελο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί ένα παιδί να πάρει από την τηλεόραση...
    Η χρήση της τεχνολογίας με έλεγχο από τους γονείς μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλά ναι δεν υπάρχουν αλλά υπάρχουν κάποια που μπορείς να ανακαλύψεις με προσοχή βέβαια!

    Όσο για την τεχνολογία ευτυχώς υπάρχει και αυτή όσο για τον έλεγχο χαίρομαι που δεν υπήρξε αυτή την φορά και βρίσκομαι τώρα εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή