Σελίδες

13 Απριλίου 2017

Τα θετικά χαρακτηριστικά των παιδιών με Διάσπαση προσοχής/Υπερκινητικότητα

Συνήθως διαβάζουμε και αναλύουμε όλα τα αρνητικά που συνυπάρχουν με τη διάσπαση προσοχής, όλες τις δυσκολίες που έχουν τα παιδιά σε σχέση με το σχολείο και την καθημερινότητα τους. Σκέφτηκα όμως να γράψω κάτι διαφορετικό....τα θετικά χαρακτηριστικά των υπερκινητικών παιδιών, που έχω εντοπίσει στα χρόνια που δουλεύω ως ειδική παιδαγωγός.  Ναι υπάρχουν και θετικά, αρκεί κάποιος να θέλει να τα δει και να τα αναγνωρίσει, να θέλει να εστιάσει σε αυτά και να αφήσει έστω για λίγο στην άκρη όλα τα υπόλοιπα. 

Καταρχήν τα παιδιά αυτά έχουν τρομερή σκέψη και δημιουργικότητα. Μπορούν να φτιάξουν αντικείμενα με τα πιο απλά και άχρηστα υλικά! Να κατασκευάσουν απίστευτα παιχνίδια και να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο φανταστικό κόσμο. 

Μπορούν επίσης να διηγηθούν τις πιο απίθανες ιστορίες! Κάνουν διαφορετικούς συνειρμούς και έχουν ασυνήθιστες ιδέες!

Έχουν αυξημένη την ενσυναίσθηση. Όταν διαπιστώνουν ότι κάποιος έχει ανάγκη από βοήθεια, τρέχουν αυθόρμητα και με μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν. Όταν μάλιστα κάποιος τους ζητά συγνώμη, αμέσως συγχωρούν και ξεχνούν. 

Έχουν έντονη την αίσθηση του δίκαιου και του άδικου, όχι μόνο σε ότι αφορά τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους. Βέβαια πολλές φορές εκφράζουν τα παράπονα τους τόσο έντονα που καταλήγουν σε συμπεριφορές νευρικές και υπερβολικές. Ωστόσο μάχονται όταν βλέπουν το άδικο! 

Μπορούν να γίνουν φίλοι με το πιο μικρό παιδί μέχρι και τον πιο ηλικιωμένο, αρκεί να νοιώσουν αποδοχή και αγάπη. Είναι άτομα κοινωνικά, που σέβονται τον άλλο και θέλουν να τον γνωρίσουν. Όλα αυτά όμως όταν εισπράττουν αγάπη και ενδιαφέρον από το συνομιλητή τους.

Ενθουσιάζονται πολύ εύκολα και εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους. Παράλληλα βέβαια βαριούνται και πολύ εύκολα!

Είναι παιδιά που ενώ σε δυσκολεύουν αρκετά, ειδικά αν είσαι δάσκαλος τους, παράλληλα όμως συνέχεια σε εκπλήσσουν με την ιδιαίτερη ευστροφία τους, την φαντασία και το ταμπεραμέντο τους. 

Πρέπει λοιπόν να εστιάζουμε λίγο περισσότερο στα θετικά χαρακτηριστικά των παιδιών και να τους δώσουμε χρόνο και χώρο να εκφραστούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο!  

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου