Σελίδες

14 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωινό ξύπνημα και ετοιμασία για το σχολείο

Παιδιά που κρύβονται κάτω από τα σκεπάσματα, που δεν σηκώνονται με τίποτα, που αργούν πολύ να ετοιμαστούν, γονείς που τρέχουν πανικόβλητοι....με αποτέλεσμα το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο να γίνεται καθημερινός εφιάλτης! Τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε το δύσκολο πρωινό ξύπνημα σε κάτι πιο ευχάριστο και λειτουργικό:


Καλός και αρκετός ύπνος
Το πόσο νωρίς πρέπει να ξαπλώνει ένα παιδί είναι σχετικό και ανάλογο με την ηλικία. Γενικά τα παιδιά του δημοτικού χρειάζονται 9-11 ώρες ύπνου καθημερινά! 
Όταν το παιδί δεν κοιμάται αρκετά, επόμενο είναι να μην θέλει να σηκωθεί το πρωί και να νυστάζει όλη μέρα. Φροντίστε λοιπόν να ξαπλώνουν νωρίς τα παιδιά, προσαρμόζοντας το οικογενειακό πρόγραμμα ανάλογα.
π.χ. το βραδινό να γίνεται νωρίτερα, να μην υπάρχουν έξοδοι και επισκέψεις, να κάνουν νωρίς μπάνιο κ.λ.π.

Ρολόι
Αν το παιδί είναι σε ηλικία που γνωρίζει την ώρα, φροντίστε να έχει στο δωμάτιό του ένα ρολόι και ενημερώστε το για την ώρα που πρέπει να κοιμάται, να ξυπνάει και να είναι έτοιμο για το σχολείο, έτσι ώστε να έχει την αίσθηση του χρόνου.

Έτοιμη τσάντα
Στο τέλος της καθημερινής μελέτης του παιδιού, φροντίστε να φτιάξει την τσάντα του. Βάλτε το παιδί υπεύθυνο για την οργάνωση της τσάντας του και φυσικά κάντε κι εσείς έναν έλεγχο στα κρυφά να δείτε αν έχει όλα τα απαραίτητα για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. 

Ήρεμο ξύπνημα
Σε κανέναν δεν αρέσει να ξυπνά με φωνές και με πανικό, πόσο μάλλον στα παιδιά! Ξυπνήστε τα όμορφα και με αγάπη, δίνοντας τους ένα 5άλεπτο για το αγαπημένο χουζούρι! Μην περιμένετε τα παιδιά να σηκωθούν πάνω σαν ελατήρια απλά επειδή το λέτε! Ως κίνητρο για να ξυπνήσουν και να σηκωθούν πιο γρήγορα είναι το νόστιμο πρωινό ή οι μελωδίες των αγαπημένων τους τραγουδιών.

Συζήτηση
Ιδανική ώρα για συζήτηση σχετικά με το πρωινό ξύπνημα είναι το βράδυ πριν το παιδί κοιμηθεί. Πείτε του γιατί πρέπει να ξυπνά στην ώρα του, ότι είναι καλό να μην υπάρχουν φωνές και τρέξιμο το πρωί, ότι πρέπει να ετοιμάζεται γρήγορα για να μην χρειάζεται να ξυπνάει ακόμα νωρίτερα. 

Ελαφρύ βραδινό
Καλό είναι να αποφεύγονται τα βαριά γεύματα, καθώς και η κατανάλωση γλυκών αργά το απόγευμα - δίνουν ενέργεια και ίσως φέρουν αυπνία ή κακό ύπνο. 

Πρωινό ξύπνημα γονιών
Το πρωινό ξύπνημα μπορεί να είναι δύσκολο και για τους γονείς που πάνε πιο αργά στην δουλειά ή που δεν δουλεύουν. Φροντίστε να είστε λοιπόν εσείς συνεπείς με το ξυπνητήρι σας και να μην κάθε πρωί! 

Ρούχα
Να έχετε έτοιμα τα ρούχα και παπούτσια του παιδιού, ώστε να μπορεί γρήγορα να ντυθεί το πρωί χωρίς να ψάχνει τις ντουλάπες και για κρυμμένα παπούτσια κάτω από το κρεβάτι! 

Πρωινό
Να έχετε έτοιμο το κολατσιό που θα πάρει μαζί στο σχολείο και φροντίστε το πρωινό  να μην θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία.


Να θυμάστε ότι "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" και να φροντίζετε τα παιδιά σας να έχουν ένα χαρούμενο ξύπνημα που θα τα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν θετικά σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου.


Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου