Σελίδες

26 Δεκεμβρίου 2017

Το διάβασμα στο σπίτι- Συμβουλές για να γίνει η μελέτη πιο εύκολη!

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται πολύ στο θέμα της οργάνωσης, με αποτέλεσμα η ώρα της καθημερινής μελέτης να είναι πολύ δύσκολη και με μεγάλη χρονική διάρκεια. Ως γονείς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν να οργανώνουν την μελέτη τους. Αυτό δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά με απλά βήματα και σταθερότητα του προγράμματος.

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για το διάβασμα στο σπίτι

Ανάλογα με το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού αλλά και τις ανάγκες του, καθορίζεται η ώρα της μελέτης. Συνήθως είναι λίγη ώρα μετά το μεσημεριανό φαγητό. Κάποια παιδιά ξεκινούν αμέσως ή θέλουν λίγο χρόνο να παίξουν και να χαλαρώσουν πριν την μελέτη. Σίγουρα δεν πρέπει να καταλήγει να διαβάζει αργά το απόγευμα ή το βράδυ, γιατί τότε το παιδί είναι πολύ κουρασμένο! Άρα λοιπόν, βρείτε την κατάλληλη ώρα μελέτης για το παιδί σας και κρατήστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα. Το παιδί πρέπει να ξέρει πότε διαβάζει, πότε έχει εξωσχολικές δραστηριότητες, πότε είναι ο χρόνος παιχνιδιού. Γενικά δηλαδή ακολουθούμε μια σταθερή ρουτίνα για να διευκολύνουμε τα παιδιά στην οργάνωση.

Πού γίνεται η μελέτη
Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος χώρος μελέτης. Αυτό συνήθως είναι σε κάποιο γραφείο στο δωμάτιο του παιδιού ή σε κάποιο ήσυχο μέρος του σπιτιού. Δεν είναι καλό να μάθει το παιδί να διαβάζει ξάπλα στον καναπέ ή όπου να 'ναι, αλλά να υπάρχει η γωνιά που προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για οργάνωση και συγκέντρωση.

Από που ξεκινά το διάβασμα
Το καλύτερο είναι να ξεκινά από το πιο δύσκολο μάθημα και να αφήνει τα πιο εύκολα για το τέλος. Επιτρέπουμε να κάνει διάλειμμα αλλά αφού ολοκληρώσει μια εργασία και όχι παρατώντας τα στην μέση. Αν το παιδί καθυστερεί πολύ μια άσκηση ή χαζεύει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα χρονόμετρο προτρέποντας το παιδί να προσπαθήσει να προλάβει την άσκηση πριν χτυπήσει το χρονόμετρο.

Εξωσχολικές δραστηριότητες
Είναι ωραίες οι εξωσχολικές δραστηριότητες αρκεί να μην γίνονται υπερβολές! Φροντίστε ώστε να υπάρχει χρόνος για μελέτη και μετά να ακολουθούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Επίσης είναι απαραίτητο να υπάρχει καθημερινά ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι και βόλτες στην παιδική χαρά ή κάπου αλλού. Δεν φορτώνουμε πολύ το πρόγραμμα και κοιτάμε να μην είναι εις βάρος της καθημερινής μελέτης αλλά και της ελεύθερης ώρας.

Όχι στην τηλεόραση πριν την μελέτη
Πολύ συχνό φαινόμενο είναι τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση (ή να ασχολούνται με κάποιο κινητό) πριν ξεκινήσουν το διάβασμα. Κάτι τέτοιο επηρεάζει αρνητικά την μελέτη, γιατί η τηλεόραση εντείνει τη διάσπαση προσοχής και αποσυντονίζει την συγκέντρωση του παιδιού. Τηλεόραση και άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια αυστηρά μετά την ολοκλήρωση του διαβάσματος!

Όχι άγχος!
Η καθημερινή μελέτη συχνά δημιουργεί άγχος και δυσαρέσκεια στους γονείς, και φυσικά αυτό επηρεάζει και τα παιδιά. Δεν αγχωνόμαστε αλλά βοηθάμε το παιδί στην οργάνωση της μελέτης με θετικό τρόπο και επιβράβευση. Οι απειλές τύπου "αν δεν διαβάσεις θα μπεις τιμωρία" καλύτερα να αποφεύγονται και να χρησιμοποιούνται φράσεις όπως "αν συγκεντρωθείς και τελειώσεις γρήγορα τα μαθήματα σου, θα δεις τηλεόραση ή θα πάμε βόλτα ή θα παίξουμε ένα παιχνίδι". Δίνουμε δηλαδή θετικά κίνητρα στα παιδιά!

Όχι στην παπαγαλία
Διδάσκουμε στο παιδί τρόπους να μαθαίνει, να αφομοιώνει την ύλη και όχι να μαθαίνει παπαγαλία το μάθημα. ΄Χωρίζουμε ένα κείμενο σε μικρές ενότητες, βάζουμε πλαγιότιτλους, σημειώνουμε βασικές λέξεις και προτάσεις, κάνουμε ερωτήσεις, ώστε η κατανόηση να είναι πιο εύκολη.

Προσοχή στην κριτική μας
Προσέχουμε τον τρόπο που σχολιάζουμε τα λάθη ή της παραλείψεις του παιδιού. Αντί να πούμε ότι κάνει χάλια γράμματα, μπορούμε να πούμε να δοκιμάσει να γράψει πιο ωραία γράμματα. Αντί να πούμε με αυστηρό ύφος για τα ορθογραφικά λάθη, μπορούμε παράλληλα να τονίσουμε κάτι θετικό.

Δεν κάνετε τη δουλειά του παιδιού
Ποτέ μα ποτέ δεν γράφετε εσείς τις ασκήσεις του, δεν δίνετε έτοιμες τις απαντήσεις, δεν φτιάχνετε εσείς τις χειροτεχνίες κλπ! Ούτε καν μια φορά, γιατί εύκολα γίνεται συνήθεια. Ο ρόλος του γονέα είναι να βοηθήσει και όχι να λύσει!

Μην κάθεστε πάνω από το παιδί
Μόλις βοηθήσετε το παιδί σας στην οργάνωση της μελέτης του και έχετε βεβαιωθεί ότι ξέρει και έχει κατανοήσει τι πρέπει να κάνει, φεύγετε από το δωμάτιο και ασχολείστε με κάποια δική σας ήσυχη δραστηριότητα. Αφήνετε το παιδί να προσπαθήσει μόνο, λέγοντας του ότι αν θέλει βοήθεια μπορεί να σας ζητήσει και ανά διαστήματα ελέγχετε τι κάνει και σε ποιο στάδιο βρίσκετε. Μην κάθεστε ποτέ από πάνω του, ούτε καν στην Α' Δημοτικού γιατί θα μάθει να εξαρτάται από εσάς και αυτό θα συνεχιστεί και θα σας κουράζει στις επόμενες τάξεις. Από τις πρώτες τάξεις, δείχνουμε στο παιδί τον σωστό τρόπο οργάνωσης της μελέτης και βοηθάμε να είναι ανεξάρτητο.

-
Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή
Κάποιοι που διαβάζετε τώρα ίσως σκέφτεστε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στον τρόπο μελέτης του παιδιού. Σας διαβεβαιώνω ότι ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή! Προσπαθήστε μαζί με το παιδί, συζητώντας μαζί του, να αλλάξετε οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει την ώρα της μελέτης (π.χ. λάθος ώρα, λάθος μέρος, λάθος τακτική). Συζητήστε τις αλλαγές και εξηγήστε τα θετικά που θα έρθουν αν αλλάξετε τον τρόπο ή τον χρόνο μελέτης. Είναι συχνές οι εντάσεις πριν το διάβασμα γιατί τα παιδιά δεν έχουν διδαχθεί τον σωστό τρόπο μελέτης και έχει γίνει πλέον κακή συνήθεια όλο αυτό. Μπορείτε όμως αν προσπαθήσετε και επιμείνετε να βελτιώσετε και να αλλάξετε όλα όσα σας ενοχλούν και εν τέλει χαλάνε και τη σχέση σας με τα παιδιά.

Βοήθεια ειδικού
Αν το παιδί παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες ή κάποιο άλλο ζήτημα που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε, απευθυνθείτε στους ειδικούς θεραπευτές που θα βοηθήσουν το παιδί αλλά και εσάς.

Δείτε τα άρθρα:
- Ο ιδανικός χώρος μελέτης για παιδιά με Διάσπαση προσοχής/Υπερκινητικότητα
- "Μαμά, δεν καταλαβαίνω την άσκηση". Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν καταλαβαίνει μια άσκηση που έχει να κάνει για το σχολείο
- Ώρα για διάβασμα! Στρατηγικές για τη μελέτη στο σπίτι
- Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας στην οργάνωση
- Η οργάνωση της καθημερινής σχολικής μελέτης στο σπίτι

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Πιαδαγωγός





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου