Σελίδες

21 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών

 
Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός για να βοηθήσει και να συμβάλλει θετικά στην μάθηση του παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες. Καταρχήν πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί πλέον να είναι ενημερωμένοι πάνω στα θέματα των μαθησιακών δυσκολιών για σε κάθε σχολική τάξη υπάρχει τουλάχιστον ένας μαθητής με κάποια δυσκολία. Γράφω μερικές οδηγίες για το πως μπορεί ο εκπαιδευτικός να κάνει το μάθημα ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές:

*Να κερδίζει την προσοχή των παιδιών μέσω ενός ενδιαφέροντος θέματος και με τη χρήση εποπτικών μέσων όποτε αυτό είναι εφικτό.
*Να κάνει επανάληψη των προηγουμένων γνώσεων για να βλέπει σε ποιο βαθμό έχει γίνει εμπέδωση. 
* Να χρησιμοποιεί πολλά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή του μαθητή. 
*Να θέτει εφικτούς στόχους για όλα τα παιδιά.
 * Να μην ζητά από τους μαθητές να αντιγράφουν μεγάλα κείμενα από τον πίνακα. Η αντιγραφή μπορεί να είναι πραγματικός εφιάλτης για ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες. * Να εξηγεί αναλυτικά, βήμα προς βήμα, το μάθημα ή την άσκηση.  * Να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των παιδιών και τη διατύπωση ερωτήσεων.
*  Να δίνει σαφείς οδηγίες για τις ασκήσεις και να επεξηγεί αναλυτικά. 
* Να αξιολογεί σωστά τους μαθητές και να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. 
* Να ενθαρρύνει τα παιδιά να εντοπίζουν μόνα τους τα λάθη τους.
* Να παροτρύνει τα παιδιά να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και να μην τα προσβάλει αν κάνουν λάθη, αλλά να εκτιμά και την προσπάθεια και τη διάθεση για συμμετοχή. 
* Να εφαρμόζει θετικές ενισχυτικές αλληλεπιδράσεις, επιβράβευση και έπαινο.
* Να διευκρινίζει από την αρχή τις επιθυμητές μορφές συμπεριφοράς και τους κανόνες της τάξης. Καλό είναι να υπάρχουν σε ορατό σημείο αυτοί οι κανόνες και συχνά να αναφέρονται σε αυτούς και να τους θυμίζουν στα παιδιά.
* Να κινείται μέσα στην αίθουσα και να βρίσκεται κοντά σε όλους τους μαθητές. Να βοηθά και να καθοδηγεί τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. 
* Να δίνει ευκαιρίες στα παιδιά με υπερκινητικότητα να σηκωθούν ώστε να ξεμουδιάσουν. π.χ. Μπορεί να στείλει το παιδί να φέρει κάτι από το γραφείο, να μοιράσει φύλλα στην τάξη, να σβήσει τον πίνακα κ.λ.π. 
* Να συνεργάζεται με τον γονέα αλλά και τον ειδικό θεραπευτή, αν το παιδί κάνει παρέμβαση ειδικής αγωγής.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μέριμνα για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Ας προσπαθήσουν λοιπόν οι εκπαιδευτικοί με αγάπη και ενδιαφέρον να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν και να προοδεύσουν! 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
paidagwgos.blogspot.gr

2 σχόλια:

  1. Eξαιρετικές οι αναρτήσεις σου και τόσο διαφωτιστικές! Για ακόμη μια φορά συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ!! Προσπαθώ να βρίσκω ενδιαφέροντα θέματα. Μπορείτε να μου προτείνετε κι εσείς κάτι που σας απασχολεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή