Σελίδες

20 Φεβρουαρίου 2013

Βοηθώντας τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο σπίτι

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών στο καθημερινό διάβασμα. Αυτό όπως έχω ξαναγράψει δεν σημαίνει ότι ο γονιός δίνει έτοιμες λύσεις ή κάθεται μαζί με το παιδί, αλλά το βοηθά να οργανωθεί, να ξεκινήσει την μελέτη και του παρέχει βοήθεια όταν κάτι δεν καταλαβαίνει. 


Παρακάτω θα γράψω μερικές συμβουλές που δίνω και στους γονείς που γνωρίζω και στα e-mail όταν με ρωτούν.

Το πιο βασικό από όλα είναι να μην μεταφέρετε την αγωνία, το άγχος και τους φόβους σας στα παιδιά, αλλά να τους παρέχετεε ένα ήρεμο περιβάλλον και να συζητάτε με κατανόηση τα προβλήματά του. 

Βρείτε χρόνο για ευχάριστη ώρα μαζί με το παιδί παίζοντας παιχνίδια. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια online. Άλλη ιδέα είναι το "όνομα-ζώο-φυτό" στο οποίο το παιδί σκέφτεται και γράφει. Επίσης κάντε πρακτικές εφαρμογές στα μαθηματικά. Χρησιμοποιείστε υλικά κουζίνας και άλλα αντικείμενα για να φτιάξετε προβλήματα, ασκήσεις πρόσθεσης κ.λ.π. 
Όσον αφορά το διάβασμα, πρωταρχικό είναι να μάθει το παιδί να κάνει πράγματα μόνο του! Εσείς ως γονείς πρέπει να του δείξετε τον τρόπο. Κάτι πολύ απλό και πρακτικό είναι όταν ξεκινά η μελέτη να γράφετε σε ένα χαρτί τις ασκήσεις του παιδιού. Κάθε φορά που ολοκληρώνει μια άσκηση θα τη διαγράφει από τη λίστα και έτσι θα ξέρει πόσα και τι έχει να κάνει ακόμα. 

Η ενθάρρυνση κάνει θαύματα! Δώστε κίνητρο στο παιδί να προσπαθεί, επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι μόνο το αποτέλεσμα και προπαντός μην κάνετε συγκρίσεις με τα αδέρφια ή τους συμμαθητές του. 

Βάλτε στόχους και φτιάξτε ένα σύστημα επιβράβευσης ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Οι στόχοι να είναι μικροί και εφικτοί και το χρονικό όριο της επιβράβευσης σχετικά σύντομο. π.χ. Φτιάξτε το διάγραμμα με τις μέρες της εβδομάδας, βάλτε ένα στόχο, και αν το παιδί επιτύχει αυτό το στόχο κάθε μέρα τότε στο τέλος της εβδομάδας θα πάρει μια μικρή ανταμοιβή. Τις λεπτομέρειες θα τις ορίσετε εσείς ανάλογα με την ηλικία αλλά και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. 

Γενικά πρέπει οι γονείς να αναγνωρίζουν την μαθησιακή δυσκολία του παιδιού, να κάνουν την απαραίτητη παρέμβαση με εξειδικευμένα άτομα και να παρέχουν ένα ήρεμο και ενθαρρυντικό περιβάλλον για το παιδί. Διαβάστε, ρωτήστε, ενημερωθείτε για τις μαθησιακές δυσκολίες και βρείτε πρακτικούς τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας! 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου