Σελίδες

15 Μαΐου 2013

Συμβουλές για τις σχολικές και τις πανελλαδικές εξετάσεις


Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι πανελλαδικές και οι προαγωγικές εξετάσεις στα γυμνάσια και λύκεια. Παράλληλα μεγαλώνει το άγχος των παιδιών αλλά και των γονιών, ένα άγχος που αν γίνει υπερβολικό συχνά δημιουργεί προβλήματα. Πώς όμως μπορούν μικροί και μεγάλοι να καταπολεμήσουν το άγχος και να ετοιμαστούν σωστά για τις εξετάσεις;


  • Οργάνωση χώρου
Ο χώρος που διαβάζει το παιδί πρέπει να είναι τακτοποιημένος, που να παρέχει έμπνευση και κυρίως ησυχία! Πεταμένα αντικείμενα, βιβλία που δεν χρειάζονται και πράγματα που ίσως αποσπούν την προσοχή, καλό είναι να φύγουν από το δωμάτιο.
  • Οργάνωση χρόνου
Το πιο σημαντικό για την περίοδο των εξετάσεων είναι η οργάνωση του χρόνου. Ένα πρόγραμμα μελέτης είναι πολύ βοηθητικό και μπορείτε να το φτιάξετε μαζί με το παιδί:
Γράψτε το πρόγραμμα των εξετάσεων σε ένα χαρτί ανά ημέρα και παράλληλα σημειώστε ποια μαθήματα πρέπει να διαβάζει κάθε μέρα. Βοηθά το παιδί ώστε να κάνει οργανωμένο και αποδοτικό διάβασμα, να ξέρει τι πρέπει να κάνει κάθε μέρα και να χαίρεται όταν καταφέρνει να τηρεί το χρονοδιάγραμμα. Το πρόγραμμα και το σχεδιάγραμμα μελέτης είναι αποδοτικό ακόμα και στην καθημερινή μελέτη των παιδιών, από το δημοτικό έως το λύκειο, κυρίως για παιδιά με κάποια μαθησιακή δυσκολία και με έλλειψη συγκέντρωσης και οργάνωσης. Στην αρχή της μελέτης γράφουμε σε ένα χαρτί όλες τις ασκήσεις για το σπίτι και όταν το παιδί ολοκληρώνει μια άσκηση την διαγράφει. Με αυτόν τον τρόπο κάνει όλες τις ασκήσεις και ξέρει ανά πάσα στιγμή σε ποιο στάδιο της μελέτης βρίσκεται.
  • Σχεδιαγράμματα- σημειώσεις
Πολλούς μαθητές τους βοηθά ενώ διαβάζουν να σημειώνουν τα σημαντικότερα πράγματα από την ύλη, όπως λέξεις κλειδιά και και να κάνουν σχεδιαγράμματα. Μπορούν επίσης να φτιάχνουν σχετικές εικόνες, σκίτσα και ό,τι άλλο τους βοηθά στην μνήμη. Σε μερικά μαθήματα μπορείτε να βρείτε βοηθητικό υλικό από το διαδίκτυο, κυρίως εικόνες που θα βοηθήσουν τον μαθητή στην αποστήθιση του μαθήματος. π.χ. στην Ιστορία εικόνες από μάχες και ήρωες.
  • Σωστός ύπνος και καλή διατροφή
Η μελέτη για να είναι αποτελεσματική απαιτεί ξεκούραστο μυαλό και δυνατό σώμα, που σημαίνει καλός ύπνος και καλή διατροφή. Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος χρειάζονται μικρά διαλείμματα ξεκούρασης – καλύτερα να αποφεύγεται η τηλεόραση και να προτιμάται μια μικρή βόλτα ή μουσική. Ο μεσημεριανός ύπνος συχνά βοηθά αρκεί να μην υπερβαίνει την μισή ώρα! Οι φυσικοί χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά δίνουν ενέργεια στον οργανισμό και βοηθούν στη συγκέντρωση.
  • Η στάση των γονέων
Η στάση των γονέων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να καταλάβετε ότι το παιδί έχει πιθανότατα άγχος και δεν πρέπει να του μεταδίδεται το δικό σας άγχος και τους φόβους σας. Προσπαθήστε να είστε πλάι στο παιδί σας με ενθαρρυντικό τρόπο, με θετικά λόγια, παρέχοντας βοήθεια και στήριξη. Δείξτε του την αγάπη σας και βεβαιώστε το ότι η αγάπη σας είναι ανεξάρτητη από τα αποτελέσματα στις εξετάσεις. Ωθήστε το να προσπαθεί για τον εαυτό του και όχι για να σας ευχαριστήσει! Παρέχεται ένα ήρεμο περιβάλλον, κάντε θετικές συζητήσεις, χωρίς θυμό και εντάσεις που δεν βοηθούν καθόλου. Αν το παιδί σας δεν διαβάζει, προσπαθήστε με θετικό τρόπο να το βοηθήσετε να οργανωθεί – έχει αποδειχτεί ότι φωνές και απειλές συνήθως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Η στάση των καθηγητών
Προσπαθήστε να θυμηθείτε το δικό σας άγχος στις εξετάσεις και κατανοήστε πως νοιώθουν οι μαθητές! Ένα χαμόγελο ή ένας γλυκός λόγος βοηθούν τους μαθητές να συγκεντρωθούν και τους ενθαρρύνουν. Όσον αφορά τα θέματα στις σχολικές εξετάσεις, προσπαθήστε να είναι διατυπωμένα με κατανοητά λόγια και οι ερωτήσεις να μην έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, έτσι ώστε ο καλός μαθητής να δείξει την αξία του αλλά και κάποιος αδύναμος μαθητής να μην αποθαρρυνθεί αλλά να μπορεί να απαντήσει σε κάτι. Χρειάζεται δηλαδή ένα μέτρο ως προς τον βαθμό δυσκολίας και η θετική στάση των καθηγητών απέναντι στους μαθητές.
  • Πριν τις εξετάσεις
Καλό είναι το βράδυ και νωρίς το πρωί να γίνεται μια μικρή επανάληψη στα κύρια σημεία του μαθήματος, σαν μια σύντομη υπενθύμιση της ύλης. Ο καλός και αρκετός ύπνος μαζί με μια σύντομη επανάληψη συμβάλλουν στην επιτυχία.

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη σωστή οργάνωση και στο θετικό τρόπο σκέψης!


Το άρθρο μου είναι παραγγελία της αγαπητής Kalli και δημοσιεύτηκε στο blog της. Μπορείτε να το δείτε εδώ

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός

1 σχόλιο:

  1. Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σου και εύχομαι να ξανά φιλοξενήσω άρθρο σου στο ιστολόγιό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή