Σελίδες

23 Ιουλίου 2014

Άσκηση- παιχνίδι: Ιστορίες με ένα βάζο!

Το παιχνίδι έχει στόχο την ανάπτυξη του λεξιλογίου, της δημιουργικής σκέψης και γραφής. Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτιάξει ιστορίες γραπτά ή προφορικά.






Θα χρειαστείτε: 1 διάφανο βάζο, κομμένα μακρόστενα χαρτιά και μαρκαδόρους
Οδηγίες:

Στα μακρόστενα χαρτιά γράψτε προτάσεις που θα μπορούσαν να είναι η αρχή ιστοριών. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρώματα μαρκαδόρων για να φαίνονται και πιο ωραία στο βάζο. Οι προτάσεις μπορεί να είναι ρεαλιστικές αλλά και εντελώς φανταστικές!

π.χ. Ο σκύλος γαβγίζει δυνατά
        Τα σύννεφα πύκνωσαν και ξέσπασε καταιγίδα
         Ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος
         Μια μεγάλη αρκούδα ζούσε στο δάσος
         Χτες έκανα ένα ταξίδι στο διάστημα
         Άνοιξα την πόρτα και βρέθηκα στην έρημο
Φυσικά μπορείτε να εμπνευστείτε και από τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας για το περιεχόμενο των προτάσεων. 

Αφού γράψετε αρκετές προτάσεις, διπλώστε τα χαρτιά στα δύο και βάλτε τα μέσα στο βάζο. Έτσι θα έχετε το δικό σας βάζο ιστοριών, το περιεχόμενο του οποίου μπορείτε να ανανεώνετε συχνά. 
Πείτε στο παιδί να τραβήξει ένα χαρτί από το βάζο, να το διαβάσει και να πει μια ιστορία. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς για να συμμετέχετε στο παιχνίδι. Η ιστορία μπορεί να είναι προφορική ή γραπτή! Αν γίνει γραπτά, μπορεί να εμπλουτιστεί με ζωγραφική, σχεδιασμό των ηρώων ή να γίνει σε μορφή κόμικ. 
Σε περίπτωση που το παιδί δυσκολεύεται να φτιάξει μια ιστορία, βοηθήστε το κάνοντας ερωτήσεις π.χ. ποιός άλλος ήταν εκεί, πώς ένοιωθε, τι συνέβη μετά κλπ

Η άσκηση μπορεί να γίνει με παιδιά που ξέρουν ανάγνωση. Οι προτάσεις πρέπει να αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού. 

Μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στη σχολική τάξη: Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει το βάζο στα παιδιά, κάθε παιδί τραβάει ένα χαρτί και πρέπει να φτιάξει μια ιστορία που θα παρουσιάσει στην τάξη την επόμενη ημέρα. 


Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου