31 Οκτωβρίου 2015

Ασκήσεις για βελτίωση στη γραφή των γραμμάτων

Μια αρκετά συχνή δυσκολία των παιδιών όσον αφορά τη γραφή γραμμάτων είναι ότι  δεν τοποθετούν σωστά τα γράμματα σε σχέση με τις γραμμές του τετραδίου. Έτσι λοιπόν βλέπουμε γράμματα που είναι πιο πάνω ή πιο κάτω από τη γραμμή του τετραδίου ή ακόμα και εντελώς στον αέρα.  
Τρεις πολύ απλές ασκήσεις βοηθούν στη βελτίωση της γραφής των γραμμάτων και είναι κατάλληλες για παιδιά δημοτικού:

Βάλε τη γραμμή εκεί που πρέπει
Γεμίζουμε ένα λευκό ή χρωματιστό χαρτί χωρίς όμως καθόλου γραμμές, με διάφορα γράμματα, μικρά και κεφαλαία. Ζητάμε από το παιδί να τραβήξει τη γραμμή, όπως θα έπρεπε να γράφετε το κάθε γράμμα σε σχέση με τη γραμμή ενός τετραδίου. 
Αν το παιδί δεν γνωρίζει ήδη την σωστή θέση των γραμμάτων, κάνουμε πρώτα αυτή την άσκηση: http://paidagwgos.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html

Μαγνητικά γράμματα
Πάρτε ένα σετ με μαγνητικά γράμματα και έναν πίνακα. Τραβήξτε μια γραμμή στον πίνακα και ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει σωστά τα γράμματα πάνω στον πίνακα.  Ένα τέτοιο σετ μπορείτε να βρείτε εδώ

Βρες τα λάθη
Δίνουμε στο παιδί λέξεις, προτάσεις ή ένα μικρό κείμενο με μερικά λάθος γραμμένα γράμματα (σε σχέση πάντα με τη γραμμή του τετραδίου). Για αυτή την άσκηση θα χρησιμοποιήσουμε χαρτί με γραμμές. Ζητάμε από το παιδί να σημειώσει με ένα μαρκαδόρο τα γράμματα που είναι γραμμένα λάθος. Τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να διορθώσει τα λάθη. 


Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου